Novosti

>

8. 11. 2019

Održana prva konferencija „Europa koja povezuje“ o ciljevima hrvatskog predsjedanja EU

Ugovori manjine U Rijeci je održana prva u redu konferencija „Europa koja povezuje“ posvećenih predstavljanju političkih prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Republika Hrvatska Vijećem Europske unije predsjedat će u prvoj polovici 2020. godine, a ovo šestomjesečno razdoblje od posebne je važnosti za Rijeku s obzirom na njenu titulu Europske prijestolnice kulture i kulturni program koji će se odvijati u narednoj godini. Od više od 160 aktivnosti koje donosi hrvatsko predsjedanje, među kojima 28 susreta predstavlja događaje najviše političke razine, mnoštvo sadržaja ugostit će i Rijeka. Poklapanje hrvatskog predsjedanja Europskom unijom te riječkog predsjedanja europskom kulturom, prema riječima ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, dodatno će povećati međunarodnu vidljivost Rijeke i našeg kraja pred europskom kulturnom publikom, uz doprinos projekta EPK raznolikosti kulturne ponude te jačanju i integraciji kulturnog sektora.

Osim ministra Grlića Radmana, konferencija je u Rijeci je okupila i druge članove Vlade Republike Hrvatske: ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića te ministra turizma Garija Cappellija. Događaju su pristustvovali i zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnelte brojni dužnosnici i gosti.

Naime, glavni prioriteti šestomjesečnoga predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a koji se odnose na povezivanje u prometnom, energetskom i digitalnom smislu i povezivanje kroz sport, turizam i kulturu, predstavljeni su kroz dva panela.

Također, održan je i panel o prometnom, energetskom i digitalnom povezivanju Europe na kojem su sudjelovali ministri Butković i Ćorić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić te direktor Odašiljača i veza d.o.o. Mate Botica.

Osim u Rijeci, Vlada Republike Hrvatske održat će još tri konferencije u Osijeku, Splitu i Varaždinu na kojima će javnosti biti detaljnije predstavljeni ostali politički prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

ispiši stranicu ispiši stranicu