Izvještaj s posjete obnašatelja dužnosti župana Rusiji i Ukrajini

Obnašatelj dužnosti župana, prof.dr.sc. Vidoje Vujić,  Ivica Lukanović - gradonačelnik Grada Kastva, te Borjan Brnčić - predstavnik tvrtke TRE INVEST boravili su u višednevnom posjetu Rusiji i Ukrajini s ciljem uspostave partnerske suradnje s naglaskom na gospodarstvo, turizam, kulturu i visoko obrazovanje.

Posjet Rusiji

Prva tri dana puta bili su gosti gradonačelnika sibirskog grada Irkutska, Viktora Ivanoviča Kondraševa i njegovih najbližih suradnika, a sastancima je nazočila i predstavnica ministarstva vanjskih poslova ruske federacije Ludmila Kurbatova, koja je ujedno voditeljica ureda spomenutog ministarstva za Irkutsku oblast.

Obnašatelj dužnosti župana, prof.dr.sc. Vidoje Vujić predstavio je mogućnosti suradnje dviju regija, s posebnim naglaskom na mogućnost investiranja u Primorsko-goransku županiju, za što je gradonačelnik Irkutska iskazao veliki interes.

Prezentiran je "Katalog investicija" i izrečena je spremnost da se pripremi formalizacija međusobnih odnosa kroz sporazum o zajedničkoj suradnji dvaju regija. Razgovaralo se i o problematici ishodovanja viza za ruske turiste.

Gradonačelnik Lukanović posjetio je ured tvrtke Bajkalski vizovni centar, sastao se s njihovim predstavnicima i dao potrebne informacije vezane uz mogućnosti poslovanja s našim turističkim tvrtkama i institucijama. Obećano je s naše strane da će se osigurati svi potrebni kontakti kako bi se spomenuti ured pripremio za izdavanje turističkih viza za Republiku Hrvatsku. Time bi se uvrstili na listu 30 zemalja suradnica s kojima ovaj ured koji već posluje.

Razgovaralo se i o mogućnostima kulturne suradnje. Delegacija Županije posjetila je državni Tehnički fakultet i Tehnološki park, gdje se poseban naglasak stavlja na nanotehnologije, informatičke i energetske projekte te inovacije.

Organiziran je i posjet Bajkalskom jezeru. Tamošnji Muzej i akvarij na izuzetan način prikazuje prirodne znamenitosti i značaj Bajkalskog jezera za cijelu regiju i sve žitelje ogromnog sibirskog prostora.

Bogatstvo flore i faune i gospodarski značaj u smislu ribarstva, turizma, vodoopskrbe, ekologije i energetike svrstavaju ovo jezero u sam vrh svjetskih prirodnih znamenitosti. Na završnom susretu s gradonačelnikom Viktorom Kondrašovim i njegovim zamjenikom Igorom Borisovim definiran je koncept buduće suradnje na području kulture, sporta, znanosti, a posebice turizma i mogućih investicija.

Vujić je pozvao delegaciju Irkutska da uzvrati posjet. Dogovoreno je da se pokrene postupak potpisivanja  sporazuma o suradnji između PGŽ-a i Grada Irkutska.

Posjet Ukrajini

Nakon Irkutska, na poziv ukrajinskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, delegacija Primorsko-goranske županije bila je u posjeti Černigovskoj oblasti, koja broji 1,1 milijun stanovnika i zauzima 5 posto teritorija ove velike zemlje.

S obzirom na bogato povijesno naslijeđe i smještaj ove regije koja se nalazi na razmeđu Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, domaćini prepoznaju svoje mogućnosti i potencijale u razvoju turizma i ugostiteljstva.

Razmijenjene su informacije o iskustvima i financiranju projekata u sferi poduzetništva i korištenju sredstava europskih fondova.

Povijesni grad Baturin ima veliko značenje i u posljednje vrijeme (od 2003 godine) te je u njega investiran veliki iznos državnog novca. Nakon osamostaljenja i odvajanja od ruske dominacije naglašena je potreba Ukrajinaca za podizanjem nacionalne svijesti i obilježavanjem svojih povijesnih vrednota.

Vladimir Juščenko predvodio je inicijativu obnove ovog povijesnog grada u kojem se osim povijesnih vrednota može posjetiti i festivale koji oživljavaju povijesne događaje. Uočena je sličnost s Rapskom fijerom i sličnim događajima u nas.

U društvu predstavnika lokalne uprave i muzejskih institucija obavljen je detaljan razgled, a najviše se razgovaralo o mogućoj suradnji i oblicima iskorištavanja turističkih resursa i potencijala. U gradu Černijehovu održan je sastanak sa županom Volodymyrom M. Khomenkom.

U razgovoru oko uspostave suradnje, domaćini stavljaju naglasak na područje turizma, edukacije i kulture. Upriličen je i susret predstavnika naše delegacije s grupom turističkih djelatnika i zainteresiranih gospodarstvenika u gradskoj vijećnici.

Obnašatelj dužnosti župana Vujić, gradonačelnik Lukanović i gospodin Brnčić predstavili su našu regiju i odgovarali na pitanja dvadesetak prisutnih sudionika. Prikazan je film koji predstavlja PGŽ i naše prirodne ljepote i poslovno-turističke mogućnosti.

Vujić je održao predavanje u trajanju od 30 minuta na temu "Upravljanje turističkom destinacijom" i predložio da domaćin formira grupu turističkih djelatnika koja bi došla u radni posjet PGŽ. Kao gosti TZ Kvarner dobili bi mogućnost u direktnom kontaktu upoznati naše turističke zaposlenike i dogovarati konkretne turističke aranžmane za koje postoji veliki interes.

U razgovorima s domaćinima razmijenjene su informacije o financiranju javnih potreba građana s posebnim osvrtom na školstvo, zdravstvo i socijalnu politiku. Najviše se razgovaralo o gospodarstvu i mogućnostima suradnje.

Zatražena je pomoć po pitanju školovanja kadrova u domeni turizma i donesen zaključak da će se razmotriti mogućnost stipendiranja studenata od strane njihove oblasne i gradske vlasti, a u slučaju pozitivne odluke naša bi strana pomogla s dodatnih nekoliko stipendija i potrebnom logistikom.

Predložena je suradnja između Gospodarske i industrijske komore Regije Černihiv i naše HGK- Regionalne komore Rijeka, te muzejskih i obrazovnih ustanova te dogovorena konkretna mogućnost gostovanja i prezentacija naše izložbe s tematikom pomorstva u njihovom gradskom muzeju.

Što se tiče turističkih potencijala zaključeno je da će se povezati turistički djelatnici dviju regija kako bi se dogovorili konkretni i organizirani turistički posjeti njihovih turista koji su vrlo zainteresirani za našu Županiju.

ispiši stranicu ispiši stranicu