Novosti

>

13. 8. 2019

22. Krčka jedra

22. Krčka jedra Ovogodišnja „Krčka jedra“ održavaju se 22. put zaredom te su dio projekta "Arca Adriatica – Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine", sufinanciranoga sredstvima EU fonda za regionalni razvoj iz Programa suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020. Glavni cilj projekta je zaštita postojeće materijalne i nematerijalne pomorske baštine te stvaranja novog turističkog proizvoda i prepoznatljive prekogranične destinacije, pridržavajući se pritom načela društvene i ekološke održivosti.

„22. Krčka jedra“ započela su današnjim programom koji je u edukativnom dijelu obuhvatio demonstraciju veslanja i poučno jedrenje na tradicijskim barkama u krčkoj luci te predavanje i radionicu na temu mornarskih vještina u Interpretacijskom centru pomorske baštine otoka Krka. Večernji dio programa rezerviran je za panoramsku vožnju u priobalju i koncert muške klape Kaštadi na krčkoj rivi.

U nastavku, 14. kolovoza, u večernjim satima, bit će priređeno promenadno noćno jedrenje - atraktivni Noćni ples barki pod svjetlima reflektora uz prigodni glazbeni program te recital o moru za kojeg su zaduženi Antun i Petromil Stašić u pratnji Maestro Orchestra. Glazbeni program izvodi se na jednom od brodova, što uz birana djela klasične glazbe i prigodni recital o moru doprinosi jedinstvenosti atmosfere. Program dodatno oplemenjuje prigodni vatromet. Tim će sadržajima, tijekom dana, u Krčkoj luci prethoditi jednodnevna izložba tradicijskih plovila.

Regatno jedrenje održava se tradicionalno na blagdan Vele Gospe, 15.8., a start je točno u podne, na dvanaesti otkucaj zvona s krčkog zvonika. Nakon sportskog dijela, slijedi zabavni program uz živu glazbu, kao i edukativni program, izložba fotografija te radionice pomorskih vještina i veslanja.

Za čitavo vrijeme trajanja manifestacije, na prostoru Gradske rive, bit će postavljana izložba fotografija maritimnih motiva.

Organizatori manifestacije su Turistička zajednica Grada Krka i Jedriličarski klub Plav, najstariji jedriličarski klub u Hrvatskoj.

ispiši stranicu ispiši stranicu