Novosti

>

11. 2. 2019

Press kolegij: Decentralizirana sredstva Vlade nedovoljna za pokriće rashoda domova za starije osobe

Press kolegij Zamjenica župana Marina Medarić na današnjem press kolegiju uvodno je izvijestila o dovršetku kapitalnog projekta Primorsko-goranske županije „Revitalizacija Lječilišnog centra Veli Lošinj“što je jedan od najvećih investicijskih zahvata u objekte zdravstva. Istaknula je da je rekonstrukcijom i nadogradnjom medicinskog trakta s hidroterapijom koji je svečano otvoren u petak, završena II. faza projekta vrijedna oko 17 milijuna kuna.

U rekonstruiranom objektu ustrojen je  Centar zdravlja Magnolija u kojem će se pružati specijalističko-konzilijarne usluge dermatologije i venerologije, fizikalne medicine i rehabilitacije te fizikalne terapije što će prvenstveno biti namijenjeno stanovnicima Cres i Lošinja koji više zbog tih usluga neće morati putovati u Rijeku. Zamjenica je najavila i treću fazu ove velike investicije, izgradnju kuhinje i restorana, a početak gradnje predviđa se za kraj ove godine. Od ostalih tema osvrnula se na odluku Vlade o minimalnim financijskim standardima, kriterijima i mjerilima za decentralizirano financiranje domova za starije i nemoćne osobe u 2019. godini. U odnosu na Odluku iz prethodne godine, kojom je Primorsko-goranskoj županiji odobren minimalni financijski standard za decentralizirano financiranje domova za starije osobe u ukupnom iznosu od 11.664.000,00 kn, osigurano je povećanje sredstava za 331.502,00 kn pa ukupni minimalni standard iznosi 11.995.502,00 kn.

Županija smatra da je raspored decentraliziranih sredstava utvrđen Odlukom Vlade nepravedan jer nije obuhvatio i sve odluke koji povećavaju materijalne rashode domova. "Procjenjujemo da je na razini domova za starije osobe nedostatno 1,5 milijuna kuna kako bi se osiguralo pokriće redovne djelatnosti, što će se morati pokriti sredstvima županijskog proračuna", rekla je Medarić.

Naime, sredinom prošle godine Vlada RH donijela je Uredbu o izmjeni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama koji su u prosjeku uvećani za 10%. Domovi za starije osobe u obvezi su pridržavati se Uredbe jer su to ustanove na koje se odnosi Zakon o plaćama u javnim službama (iako se samo manji dio sredstava za plaće osigurava u državnom proračunu, kroz decentralizirana sredstva). Povećanje minimalnog financijskog standarda od 2,8% u odnosu na prethodnu godinu nedovoljno je za pokriće rashoda za zaposlene koji su izmjenom Uredbe povećani u prosjeku za 10 posto. Osim navedenog, na povećanje rashoda utječe i isplata materijalnih prava radnicima (regres i božićnica) te povećanje plaće za 3% od 01. siječnja i za 2% od 01. rujna 2019. godine. Ukupni rashodi domova u 2019. godini, temeljem kriterija i mjerila utvrđenih Odlukom Vlade iznose 43.995.502,00 kn za domove na području Županije, istaknula je Medarić. Dodala je da je Županija osnivač četiri doma za starije u kojima je smješteno ukupno 906 korisnika, a zaposleno je 327 djelatnika.

Zamjenica je također izvijestila da je PGŽ prihvatila pokroviteljstvo nad 57. Memorijalom mira – 26 smrznutih partizana, koji će se održati od  15. do 17. veljače 2019. godine na području općine Mrkopalj. Manifestacija obuhvaća organizaciju svečane akademije,  polaganje vijenaca na Memorijalnom centru Matić poljana, te organizaciju raznih sportskih aktivnosti (skijaška natjecanja, zimski uspon planinara na Bjelolasicu, utrka  „Maraton mira“).Kao pomoć u organizaciji ovogodišnjeg Memorijala odobren je iznos od 30.000,00 kuna. Također je uputila čestitke roditeljima malog Marka, najmlađeg stanovnika otoka Cres, rođenog proteklog vikenda na trajektu.

Pročelnica Stilin najavila je  sufinanciranje projekta dogradnje Osnovne škole „dr.Andrija Mohorovičić“ u Matuljima ukupne vrijednosti oko 12 milijuna kuna a investiciju će zajednički financirati PGŽ i općina Matulji u jednakom omjeru. Dogradit će se ukupno 900 četvornih metara školskog prostora što će omogući da ta škola počne raditi u jednoj smjeni. Pročelnica je istaknula da od 32 osnovne škole kojima je Županija osnivač samo četiri rade u dvije smjene.

Pročelnica je najavila i skori dovršetak trenutno najveće investicije u škole, energetske obnove 8 školskih objekata od kojih je pet već u potpunosti dovršeno dok su pri kraju radovi na školama u lovranu, Cresu i na Rabu. Također je rekla da će PGŽ u proračunu u ovoj godini osigurati 1,3 milijuna kuna za provedbu programa i aktivnosti nad standarda od čega 850.000 kuna srednjim te 485.000 kuna osnovnim školama


ispiši stranicu ispiši stranicu