Novosti

>

13. 5. 2019

Nastupni posjet nove veleposlanice Kraljevine Švedske Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci


Nastupni posjet nove veleposlanice Kraljevine Švedske Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci
U sjedištu Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Vojko Obersnel sa suradnicima primili su novu veleposlanicu Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Dianu Helen Madunic. Veleposlanica Madunic vjerodajnice je predsjednici Republike Hrvatske predala 7. rujna 2018. godine, a Primorsko-goransku županiju i Grad Rijeku posjetila je i povodom otvorenja izložbe “Tate i djeca iz Hrvatske i Švedske” koju će zainteresirani posjetitelji imati prilike razgledati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku od 18.00 sati.

Uz župana Komadinu na primanju je sudjelovao i pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima, Ljudevit Krpan, dok je uz gradonačelnika Obersnela na primanju sudjelovala Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva EPK 2020 d.o.o. U pratnji veleposlanice Madunic primanju su nazočili Mirna Jurić, savjetnica za komunikacije pri Veleposlanstvu te Milorad Stanić, počasni konzul Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj.

U okviru primanja sudionici su razgovarali o korištenju EU fondova u Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci te projektu Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. Župan Komadina u tom se kontekstu osvrnuo na problem centraliziranog upravljanja EU fondovima u Republici Hrvatskoj kao i problematiku osiguravanja vlastitog udjela u sufinanciranju projekata. Dodatni kriterij indeksa razvijenosti prema kojem Primorsko-goranska županija spada u kategoriju razvijenih regija podrazumijeva potrebu osiguravanja većeg udjela vlastitog sufinanciranja projekata što također otežava provedbu projekata. Unatoč tome, Primorsko-goranska županija je po iskorištenosti EU fondova u samome vrhu u Republici Hrvatskoj, a posebni naglasak stavlja na pametni razvoj bilo da je riječ o pametnim otocima, pametnim selima ili pametnim gradovima kao što je to grad Rijeka.

Gradonačelnik Obersnel osvrnuo se na proces tranzicije kroz koji Rijeka prolazi posljednjih desetak godina te je u tom smislu izrazio nadu da će projekt EPK omogućiti zaključivanje spomenutog procesa. Od razvijenijih gospodarskih aktivnosti osvrnuo se na farmaceutsku industriju i uspješno poslovanje tvrtke JGL d.d. kao i na niz malih i srednjih poduzeća koja se bave projektiranjem, uglavnom brodova i uređaja za pronalazak i iskorištavanje nafte, a koja danas u Rijeci zapošljavaju gotovo tisuću inženjera.

Veleposlanica Madunic pohvalila je iznimno dobru suradnju između Švedske i Hrvatske osvrnuvši se na činjenicu da je Kraljevina Švedska bila šesta država po redu koja je priznala neovisnost Republike Hrvatske. Činjenicu da su u okviru bilateralne suradnje švedski kralj i kraljica boravili u Hrvatskoj 2013. godine te da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila Švedsku tijekom 2017. godine, istaknula je kao primjer izvanredne suradnje. Također je naglasila da u Švedskoj živi velika zajednica Hrvata, a da godišnje oko 300.000 Šveđana u Hrvatskoj provede svoj godišnji odmor. Da postoji interes švedskih tvrtki za poslovanjem na području Hrvatske, potvrđuje činjenica da je u Hrvatskoj trenutno prisutno oko 50 švedskih kompanija koje zapošljavaju oko 10.000 osoba. Riječ je o većinom poznatim tvrtkama kao što su H&M, IKEA-e i Ericsson Nikola Tesla te Securitas. Čestitavši domaćinima na tituli EPK 2020, veleposlanica Madunic je zaključno izrazila uvjerenje kako će se Veleposlanstvo imati prilike uključiti u neki od predviđenih programa u 2020. godini.

Po završetku primanja veleposlanica Madunic upisala se u Knjigu dojmova Primorsko-goranske županije.ispiši stranicu ispiši stranicu