Novosti

>

4. 12. 2018

Pravnik nije samo pravnik u Primorsko-goranskoj županiji

Pravnik nije samo pravnik u Primorsko-goranskoj županiji  Sinergija, interdisciplinarni timovi i koordinacija – tim riječima je studentima Klinike za javno pravo i Klinike za europsko pravo predstavljena dobra praksa Primorsko-goranske županije u ostvarenju svojih ciljeva i rezultata.

U ulozi domaćina zajedničkog primanja za studente ovom prilikom su se našli pročelnica Upravnog odjela za gospodarenje imovinom i opće poslove, Branka Ivandić, pročelnik Upravnog odjela za proračun, financije i nabavu, Krešimir Parat te pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima, Ljudevit Krpan. U pratnji studenata sastanku su se pridružile profesorice Pravnog fakulteta u Rijeci - Nataša Žunić Kovačević, predstojnica Katedre za financijsko pravo te Ivana Kunda, predstojnica Katedre za međunarodno i europsko privatno pravo.

Obje profesorice osvrnule su se na dugogodišnju dobru suradnju između Primorsko-goranske županije i Pravnog fakulteta u Rijeci koja je formalizirana nedavno potpisivanim Sporazumom o suradnji, kao i na važnost povezivanja teorijskih i praktičnih znanja, uz želju da Primorsko-goranska županija kroz dogledno vrijeme postane svojevrsna nastavna baza Pravnoga fakulteta u Rijeci. U tom smislu profesorice su istaknule spremnost uključivanja Fakulteta u županijske projekte u kojima mogu ponuditi svoja stručna znanja.
Pročelnici su pak naglasili raznorodnost poslova koji se obavljaju unutar djelokruga rada Upravnih tijela u Primorsko-goranskoj županiji, a zbog kojih je vrlo često neophodno proširivanje znanja na područja izvan specifične struke pravnika, inženjera ili ekonomista, za koje se vrlo često pogrešno tumači da predstavljaju u potpunosti odjeljenje discipline.


Pročelnica Ivandić kao primjer navela je svoj slučaj u kojem je kao pravnica po struci na čelu Upravnoga odjela preuzela i danas upravlja poslovima vezanim uz informatički sustav čitave Županije.

Pročelnik Krpan je naglasio važnost imovinsko-pravne pripreme projekata pojasnivši koliko je ona bila važna za provedbu aktivnosti u okviru projekta Platak.

Istaknuvši kako se nikada nije našao u istoj prostoriji s tolikim brojem pravnika, pročelnik Parat je poručio: „Nemojte gledati vašu struku u oštrim granicama, nego pokušajte učiti od svakoga pa čak i od ekonomista. Pokušajte njihove koncepte shvatiti jer time ćete biti bolji pravnici“.

U ime studenata dviju klinika Mia Rubeša i Lukas Pačandi zahvalili su predstavnicima Primorsko-goranske županije na primanju istaknuvši zadovoljstvo organiziranom terenskom nastavom te naglasivši važnost upoznavanja s konkretnim radom uprave.

ispiši stranicu ispiši stranicu