Novosti

>

7. 11. 2018

Predstavnici Kluba 138. brigade HV „Goranski risovi“ u posjetu Županiji

Predstavnici Kluba 138. brigade HV „Goranski risovi“ u posjetu Županiji Prijem predstavnika Kluba 138. brigade HV „Goranski risovi“ održan je u sjedištu Primorsko-goranske županije povodom obilježavanja 27. godišnjice brigade. Predstavnike Kluba primio je predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić sa suradnicima.

Istaknuo je važnu ulogu 138. brigade u Domovinskom ratu te zahvalio predsjedniku i članovima Kluba u ime Primorsko-goranske županije. „Važno je očuvati ime brigade, ratni put, da se ta bremenita prošlost ne zaboravi,“ zaključio je.

Predsjednik Kluba Željko Sokol zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu, a ratni zapovjednik brigade Miljenko Balen podsjetio je na ratnu kronologiju brigade te istaknuo važnost edukacije djece o Domovinskom ratu.

138. goranska brigada HV osnovana je 28. listopada 1991. godine, a kroz nju je svoj doprinos u Domovinskom ratu dao velik broj stanovnika Gorskog kotara, Primorja te otoka.
Prvu akciju brigada je ostvarila 5. studenog 1991. godine kada su zauzeti svi vojni objekti JNA u Delnicama čime je došla do prijeko potrebnog naoružanja. 19. prosinca 1991. godine brigada se na Ličkom ratištu pridružuje 111. brigadi. 138. brigada najveći dio svog ratnog puta provodi u Lici, ali sudjeluje i u vojno-redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja.

Brigada je svoj doprinos Domovinskom ratu ovjekovječila u 2 knjige te snimila 2 filma koji svjedoče o ratnim danima. Članovi Kluba najavili su premijeru novog filma za lipanj 2019. godine kada se obilježava i Dan Grada Delnica.

ispiši stranicu ispiši stranicu