Novosti

>

8. 11. 2018

Župan Komadina s gradonačelnicima i načelnicima sa područja PGŽ na jesenskom susretu u Novom Vinodolskom

Župan Komadina te gradonačelnici i načelnici s područja PGŽ na jesenskom druženju u Novom Vinodolskom
Treći susret župana s gradonačelnicima i općinskim načelnicima s područja PGŽ održan je u Novom Vinodolskom, u novouređenom hotelu Lišanj. Tijekom dvodnevnog susreta bilo je riječi o Zakonu o komunalnom gospodarstvu, programima namijenjenim starijim osobama i djeci te EU programima, projektu Rijeka EPK 2020 i heliodromu na Rujevici, kao i još mnogim drugim aktualnostima.

Pročelnica Đulija Malatestinić izložila je temu heliodroma na Rujevici koja je od izrazitog značaja za čelnike lokalnih samouprava PGŽ, a posebno za stanovništvo.  Radi se o projektu HGSS-a Rijeka te Zavoda za hitnu medicinu PGŽ, a vrijednost je oko  36 milijuna kuna. Predviđena je fazna izgradnja kroz 3 godine, a Rujevica je odabrana kao lokacija radi povoljnih meteoroloških uvjeta te blizine zaobilaznice. Heliodrom je od interesa i za Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo turizma, a moguća je kandidatura za financijska sredstva iz europskih fondova.

Kako je navela pročelnica Malatestinić, HGSS već ima u pripremi 1,5 milijuna kuna za početak izgradnje, a vjeruje da će Županija u narednoj financijskoj perspektivi osigurati cjeloviti iznos za pokretanje projekta. Nakon izlaganja uslijedila je rasprava na temu heliodroma.

 Direktorica Rijeka EPK 2020 Emina Višnić informirala je sudionike o pravcima u sklopu projekta Europska prijestolnica kulture – „Lungomare“ i „27 susjedstava“, nakon čega je uslijedila raspravo o financiranju programskih sadržaja projekta. 

Župan je zaključio da je logično da i jedinice lokalne samouprave sudjeluju u financiranju programa Rijeka EPK 2020 te da je Županija često financirala razne projekte i 100-postotnim iznosom.  Istaknuo je svoje zadovoljstvo susretom i temama koje su bile na programu.

„Županija ne može uvijek intervenirati, djelomično i iz financijskih razloga. Često se očekuje da pomogne lokalnim projektima, a važno je lokalno djelovati i pomoći zajedničkom cilju poput hitne helikopterske službe,“ kazao je župan Komadina.

Na susretu je također bilo riječi i o novinama u Zakonu o komunalnom gospodarstvu o čemu su govorile pročelnica UO za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Koraljka Vahtar – Jurković te pročelnica UO za upravu Grada  Čakovca Dragica Kemeter.
Ravnateljica Doma Kantrida Marija Maras informirala je sudionike o rezultatima Interreg projekta STAR – starost bez granica, a pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade PGŽ Dragica Marač prezentirala je  projekt „Županija – prijatelj djece“. Ovu prestižnu titulu Županija je primila u svibnju ove godine.

Projekt STAR bavi se zajedničkim izazovima starenja stanovništva na prekograničnom području, nejednakom dostupnošću kvalitetnih socijalnih usluga, niskom razinom učinkovitosti i neiskorištenim potencijalom za prekograničnu suradnju ustanova socijalne skrbi. Sudionici projekta su Občina Hrpelje - Kozina kao vodeći partner te Obalni dom upokojencev Koper, Dom za starije osobe "Kantrida" Rijeka, Inštitut Antona Trstenjaka i Primorsko-goranska županija, kao projektni partneri.

Ivona Mendeš Levak iz Regionalnog info centra za mlade Rijeka predstavila je program „Aktivna platforma mladih“, a izvršni producent Festivala Melodije Istre i Kvarnera  Vjeko Alilović projekt „Melodije Istre i Kvarnera“.

ispiši stranicu ispiši stranicu