U posjeti Regiji Veneto

U okviru manifestacije Dani otvorenih vrata – Europski tjedan regija i gradova,  u organizaciji Regije Veneto, održana je 26. studenog 2012. godine, u mjestu Montecchio Maggiore blizu Vicenze, konferencija pod nazivom "Veneto i Hrvatska: procesi integracije i  gospodarski potencijali". Organizirana je s ciljem uspostave boljih i čvršćih odnosa između talijanskih i hrvatskih regija, posebno regijje Veneto s Istarskom i Primorsko-goranskom županijom.

Primorsko-goransku županiju na konferenciji je predstavljao g. Ingo Kamenar, predsjednik Županijske skupštine. Uz predstavnike domaćina u radu su sudjelovali i predstavnici Istarske županije, a bio je nazočan i veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Italiji, g. Damir Grubiša te generalna konzulica RH u Trstu gđa. Nevenka Grdinić.  Među pozvanima na konferenciju bili su predstavnici  medija, lokalnih vlasti, udruga, institucija a zabilježena je i nazočnost poduzetnika.

Govornici su ukratko prikazali dosadašnju suradnju regija, a potom su govorili o novim mogućnostima  suradnje na polju gospodarstva, turizma, kulture i zaštite kulturne baštine, itd, osobito nakon ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije, za kada je  Primorsko-goranskoj županiji dat otvoren poziv za ulazak u europsku grupu teritorijalne suradnje „Europa bez granica“ , koju formiraju regije Veneto, Autonomna Regija Friuli Venezia Giulia te Koruška. (Potpisivanje ovog međuregionalnog sporazuma ovih triju spomenutih regija organizirano je u Veneciji 27. studenog 2012.)  

U svom izlaganju predsjednik Županijske skupštine Ingo Kamenar osvrnuo se na zajedničke probleme s kojima se suočava stanovništvo naših regija (i šire). Sredstva iz fondova Europske unije bila bi dobrodošla za njihovo ublažavanje.  Izrazio je otvorenost PGŽ za suradnju na projektima, za koje je naglasio da moraju biti transparentni i usmjereni na rješavanje konkretnih problema, ali je  također  uputio poziv potencijalnim investitorima za ulaganja u projekte koje priprema Primorsko-goranska županija.

ispiši stranicu ispiši stranicu