Novosti

>

13. 11. 2019

Župan Komadina u Brodu na Kupi obišao župnu crkvu

Crkva u Brodu na Kupi Župan Zlatko Komadina sa suradnicima posjetio je Župu sv. Marije Magdalene u Brodu na Kupi kojoj je Primorsko-goranska županija pomogla u projektu elektrifikacije crkvenih zvona s 50 tisuća kuna. Župnu crkvu izgradila je obitelj Zrinski oko 1670. godine, a posvećena je 1732. Bila je porušena u II. svjetskom ratu, a obnovljena je šezdesetih godina prošlog stoljeća. Dio je Zrinskog grada i zaštićeni spomenik kulture.

"Danas smo na mjestu koje zaslužuje da se valorizira njegov kulturno-povijesni značaj. U projektu Putovima Frankopana obnovili smo ovaj zamak i udahnuli mu novi život kroz postav našeg Prirodoslovnog muzeja. U tom kompleksu nalazi se i ovaj sakralni dio, gdje smo, na poziv župnika, pomogli te riješili smo struju i elekrifikaciju crvenog zvona. Moramo učiniti sve kako bi valorizirali našu povijesnu baštinu, sve vrijedno što imamo kako bi nam ljudi ovdje ostali, zaposlili se i radili. Uredili smo i cestu koja vodi prema Čabru i možemo reći da je Brod na Kupi postalo važno središte", rekao je župan Komadina.

Velečasni Josip Tomić zahvalio se Primorsko-goranskoj županiji na pomoći te upoznao prisutne s  najvažnijim povijesnim činjenicama vezane uz ovaj crkveni objekt.

ispiši stranicu ispiši stranicu