Novosti

>

11. 9. 2018

Krizni stožer 3.maja traži sudjelovanje na sjednici Vlade u Puli

Krizni stožer 3.maja traži sudjelovanje na sjednici Vlade u Puli
Na inicijativu predsjednika Kriznog stožera „3.maja“ Predraga Kneževića danas smo se sastali kako bi razmijenili informacije prije sjednice Vlade u Puli, rekao je po završetku sjednice župan Zlatko Komadina te dodao da je već ranije poslano pismo premijeru kojim se traži da predstavnici Kriznog stožera budu nazočni sjednici Vlade gdje je po najavi problematika brodogradnje jedna od glavnih točaka dnevnog reda.

"Još odgovor nismo dobili, a osobno sam jučer poslao pismo premijeru obrazlažući cjelokupnu situaciju i prijedloge Kriznog stožera u vezi opstojnosti 3. Maja. Naravno i cjelokupne  hrvatske brodogradnje, što ta industrija znači Hrvatskoj, što znači za ove ljude, što znači naše znanje, tehnologija i izvoz," izjavio je župan Zlatko Komadina te istaknuo da vjeruje da posljednje hrvatsko restrukturiranje može biti upravo Uljanik apelirajući da se ono i provede te da 3. maj pronađe novog vlasnika.

Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović istaknuo je kako je iza njih još jedan sastanak Kriznog stožera s vrlo jasnim porukama prema Vladi da se što aktivnije uključi u rješavanje problematike. „Očekujemo poziv na sjednicu vlade koja će se održati u Puli u četvrtak. Do sada, kao što je župan rekao, odgovora nismo dobili, međutim našim aktivnim učešćem i pritiskom na sve aktere pokušat ćemo na sjednici Vlade artikulirati sve ono što muči trećemajce, a sve u cilju očuvanja brodogradnje i radnih mjesta na Kantridi,“ zaključio je Filipović te izrazio nadu da će poziv za sudjelovanje u konačnici i stići.

"Mislim da bi trebao netko od nas doći u Uljanik i prisustvovati sjednici jer ipak se radi o 3. maju. Kao što znate u velikim smo problemima upravo radi Uljanika," rekao je Knežević te dodao kako od Vlade traže veći angažman po pitanju što skorijeg dolaska krizne uprave u 3. maj. Istaknuo je da je trenutno najvažniji materijal za nastavak proizvodnje kojega nemaju kao i  izdvajanje 3. maja iz Uljanik Grupe.

Član Kriznog stožera za 3. maj Juraj Šoljić naglasio je da bi voljeli da Vlada pozove predstavnike Kriznog stožera na sjednicu, ali bi još više voljeli da Vlada dođe s cjelovitim rješenjem i za Uljanik i za 3. maj. "Opstojnost radnih mjesta, ovi ugovori, brodovi koji se rade, život znače 3. maju. Njihov završetak život znači 3. maju. Bez njih nema ni nas," zaključio je Šoljić. 

Župan je istaknuo da je osnovni problem što se sada mora preuzeti odgovornost te dodao da očekuje ozbiljan sastanak Kriznog stožera sa resornim ministrom te ministrom financija jer da je potrebno staviti karte na stol i jasno izraziti kakve su namjere. "Ovo su ozbiljne cifre, ozbiljan posao, ozbiljni ljudi, sudbine puno zaposlenih i ovdje više nema mjesta improvizaciji," zaključio je župan Zlatko Komadina.


ispiši stranicu ispiši stranicu