Novosti

>

28. 12. 2018

Projekti moraju biti ekološki i ekonomski opravdani, na korist građana Republike Hrvatske

Ekološki i energetski aspekti LNG terminala na otoku Krku i CGO Marišćina

Ekološki i energetski aspekti LNG terminala na otoku Krku i CGO Marišćina, teme su konferencije za novinare održane u sjedištu Primorsko-goranske županije na kojoj su govorili župan Zlatko Komadina i načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović.

Župan Komadina dao je podršku načelnici Ahmetović ponovivši stav Županije protiv plutajućeg LNG terminala na otoku Krku zbog ekološke, ekonomske i energetske neprihvatljivosti.

„ Ne treba graditi plutajući LNG terminal već kopneni, u hrvatskom vlasništvu”, rekao je Komadina, a što se CZGO Marišćina tiče, ponovio je svoj stav o nultoj toleranciji prije svega za zaštitu zdravlja ljudi i zaštitu okoliša. Prema trenutačnim infromacijama mjerne postaje pokazuju je da je u ovom mjesecu stanje nešto bolje nego što je bilo. “Neugodni mirisi se pojavljuju, ali ne u kontinuitetu i tolikoj učestalosti kao do sada. Postaja koja mjeri neugodne mirise je zamijenjena s novom”,izvjestio je župan.

Načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović osvrnula se na rezultate drugog kruga natječaja obvezujućeg zakupa kapaciteta LNG terminala na Krku na koji su se javili samo domaći kupci. Smatra da je natječaj doživio fijasko budući da nije pokazan interes stranih kupaca te da je time potvrđeno ono na što cijelo vije upozorava – neisplativost cijelog projekta. Nadodaje da se izgradnjom plutajućeg LNG terminala pogoduje u Mađarskoj, Europskoj uniji i SAD-u, a građani Republike Hrvatske su ti koji će na kraju plaćati troškove. Podsjetila je na ranije svoja upozorenja na nezakonitost projekta te sudske sporove koje vodi Općina Omišalj kako bi dokazala svoje tvrdnje.

ispiši stranicu ispiši stranicu