Novosti

>

11. 2. 2019

Obilježavanje Dana europskog broja 112

112 Danas se obilježava Dan europskog broja 112. Broj 112 je jedinstveni europski broj za pozive u hitnim situacijama, uveden Odlukom Vijeća Europskih zajednica u srpnju 1991. godine. Predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe su 11. veljače 2009. godine potpisali tripartitnu deklaraciju kojom je ustanovljen 11. veljače kao Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112.

Besplatnim pozivom na broj 112 u bilo kojoj državi članici Europske unije možete zatražiti pomoć hitnih službi (policije, vatrogasaca, hitne medicinske pomoći). Osim hitnih službi, Sustav 112, u hitnim situacijama, prema potrebi obavještava i druge nadležne sudionike civilne zaštite (kao što su tijela države uprave i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave), operativne snage u sustavu civilne zaštite (kao što su Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatski crveni križ, ronioci, i dr.) te dodatne snage od važnosti za sustav civilne zaštite kao što su Oružane snage Republike Hrvatske i policija.

Na području Primorsko – goranske županije ustrojen je Područni ured za civilnu zaštitu Rijeka u sklopu kojeg djeluje i Županijski centar112. Tijekom protekle godine Županijski centar 112 imao je ukupno 147.985 poziva (pribrojana komunikacija sa drugim službama) te ukupno 95.327 poziva građana. Neophodno je istaknuti da Županijski centri 112 imaju važnu ulogu u komunikaciji i povezivanju svih ključnih čimbenika unutar sustava civilne zaštite u svim iznenadnim događajima.

ispiši stranicu ispiši stranicu