Novosti

>

10. 4. 2019

U Bruxellesu počeo sastanak partnera na projekt Horizon Insulae


Horizon insulae
Ravnatelj REA Kvarner Darko Jardas sudjeluje u Bruxellesu na sastanku partnera na kojem je danas i službeno pokrenut projekt Horizon Insulae, ukupne vrijednosti 10.000.000 Eur-a i s predviđenim trajanjem od 48 mjeseci. Sastanak je okupio 27 partnera iz 10 europskih zemalja, a hrvatski dio konzorcija, osim REA Kvarner, čini još i komunalno društvo Odvodnja i vodoopskrba Cres-Lošinj, Ericsson Nikola Tesla te zagrebački Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Ovim pilot projektom obuhvaćeni su  otok Unije, danski otok Bornholms i portugalska Madeira. Ukupna vrijednost hrvatskog konzorcija je 2.000.000 eura.

"Ovaj projekt je dio dugoročne strategije energetske tranzicije sjevernojadranskih otoka. Konkretno za Unije želimo dokazati da budućom fotonaponskom elektranom i baterijskim postrojenjem za skladištenje proizvedene električne energije možemo postići energetsku neovisnost otoka tijekom cijele godine. Pored toga projekt osigurava sigurnu vodoopskrbu i upravljanje vodnim resursom kako za potrebe lokalnog stanovništva tako i razvoja poljoprivrede, a sve na bazi desalinizatorskog postrojenja koje je u rad pusteno prošle godine", rekao je Jardas.

ispiši stranicu ispiši stranicu