Novosti

>

19. 11. 2019

Obilježeno 20 uspješnih godina županijskih lučkih uprava u PGŽ

ŽLU Dvadeseta obljetnica djelovanja županijskih lučkih uprava Primorsko-goranske županije obilježena je prigodnom svečanošću u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Na svečanosti je predstavljana i Monografije o dva desetljeća djelovanja sustava županijskih lučkih uprava. Župan Zlatko Komadina podsjetio je da PGŽ ima decentralizirani sustav kroz osam županijskih lučkih uprava u priobalju i na otocima.

"U ovih 20 godina koliko je taj sustav uspostavljen, izgradili smo duplo veći broj vezova. Došli smo do njih deset tisuća u odnosu na pet, kada smo startali. S pedesetak smo narasli na 103 luke županijskog i lokalnog značaja  s proračunima od oko 60 milijuna kuna i to  bez kapitalnih donacija iz europskih fondova. Pripremili smo niz projekata tako da je zadnjih godina u tijeku investicijski ciklus od par stotina milijuna kuna. Nema obale u koju ne ulažemo, lukobrana, rive, luke i lučice. Stvaramo uvjete i za nautičke vezove, ali i komunalne za građanstvo. Potrebe za komunalnim vezovima su velike, liste čekanja postoje ali s ovim investicijskim ciklusom osigurat ćemo par stotina novih komunalnih vezova", rekao je Komadina čestitajući ovu važnu obljetnicu uz zahvalu svima koji su doprinijeli da sustav uspješno funkcionira punih 20 godina.

Dodao je kako su Županijske lučke uprave ispunile i opravdale očekivanja i to ponajprije povećanjem efikasnosti i decentralizacijom upravljanja te približavanjem lokalnoj samoupravi i zajednici bez kojih nema pravih rezultata. Odrađene su stotine projekata zahvaljujući udruženim sredstvima županijskih lučkih uprava, Županije, resornog Ministarstava, jedinica lokalne samouprave i EU fondova. Samo u 2018. i 2019. godini županijske lučke uprave uspješno su prijavile četiri velika projekta u vrijednosti 141 milijun kuna, te jedan veliki projekt u vrijednosti 17 milijuna kuna iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020.

O sadržaju Monografije „Županijske lučke uprave“, govorila je urednica Nada Milošević, pročelnice UO za pomorsko dobro, promet i veze, a u ime ravnatelja  Županijskih lučkih uprava obratila se ravnateljica ŽLU Bakar-Kraljevica-Kostrena Dijana Mihaljević.

Zaslužnima za doprinos razvoju sustava ŽLU na području Županije – bivšim i sadašnjim ravnateljima, jedinicama lokalne samouprave i resornom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, zahvalnice je podijelio župan Zlatko Komadina, a predstavljena je i ,ovim povodom nastala, himna ŽLU „Primorski porti“, autora Zlatana Marunića, dugogodišnjeg djelatnika županijskog upravnog odjela za pomorstvo, promet i veze.

Himnu su zajedno izveli Joso Butorac i svih osam ravnatelja ŽLU-a.

ispiši stranicu ispiši stranicu