Novosti

>

28. 6. 2019

Na Rabu svečano otvorena dograđena trajektna luka Mišnjak


Na Rabu svečano otvorena dograđena trajektna luka Mišnjak Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zamjenica župana Marina Medarić i ravnatelj ŽLU Rab Nenad Debelić otvorili su dograđenu trajektnu luku Mišnjak na otoku Rabu. Riječ je o izvršenim radovima podizanja obale, izgradnje triju utvrdica i dogradnje platoa s dvije rampe, vrijednim gotovo 19 milijuna kuna. Sufinancirani su sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (14.5 milijuna kn), Primorsko-goranske županije (preko 3 milijuna kn) te Županijske lučke uprave Rab (oko 1,5 milijun kn).

"Današnje otvorenje samo je jedna od investicija koje su u punom zamahu duž cijele Primorsko-goranske županije. Samo u protekle dvije godine realizirano je preko 217 milijuna kuna investicija u luke i lučice, a sve je to omogućeno dobrom suradnjom s resornim Ministarstvom mora i jedinicama lokalne samouprave. Ove godine obilježavamo 20 godina ovakvog sustava upravljanja pomorskim dobrom koji je organiziran kroz naših 8 lučkih uprava. U međuvremenu smo kroz takav sustav rasli, razvijali se kadrovski i financijski. S početnim prohodom od 5 milijuna kuna danas raspolažemo sa oko 70 milijuna kuna i sav prihod koji se na pomorskom dobru ostvari vraća se kroz održavanje, dogradnju i uređenje", rekla je zamjenica Medarić čestitajući svima uključenim u projekt. 

Zadovoljstvo uspješnom realizacijom ove važne investicije iskazao je i ministar Butković te rekao kako to nije jedini projekt na Rabu, jer s 13 milijuna kuna sudjeluju i u uređenju luke Melak u Loparu. "Kako je zamjenica Medarić rekla da se trenutno provode veliki infrastrukturni projekti u Primorsko-goranskoj županiji, tako se isto ulaže i u cijeloj Hrvatskoj što ja sa radošću zovem „renesansom  hrvatske obale“ jer se  nikada do sada nije toliko ulagalo u jednom kratkom periodu", rekao je Butković najavivši u srpnju i potpise još 9 ugovora za europsko financiranje od čega su dva u Primorsko-goranskoj županiji, luka Mrtvaška na otoku Lošinju i luka Baška.

Otvorenju su prisustvovali i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, zamjenik načelnika Općine Lopar Dominik Paparić, pročelnica UO za pomorstvo dobro, promet i veze Nada Milošević, ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paula Vidović, lučki kapetan Darko Glažar, direktor Rapske plovidbe Dragan Andrić, predstavnici županijskih institucija i lučkih uprava kao i brojni drugi gosti.

ispiši stranicu ispiši stranicu