Novosti

>

12. 4. 2019

Dan Primorsko-goranske županije obilježen svečanom sjednicu u opatijskom Gervaisu

Dan Primorsko-goranske županije obilježen svečanom sjednicu u opatijskom Gervaisu Svečana sjednica Županijske skupštine održana u povodu Dana Primorsko-goranske županije u Kulturno-turističkom centru Gervais u Opatiji okupila je brojne uzvanike, a svečanost je svojim dolaskom uveličala i predsjednica RH-a Kolinda Grabar Kitarović. Na sjednici su dodijeljene nagrade za životno djelo akademiku Elsu Kuljaniću i Alenki Juretić, kao i godišnje nagrade vatrogascu Dini Škami, Nikici Sečenu i Hani Rižovski Delogu iz Centra za djecu i mlade Izvor te Plesnom klubu „Dance Queen“ Kraljevica.

U prigodnom obraćanju uzvanicima župan Zlatko Komadina istaknuo je  zadovoljstvo činjenicom da smo kao regionalna vlast i kroz proteklu godinu u svim sektorima nadležnosti održali stabilnost te uspješno nastavili trend kapitalnih i investicijskih ulaganja, vidljivih po cijeloj Županiji.

„Pravovremenim projektiranjem i odgovornim planiranjem kako našeg proračuna tako i ulaganja  dokazali smo da znamo upravljati svojim nadležnostima, a rezultat su obnovljene i novoizgrađene škole, školske sportske dvorane, zdravstvene i socijalne ustanove, lučka infrastruktura, lokalne prometnice, novi kulturno-turistički sadržaji, projekti valorizacije naše prirodne baštine. Učinili smo i značajne iskorake u okretanju ka obnovljivim izvorima energije, inicirali smo gradnju najveće solarne elektrane na Cresu, u pripremi je i gradnja fotonaponske elektrane u okviru projekta Unije samoodrživi otok. Zahvaljujući upravo tim našim aktivnostima Cresko-lošinjski arhipelag odabran je za provedbu pilot projekta energetske tranzicije, kao jedan od prva tri takva projekta u Europskoj uniji. Dokaz je to da itekako vodimo računa o budućnosti ove Regije kroz društveno odgovorno upravljanje usmjereno održivom razvoju i očuvanju prirodnog bogatstva naše jedinstvene zeleno-plave Županije, rekao je župan. Naglasio je također da su stvorene  prostorno-planske pretpostavke za razvoj infrastrukture, lučke, prometne i energetske, za idućih 30 godina, čime smo u značajnoj mjeri olakšali i pristup europskim fondovima za projekte na svim razinama, od državnih do lokalnih. Župan je najavio i Konferenciju o razvoju Gorskog kotara koja će se održati 26. travnja u Mrkoplju, a osvrnuo se i na gospodarsku sliku Županije. „Kako smo prema svim parametrima među najrazvijenijim  hrvatskim županijama, ne iznenađuje ni nedavno objavljeni podatak da smo i po indeksu gospodarske snage pozicionirani u samom vrhu, među četiri županije koje su iznad prosjeka RH. Gospodarstvo PGŽ, a posebno turistički sektor, malo  i srednje poduzetništvo iskazuju dobre rezultate, razvijaju se i prilagođavaju zahtjevima tržišta.  No, nisam siguran da ćemo tu poziciju uspjeti održati ukoliko se uruši jedan od najvećih gospodarskih subjekata u Županiji, brodogradilište 3.maj, koji sa sobom vuče i brojne manje tvrtke, kooperante, dobavljače. Duboko vjerujem da se to neće dogoditi", rekao je župan.

Prigodnim govorom uzvanicima se  obratila i Predsjednica RH, čestitajući Županiji na svemu što čini na dobrobit svih stanovnika ove regije.  

Uoči svečane sjednice, županijsko izaslanstvo predvođeno županom Zlatkom Komadinom i predsjednikom Županijske skupštine Erikom Fabijanićem, pred Središnjim križem na groblju Drenova položilo je  vijenac u spomen na sve preminule građane i poginule branitelje s područja Primorsko-goranske županije.

ispiši stranicu ispiši stranicu