Novosti

>

9. 7. 2018

Press kolegij: Čestitka "vatrenima" i najava dnevnog reda 13.sjednice Županijske skupštine

Press kolegij
Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić današnji je redovni susret s novinarima započeo čestitkom hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji za ulazak u završnicu Svjetskog prvenstva. Zatim je najavio 13. sjednicu Županijske skupštine koja će se održati u četvrtak 12.srpnja. Na dnevnom redu je 16 točaka a vijećnici će između ostalog raspravljati o sufinanciranju projekta rekonstrukcije i dogradnje osnovne škole u Dražicama te izgradnje školske sportske dvorane.

Financiranje još jednog velikog infrastrukturnog projekta, sustava za zasnježenje na Platku također je jedna od točaka dnevnog reda. Pred Županijskim vijećnicima odluka je i o Akcijskom planu za uključivanje Roma u primorsko-goranskoj županiji, zatim više koncesijskih odluka. Raspravljat će se i o davanju suglasnosti Psihijatrijskoj bolnici Rab za proširenje djelatnosti, imenovanju članova Savjeta za zdravlje PGŽ kao i imenovanju ravnatelja Javne ustanove Priroda.

Predsjednik Skupštine izvijestio je i o dopisu Ministarstva poljoprivrede o dodjeli oznake izvornosti za ukupno 19 proizvoda među kojima su čak tri s područja Primorsko-goranske županije: krčki pršut te krčko i cresko maslinovo ulje. Također je informirao i o nastavku akcije ljetnog prihvata djece iz Vukovara, prva grupa od 50 djece stigla je u subotu i smještena je u Velom Lošinju.  

Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin izvijestila je da su sva tri prijedloga Primorsko-goranske županije za Centre kompetentosti prošla prvi krug evaluacije dok se konačna odluka očekuje u rujnu. U konkurenciji su Ugostiteljska škola iz Opatija,Medicinska škola kao i Elektroindustrijska škola. Pročelnica Stilin također je najavila gradnju osnovne škole Dražice-Jelenje koja bi trebala započeti početkom slijedeće godine. Riječ je o velikoj investiciji projektne vrijednosti 33 milijuna kuna gdje će Primorsko-goranska županija osigurati 20 milijuna a ostatak općina Jelenje.

Od ostalih kapitalnih projekata najavila je dovršetak gradnje  školske dvorane u Puntu, završetak dogradnje osnovne škole u Čavlima, zatim gradnju nove škole u Marinićima, sportske dvorane Medicinske škole, dogradnju škole u Rabu, a u ovoj godini za te je investicije u proračunu Primorsko-goranske županije osigurano 17 milijuna kuna. Sa 34 milijuna kuna vrijednog projekta energetske obnove 8 školskih objekata  koji je u tijeku, ukupna vrijednost kapitalnih investicija u školstvu ove godine prelazi 50 milijuna kuna. Pročelnica je također izvijestili da preliminarni podaci o upisima djece u prve razrede osnovnih škola govore da ćemo na jesen imati 2.391 "prvašića" na području cijele Županije, 49 manje u odnosu na prošlu godinu.  


ispiši stranicu ispiši stranicu