Novosti

>

7. 3. 2019

Održana 37. tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽ

Održana 37. tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽ Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena održana je 37. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije na temu „PRAV(D)A ZA ŽENE“. O temi su govorile potpredsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije Jadranka Tomašić, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović i sindikalna povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja Vesna Musulin.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović održala je prezentaciju na temu „Kako spriječiti feminizaciju siromaštva?“ kojom je ukazala na rodni jaz u mirovinama koji je prvi put prezentiran izvještajem Europske komisije 2013. godine, a mjeri se od 2019. godine. Jedan od primjera koji je istaknut je da zarada žene po satu je niža za 16,4 % od muške, a ženski euro u starosti u Europskoj uniji vrijedi samo 62,8 centi.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Irene Gregorović-Filipčić osvrnuvši se na stanje u Primorsko-goranskoj županiji istaknula je zabrinjavajući porast nasilja nad ženama te kako veći dio nezaposlenih u županiji čine upravo žene. "Čini nam se kao da se sva prava koja su žene stjecale generacijski gube, te se opet moramo boriti. Međunarodni dan žena slavi se od 1910. godine, a mi kao da smo opet na početku", rekla je Gregorović-Filipčić.

U ime Županije sjednici je prisustvovao potpredsjednik Županijske skupštine Robert Maršanić.

ispiši stranicu ispiši stranicu