Novosti

>

11. 3. 2019

Press kolegij: Zamjenik župana Petar Mamula najavio Konferenciju o razvoju Gorskog kotara

Press Zamjenik župana Petar Mamula na današnjem je susretu s novinarima najavio obilazak škola u Čabru i Vrbovskom koje su bile uključene u kapitalni županijski projekt energetske obnove. Ukupna vrijednost radova na oba školska objekta iznosi nešto više od 8 milijuna kuna, a učešće PGŽ gotovo 3 milijuna kuna.

Županija je upravo u slučaju ovih goranski škola preuzele na sebe i financiranje udjela samih gradova Čabra i Vrbovskog, dok su u tom projektu, kojim je inače obuhvaćeno 8 škola, sudjelovale i jedinice lokalne samouprave. "I na ovom primjeru dokazali smo da Županija posebno skrbi o Gorskom kotaru kroz razne projekte naših upravnih odjela, a ne samo sredstvima izdvojenim kroz Fond za Gorski kotar", rekao je zamjenik Mamula.

Na tom tragu najavio je i veliku konferenciju o razvoju Gorskog kotara koja će se održati  26. travnja a na kojoj će se raspravljati o konkretnim mjerama i aktivnosti kvalitetnijeg i bržeg razvoja brdsko-planinskih područja. Na Konferenciji se očekuje i sudjelovanje resornih ministarstava te stručnjaka iz Italije i Francuske gdje postoje dobra iskustva u razvoju planinskih područja. 

Zamjenik Mamula najavio je za drugi tjedan i prvi ovogodišnji sajam autohtonih proizvoda PGŽ ne kojem će se  predstaviti više proizvođača sa šarolikom ponudom meda i pčelinjih proizvoda, mesnih delicija, džemova, namaza, sokova, rukotvorina, suvenira i brze hrane spremljene po domaćoj recepturi.

Pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić izvijestila je o rasporedu 23,4 milijuna kuna za decentralizirane funkcije između zdravstvenih ustanova kojima je osnivač PGŽ. Raspored je rađen na temelju dostavljenih popisa prioriteta samih ustanova. Najveći iznos od 7,1 milijun kuna umjeren je Psihijatrijskoj bolnici Rab, a veći dio tog novca namijenjen je cjelovitoj obnovi dva preostala bolnička paviljona.  I ove godine u županijskom proračunu osigurano je 5,5 milijuna kuna za programe potpore razvoja poduzetništva, najavila je resorna pročelnica Melita Raukar. Raspisan je prvi natječaj kojim se dodjeljuje 300.000 kuna poduzetničkim potpornim institucijama  za program edukacije a do kraja ovog mjeseca biti će raspisan i javni poziv za poduzetnike. 

Ukupno 450.000 kuna raspoređeno je za sufinanciranje redovnih godišnjih aktivnosti županijskim udrugama branitelja i stradalnika Domovinskog rata te umirovljenika, a 70.000 kuna 16 manifestacija prijavljenih na javni poziv, izvijestio je pročelnik Ured županije Goran Petrc.ispiši stranicu ispiši stranicu