Novosti

>

12. 10. 2018

Sjednica Turističkog vijeća TZ Kvarnera održana na Platku

Održan sastanak Kriznog stožera za 3. maj
Konstituirajuća sjednica Turističkog vijeća Turističke zajednice Kvarnera održana je u Planinarskom domu Sušak (Mali dom) na Platku. Na sjednici se razgovaralo o novim paketima Zakona koji reguliraju djelovanje turističkih zajednica. Raspravljalo se o prijedlogu zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, prijedlogu zakona o turističkoj pristojbi te prijedlogu zakona o članarinama o turističkim zajednicama. Nacrte ovih zakona predstavili su u Ministarstvu turizma 24. Rujna resorni ministar Gari Cappelli te predsjednik Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Što se tiče Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, postojeći sustav broji 310 turističkih zajednica različitih razina koje su piramidalno ustrojene. Najopsežnije promjene reforme postojećeg sustava odnose se na uspostavu sustava turističkih zajednica po načelu destinacijskog menadžmenta uz naglasak na depolitizaciju, racionalizaciju i poticanje sporazumnog udruživanja.

Vezano uz prijedlog Zakona o turističkoj pristojbi, osnovni ciljevi reforme sustava su decentralizacija, jačanje razvojnog turističkog potencijala i potpore nerazvijenim područjima. Povod je veliki nesrazmjer u turističkom razvoju morskih i kontinentalnih županija, jadranske županije ostvaruju veće prihode od boravišne pristojbe, dok je kontinentalnim županijama članarina osnovni prihod.

Što se tiče posljednjeg u paketu, Zakona o članarinama u turističkim zajednicama, cilj je svakako smanjiti administrativno opterećenje na poduzetnike, obrtnike i sve privatne iznajmljivače te uspostaviti pravedniji model obuhvata obveznika kao i raspodjele sredstava uplaćenih od članarine.

Također, članovi Turističkog vijeća donijeli su smjernice Programa rada s financijskim planom TZ Kvarnera za 2019. godinu.

Sjednici su u ime Primorsko-goranske županije prisustvovali župan Zlatko Komadina, ujedno i predsjednik Turističkog vijeća TZ Kvarnera te pročelnica za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar.

ispiši stranicu ispiši stranicu