Novosti

>

8. 6. 2019

Otvoren 8. festival bibliobusa


Otvoren 8. festival bibliobusa Zamjenik župana Marko Boras Mandić prisustvovao je otvorenju 8. festivala bibliobusa na kojem je predstavljeno 16 bibliobusa od kojih deset iz Hrvatske i šest iz susjednih zemalja: Bosne i Hercegovine (Banja Luka), Italije (Milano), Mađarske (Pečuh), Slovenije (Kopar i Postojna) te Srbije (Kruševac). Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji koja je posvećena predstavljanju i promicanju pokretnih knjižnica koje knjigu donose do svih onih kojima je taj pristup otežan, ograničen ili nepostojeći.

Zamjenik župana je naglasio kako je Primorsko-goranska županija iznimno ponosna što je dio ove priče,  jer 15 godina župasnijski bibliobus krstari pretežito goranskim mjestima, ali i kvarnerskim otocima.

"Vjerujem da se svi možemo složiti da je temelj napretka društva obrazovanje, a bez temelja, onog kamena koji je ugrađen u obrazovanje, bez knjige i znanja je jako teško išta graditi. Pozivam svih da i dalje imaju svog najboljeg prijatelja u knjizi, da čitaju i uče iz knjiga kako društvo učiniti boljim. Često smo opterećeni nekim temama koje bi trebale biti daleko iza nas, zbog toga, čitajmo, obrazujmo se i činimo društvo sto boljim, neka informacija bude što dostupnija i neka bude još 50 godina ovakvih manifestacija", poručio je zamjenik.

Primorsko-goranska županija i Gradska knjižnica Rijeka pokrenuli su u studenom 2004. godine projekt "Goranska bibliobusna služba", odnosno Županijski bibliobus. Županijski bibliobus već 15 godinu zaredom djeluje pružajući knjižnične usluge stanovništvu Gorskog kotara i drugih brdsko-planinskih područja Primorsko-goranske županije te otočnom području, točnije Općini Baška na otoku Krku te Općini Vinodolskoj. Od 2007. godine u sufinanciranje Bibliobusa uključile su se jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalaze stajališta.

Bibliobus ima 47 stajališta, u 36 naselja na području 12 jedinica lokalne samouprave: gradova Delnica i Vrbovskog te općina Baška, Brod Moravice, Fužine, Lokve, Mrkopalj, Ravna Gora, Skrad, Jelenje, Matulji i Općina Vinodolska. U osam općina bibliobus je jedini oblik knjižnične usluge.

Broj korisnika Bibliobusa, odnosno Goranske bibliobusne službe iz godine u godinu raste. Osim iznajmljivanja knjižne, audio i video građe posljednjih godina, u bibliobusu se odvijaju i dodatni programi poput zajedničkog čitanja osnovnoškolaca, osnivanja čitateljskih klubova i slično.

Na Korzu je otvorena i izložba o pokretnim knjižnicama, a ovogodišnji 8. festival bibliobusa odvija se u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, a povod je obilježavanje 50. obljetnice djelovanja bibliobusne službe.

Prisutnima su se obratili i Niko Cvjetković, ravnatelj GKR, Emina Višnić, direktorica Rijeka EPK 2020, Dijana Machala, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Nikola Ivaniš.

ispiši stranicu ispiši stranicu