Novosti

>

16. 9. 2019

Iz Zaklade FIPRO za 4 poduzetnička inovacijska projekta dodijeljeno 275 tisuća kuna

Fipro S poduzetnicima u Primorsko-goranskoj županiji i gradu Rijeci potpisani su ugovori o financiranju inovativnih projekata poduzetnicima iz sredstava Zaklade FIPRO, a koji su odabrani temeljem javnog poziva prema kriterijima Zaklade.

U sklopu Javnog poziva za podnošenje zahtjeva za dodjelu financijskih sredstava iz projekta Komercijalizacija inovacija, koji je organiziran u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, dodijeljen je iznos od 134.800,00 kn poduzeću Adricom d.o.o. za projekt: „Pametna torba sa sustavom prijenosa za korisnike elektromotornih invalidskih kolica“.

U sklopu Javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencija za mjeru Sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga, koji je organiziran u suradnji s Gradom Rijeka sredstva su raspoređena trima poduzetnicima. Projekt pod nazivom Razvoj programa za računalnu simulaciju interakcije podzemnih i površinskih voda poduzeća Hidromodeling d.o.o. dobit će iznos od 40.017,17 kn. Studio Juretić d.o.o. dobiva 50.000,00 kn za projekt pod nazivom Take-a-seat – superlagani sklopivi drveni stolac, dok će poduzeće Tao Tech d.o.o. dobiti 49.926,00 kn za projekt pod nazivom Nocturiglow – svjetleća boca za uriniranje.

Poduzetnik Ivan Juretić iz Studio Juretić d.o.o. je tom prilikom izjavio da su ovakva sredstva značajan „vjetar u leđa“ poduzetniku zahvaljujući kojima će krenuti u realizaciju svojeg projekta koji je već od prije spreman za tržište, ali ga dosad nije pokrenuo upravo u nedostatku poticaja.

 Primorsko-goranska županija time je kroz projekt Komercijalizacija inovacija od 2009.  do danas  u suradnji sa Zakladom, sufinancirala povoljnim zajmovima  28 projekta u iznosu od gotovo 2.500.000,00 kuna i po tome je jedina županija u RH koja potiče inovativnost poduzetnika na ovaj način,a posebno nam je drago da se planira  još jedan Javni poziv do kraja godine. Uz ovaj projekt Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj  ima i druge  projekte putem kojih se dodjeljuju bespovratne  potpore i poticaji  poduzetnicima  i inovatorima  kao što su: Sufinanciranje troškova  nabavke opreme,  u iznosima do 30.000,00 bespovratno i sufinanciranje  troškova izrade  dokumentacije za prijavu na  EU  natječaje. Također svake godine vrsi se odabir najboljih inovacija s područja Primorsko-goranske županije  te se  dodjeljuju poticaji  za razvoj inovacije   od 10.000,00 do 20.000,00 kuna  bespovratno za desetak najboljih inovacija.

Odjel za poduzetništvo Grada Rijeke već godinama radi na promociji inovatorstva i na potpori inovativnim poduzetnicima. Posljednje tri godine ta se potpora intenzivirala, kroz osiguranje većeg iznosa sredstava za provedbu mjere "Sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga", koja se uspješno provodi u suradnji sa zakladom FIPRO“.

Trenutno su otvorene prijave na Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencijama poduzetnicima na području grada Rijeke  u iznosu nešto višem od 2.500.000,00 kn, a prijave se zaprimaju do 12. listopada. Sve informacije o uvjetima i načinu prijave mogu se pronaći na web portalu Grada Rijeke ili dobiti telefonski u Odjelu gradske uprave za poduzetništvo.

Zainteresiranim fizičkim osobama s poslovnom idejom nudi se ulazak kao 11. generacije u Startup inkubator Grada Rijeke za koje su u tijeku prijave. Bitno je napomenuti kako je prošle godine ukinuta dobna granica za korisnike inkubatora, dodatno je proširena mentorska mreža, vrijeme trajanja inkubacije produženo je sa 6 na 8 mjeseci, te su se, također po prvi puta, dodijelile nagrade najboljim Startup projektima u ukopnom iznosu od 175.000,00 kn.

ispiši stranicu ispiši stranicu