Novosti

>

14. 5. 2018

Sastanak s nositeljima oznake Hrvatski otočni proizvod

U posjetu Primorsko-goranskoj županiji boravila je prosudbena komisija za ocjenjivanje rezultata projekta „Županija-prijatelji djece“ za Primorsko-goransku županiju
Zamjenik župana Marko Boras Mandić uz pročelnicu Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i poljoprivredu Melitu Raukar, primio je predsjednika Udruge Poslovni Klaster "Hrvatski otočni proizvod" (HOP) Ivana Nimca te nositelje oznake HOP s otoka Krka, Cresa, Raba i Lošinja. Na primanju je sudjelovala voditeljica projekta HOP pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Ljubica Ajduković Ugarković, voditeljica Udruge Poslovni Klaster HOP Julijana Radović Longin te voditeljica Centra autohtonih proizvoda "Primorsko-goranska kašetica" Tea Cimaš.

Tom prigodom zamjenik Boras Mandić je istaknuo: "Cilj je da proizvodi budu što dostupniji krajnjem potrošaču, ali isto tako da oni koji žive na otocima, na Kvarnerskim otocima, da mogu živjeti od svog rada, od svog proizvoda i da to bude brendirano preko Klastera."

Jedna od tema primanja ticala se prodajnih mjesta za promociju proizvoda o čemu je zamjenik Boras Mandić rekao: "To je bila jedna od glavnih tema. Oni punktovi na kojima imamo najveću fluktuaciju ljudi, a tu prvenstveno mislimo na našu Zračnu luku, ali isto tako na centre za posjetitelje – kako onaj na Cresu, Beli, tako recimo centri koje sada brendiramo u projektu Frankopana - da budu puntkovi na kojima će se Hrvatski otočni proizvodi promovirati i biti dostupni potrošačima".

Voditeljica projekta Ajduković Ugarković je pak naglasila: "Da je projekt saživio govori i to da je ovo dvanaesta godina provođenja projekta. Mi smo upravo u završnoj proceduri dodjele oznake za ovu godinu. Sada trenutno u projektu imamo preko 300 proizvođača sa 24 naša otoka i poluotoka Pelješca koji prema Zakonu o otocima ulazi u ovo okruženje".

Na pitanje o važnosti institucionalne podrške projektu predsjednik Klastera Nimac je istaknuo: "Pa mislim da može biti zadovoljavajuća. Mi smo imali problema u samome startu, prije četiri godine, ali pomalo sada ulazimo u sve priobalne županije i s tim povodom smo došli u Primorsko-goransku županiju u koju nismo još s onim programom koji smo zamislili ušli i nadam se da ćemo i kod njih ostvariti nešto što smo ostvarili u drugim županijama".
Projekt "Hrvatski otočni proizvod" (HOP) je projekt Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU kojem je cilj poticanje razvoja otočne proizvodnje, očuvanje otočne tradicije, poticanje samozapošljavanja na otocima te brendiranje izvornih, otočnih proizvoda oznakom HOP.

Projekt je pokrenut 2007. godine te je ukupno do sada oznaku HOP dobilo 279 proizvođača (od kojih 24 eko-proizvođača, 26 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla i 6 proizvođača s oznakom izvornosti) za 880 proizvoda i proizvodnih linija s 24 otoka i poluotoka Pelješca.

Riječ je o autohtonim proizvodima koji potječu s otoka i rade se u malim serijama s ciljem poticanja otočne proizvodnje i zadržavanja stanovništva na otocima, otvaranje novih radnih mjesta kroz otvaranje OPG-ova, zaštite proizvoda autohtonih otočnih proizvođača te promocije otoka. Primjera radi oznaku HOP nose brojna vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, marmelade, med, ali i kozmetički i odjevni proizvodi te suveniri. Oznaka HOP dodjeljuje se godišnje, u vidu plakete i makete, proizvođačima koji imaju sjedište tvrtke na otocima i koji nominirane proizvode izrađuju na otocima.
Udruga Poslovni Klaster "Hrvatski otočni proizvod" osnovana je 2014. godine s ciljem poticanja i razvoja projekta "Hrvatski otočni proizvod", okupljanja nositelja oznake HOP u cilju zajedničkih interesa i boljeg plasiranja HOP proizvoda na tržište. Udruga djeluje na promicanju razvoja otočne proizvodnje organizacijom tradicionalnih sajmova, Božićnog i Uskršnjeg Sajma u Zagrebu, poticanjem manifestacija HOP na otocima i u priobalnim gradovima te kroz poticanje otvaranja trgovima sa ponudom proizvoda označenih oznakom HOP.

Najrecentnija aktualna aktivnost Udruge je suradnja sa Zračnom lukom Zadar i ponudom za otvaranje trgovine HOP, a što bi bio primjer za daljnje aktivnosti otvaranja HOP trgovina u ostalim zračnim lukama i županijama.

S područja Primorsko-goranske Županije ukupno je 54 nositelja oznake HOP i to s otoka Raba (18), Krka (17), Cresa (14) i Lošinja (5).ispiši stranicu ispiši stranicu