Novosti

>

8. 11. 2019

Potpisani Ugovori o financiranju vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u Primorsko-goranskoj županiji

Ugovori manjine U sjedištu Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina potpisao je Ugovore o financiranju vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u Primorsko-goranskoj županiji.

Ugovore su potpisali predsjednici vijeća: za Vijeće albanske nacionalne manjine Gani Xharrahi, za Vijeće crnogorske nacionalne manjine Petar Kumburović, za Vijeće makedonske nacionalne manjine Danijela Štanfel, za Vijeće romske nacionalne manjine Sadik Krasnić, za Vijeće slovenske nacionalne manjine Vasja Simonič, za Vijeće srpske nacionalne manjine Zoran Stanković , za Vijeće talijanske nacionalne manjine Flavio Cossetto te za Vijeće bošnjačke nacionalne manjine umjesto predsjednika Ekrema Budimlića njegov zamjenik Rasim Alijagić. Iz redova predstavnika nacionalnih manjina ugovore su potpisali Franjo Kuželka, predstavnik češke nacionalne manjine; Gergelj Agošton, predstavnik mađarske nacionalne manjine; Natalia Marčelja, predstavnica ruske nacionalne manjine; Miroslava Gržinić, predstavnica slovačke nacionalne manjine te Viktor Kaminskyy, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine.

Na samom početku događanja župan Zlatko Komadina zamolio je prisutne da minutom šutnje odaju počast iznenada preminuloj predstavnici mađarske nacionalne manjine Evi Violi. Osvrnuvši se na suradnju s nacionalnim manjinama župan je istaknuo da Primorsko-goranska županija može poslužiti kao primjer drugima. „Mislim da bi to trebao biti standard jer manjine se ne mogu izboriti za svoja prava upravo zato što su manjine, stoga prava manjina trebaju osigurati pripadnici većinskog naroda. I to je ono što je dobro, što mi ne radimo razliku između većinskog naroda i manjinskih zajednica nego upravo nastojimo da se ljudi integriraju, a s druge stane da štite svoj identitet kulturu“, rekao je župan Komadina naglasivši važnost manjina kao mostova suradnje s matičnim državama te je zaključno izabranim predsjednicima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina poželio uspješan rad na dobrobit njihovih zajednica.

Dobru suradnju sa Županijom u ime potpisnika ugovora u svojim su obraćanjima naglasili Zoran Stanković i Miroslava Gržinić, potvrdivši da nacionalne manjine u Primorsko-goranskoj županiji posjeduju sve alate s kojima mogu zadržati svoj nacionalni identitet i kulturu te ostvariti zakonima propisana prava.

Potpisivanju ugovora kojima je za drugih šest mjeseci 2019. godine vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina osigurano 398.028,20 kuna prisustvovao je i voditelj Službe za zaštitu i spašavanje i civilno društvo Branko Škrobonja koji već niz godina prati rad manjina u Primorsko-goranskoj županiji.

ispiši stranicu ispiši stranicu