Najave

 • 12. Učkarski samanj

  U nedjelju, 2. rujna, od 8 do 20 sati održat će se na Poklonu 12. Učkarski samanj. Uz brojne lokalne proizvođače, prikaz starih zanata te tor s izvornim pasminama životinja, na programu su i predstave te radionice za djecu, ali i bogat kulturno-zabavni sadržaj uz Trio Asi, Folklorno društvo Pazin te Edija Maružina i Bandite.

  opširnije >>
 • Dani otvorenih vrata u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove u Belom

  Prve subote u rujnu obilježava se Međunarodni dan strvinara. Ove godine, Javna ustanova „Priroda“ u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove u Belom u suradnji s Zoološkim vrtom u Zagrebu pripremila je prigodni dvodnevni program.

  Obilježavanje će započeti u subotu, 1. rujna 2018. godine u 10.30 sati dodjelom priznanja spašavateljima supova. Predviđena su i prigodna predavanja, filmovi, radionice namijenjene školarcima i najmlađima, a sve na temu strvinara, posebice bjeloglavih supova.

  U ime PGŽ događaju će prisustvovati zamjenica župana Marina Medarić i ravnateljica JU „Priroda“ Sonja Šišić.

   

  opširnije >>
 • Redovita tjedna konferencija za novinare PGŽ

  U ponedjeljak, 3. rujna 2018. godine s početkom u 10.00 sati, u sjedištu Županije (Adamićeva 10/II) župan Zlatko Komadina i direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov održat će redovitu tjednu konferenciju za novinare.

  Na konferenciji će biti predstavljeni ovogodišnji turistički rezultati s naglaskom na turističku sezonu, a bit će riječi i o drugim aktualnostima.

  opširnije >>
 • 16. igre prijateljstva

  Svečano otvaranje 16. igara prijateljstva održat će se na Trsatskoj gradini u petak 31. kolovoza 2018. s početkom u 20:30. U ime Primorsko-goranske županije prisustvovati će Predsjednik Županijske Skupštine Erik Fabijanić.

  opširnije >>
 • Antifašisti PGŽ u subotu na Platku

  U subotu, 1.rujna 2018.godine, s početkom u 10 sati, na Platku će se održati tradicionalno druženje antifašista Primorsko-goranske županije. Domaćin druženja je Udruga antifašističkih boraca i antifašista Općine Čavle, a okupljenima će se obratiti predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić.

  opširnije >>
 • Tržnica u Kašetici

  Pozivamo vas da nas posjetite u četvrtak 30.08. od 9 do 13 sati na četvrtoj po redu Tržnici u Kašetici i podržite lokalne proizvođače.

  Ispred Kašetice primorsko-goranske (Krojačka 1, Primorska kuća, ulaz sa strane parkirališta Gomila) moći ćete kupiti svježe, domaće i zdrave proizvode, a ovog smo puta u znaku sira i meda.

  Tržnica Kašetica održava se svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu.

  opširnije >>
 • 16. Igre prijateljstva

  U srijedu, 29. kolovoza 2018. godine s početkom u 11.00 sati, u sjedištu Primorsko-goranske županije (Adamićeva 10/I), zamjenik župana Petar Mamula i predsjednik Zajednice sportova Primorsko-goranske županije Veljko Karabaić održat će konferenciju za novinare na temu Igara prijateljstva, međunarodne manifestacije koja se održava 16. godinu za redom te kojoj je prvi puta domaćin Primorsko-goranska županija.

  Na Igrama će sudjelovati 400-tinjak sportaša do 16 godina starosti iz Unsko-sanskog kantona (BiH), Dolenjske regije – Novo mesto (SLO), Regije Friuli Venezia Giulia (IT) te Primorsko-goranske županije.

  opširnije >>
 • Prekogranična suradnja za dugoročno očuvanje velikih zvijeri

  „Prekogranična suradnja i usluge ekosustava u dugoročnom očuvanju populacija velikih zvijeri u sjevernim Dinaridima” je puni naziv projekta, koji će službeno započeti 01. rujna 2018. godine.

  Sufinanciranje projekta zajamčeno je u okviru programa suradnje Interreg V-A Slovenija - Hrvatska. Projekt vrijedan 2.347.340 € izvodit će se 30 mjeseci, do kraja veljače 2021.godine. Glavna svrha projekta Carnivora Dinarica je poboljšanje statusa zaštite velikih zvijeri - euroazijskog risa, vuka i medvjeda - u područjima Natura 2000: Javorniki - Snežnik i Notranjski trikotnik u Sloveniji te na području Gorskog kotara i sjeverne Like u Hrvatskoj. Projektom je obuhvaćeno prekogranično šumsko područje, jedinstveno u Srednjoj Europi, gdje je na istom prostoru prisutno još oko 20 risova, 60 vukova i 700 medvjeda. Očuvanje njihove dugoročne prisutnosti od iznimnog je značaja za zaštitu biološke raznolikosti i ekosustava prekograničnog područja Slovenije i Hrvatske. S obzirom na dobru povezanost i prohodnost toga prostora upravo je međudržavna suradnja pri tom od ključnog značaja. Projekt je usredotočen na tri najvažnija zajednička izazova: i) poboljšanje strategije i uklanjanje nedostataka u prekograničnom upravljanju velikim zvijerima; ii) smanjenje rizika koji ugrožavaju velike zvijeri, posebno sve veći pritisak od čovjeka (promet, štete na poljoprivredi i fragmentacija staništa), te iii) (ne)razumijevanje uloge velikih zvijeri u ekosustavima.

  Carnivora Dinarica u usporedbi s prethodnim projektima tematiku prvi puta obrađuje sistematično i sveobuhvatno, u skladu s nacionalnim i EU politikama, a posebno u prijenosu znanja od istraživačkih partnera prema lokalnoj praksi. Mjere će osigurati prenosivost i održivost i nakon završetka projekta.

  Očekivani rezultati projekta uključuju poboljšanu prekograničnu zaštitu i upravljanje velikim zvijerima kroz usklađivanje metodologija za praćenje populacija vuka i risa, bolje razumijevanje prijetnji za povezanost staništa, bolje razumijevanje ekosustava velikih zvijeri kao rezultat bolje suradnje institucija obiju zemalja.

  Posebna pažnja će se obratiti na smanjenje rizika koji ugrožavaju očuvanje velikih zvijeri. U tu će se svrhu izvesti deset demonstracijskih aktivnosti. Među najvažnijim smatraju se uspostava poljoprivrednih gospodarstava dobre prakse, donacije ograda za sprečavanje šteta, uzgoj pastirskih pasa, postavljanje dinamične signalizacije na prometnicama radi sprečavanja stradavanja u prometu, izgradnja nastambe za napuštene mladunce risa u NP Risnjak, postavljanje spremnika za otpad „otpornih“ na medvjede, provođenje mjera za usmjeravanje posjeta na području NP Risnjak, Snežnika i dijelu Kupe te osnivanje centra za usmjeravanje i podizanje svijesti o velikim zvijerima u Pivki, tzv. „Zvjerinjak“.

  Važan dio aktivnosti posvećen je radu s ljudima s ciljem poboljšanja vještina, znanja i svijesti o važnosti velikih zvjeri i načinima suživota s njima. To će se postići kroz opsežnu komunikacijsku kampanju i obuku nacionalnih i lokalnih dionika i drugih zainteresiranih strana na projektnom području.

  Vodeći partner projekta je Univerza u Ljubljani - Biotehnološki fakultet. Slovenski projektni partneri su Zavod za gozdove Slovenije i Općina Pivka. Na hrvatskoj strani u projektu sudjeluju Sveučilište u Zagrebu – Veterinarski fakultet, Javna ustanova Nacionalni park Risnjak, WWF Adria - svjetska organizacija za zaštitu prirode, grad Vrbovsko i Primorsko-goranska županija.

  Primorsko-goranska županija putem Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, sudjeluje u projektu proračunom od 177.500 € i aktivnostima koje se odnose na smanjenje rizika koji ugrožavaju velike zvijeri (prometni prijelazi za divljač, donacije ograda za sprečavanje šteta, postavljanje spremnika za otpad „otpornih“ na medvjede i dr.).

  U projektu će sudjelovati i pridruženi partneri. To su Javna ustanova Priroda (Primorsko-goranska županija), Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu i NINA Norsk Institut for naturforskning (Norveški institut za istraživanje prirode).

  Za više informacija kontaktirajte voditeljicu projekta Aleksandru Majić Skrbinšek, Univerza u Ljubljani, Biotehnološki fakultet, Odjel za biologiju (+386 1 3203 336, aleksandra.majicskrbinsek@bf.uni-lj.si) ili nekoga od hrvatskih partnera: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Slaven Reljić, sreljic@vef.hr, +385 91 584 6114; Javna ustanova Nacionalni park Risnjak, Dragan Turk, projekti@np-risnjak.hr, +385 99 348 0001 WWF Adria, Andrea Štefan, astefan@wwfadria.org, +385 95 256 7771, Pinija Poljaković, ppoljakovic@wwfadria.org, +385 95 376 0822 Grad Vrbovsko, Dražen Mufić, drazen.mufic@vrbovsko.hr, +385 99 4479 644 Primorsko-goranska županija, Blaženka Kulić, blazenka.kulic@pgz.hr, +385 51 351 265, Ivan Filipović, ivan.filipovic@pgz.hr, +385 51 351 270, Melita Raukar, melita.raukar@pgz.hr, +385 51 351 260

  opširnije >>
 • Izvanredna sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća PGŽ

  U srijedu, 29. kolovoza 2018. godine u sjedištu Primorsko-goranske županije (Slogin kula 2/VI), održat će se izvanredna sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća PGŽ povodom aktualnog stanja u 3. maju i neisplate plaća radnicima za srpanj 2018. godine.

  Uz članove GSV-a na čelu s predsjednikom Damirom Bačinovićem, sjednici će prisustvovati župan Zlatko Komadina, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, gradonačelnik Vojko Obersnel, predstavnici štrajkačkog odbora te predsjednici sindikalnih središnjica.

  Izjave za medije predviđene su u 13.30 sati.

  opširnije >>
 • Prva radionica o Pozivu na dostavu projektnih prijedloga „Znakovi kvalitete“

  Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta organizira prvu u nizu informativnih radionica o Pozivu na dostavu projektnih prijedloga „Znakovi kvalitete“. Radionica će se održati u petak, 31. kolovoza 2018. s početkom u 11.00 sati u Kino-dvorani Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta (Ulica grada Vukovara 78, Zagreb).

  Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je 13. srpnja 2018. godine Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Znakovi kvalitete“, koji je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima s ciljem da dobivanjem znakova kvalitete povećaju svoju konkurentnost te doprinesu povećanju prepoznatljivosti hrvatskih proizvoda i usluga na otvorenom tržištu.

  Najviši iznos potpore koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 75.000,00 kuna, a maksimalni intenzitet potpore koja se može dodijeliti iznosi 100%.

  Radi se o potpori male vrijednosti koja se dodjeljuje putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem trajno otvorenog Poziva s rokom za podnošenje projektnih prijedloga od 10. rujna 2018. od 11:00 sati do 29. lipnja 2020. godine, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava, u ukupnoj vrijednosti od 7.500.000,00 kuna. Projektni prijedlozi podnose se elektronički, putem sustava eFondovi.

  opširnije >>
 • Redovita tjedna konferencija za novinare PGŽ

  U ponedjeljak, 27. kolovoza 2018. godine s početkom u 10.00 sati, u sjedištu Županije (Adamićeva 10/II), župan Zlatko Komadina i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić održat će redovitu tjednu konferenciju za novinare.

  opširnije >>
 • Humanitarna akcija "Koga Briga ... za moje mjesto pod suncem"

  24. kolovoza 2018. godine na plaži "Morski prasac" humanitarno kuhanje brudeta u organizaciji Centra Kulturnog Dijaloga iz Rijeke. Početak priprema je u 18:00 sati, a kuhanje starta točno u 19:00. Ekipu Primorsko-goranske županije predvodi pročelnica Edita Stilin.  

  Humanitarna akcija "Moje mjesto pod suncem" skrbi o 42 socijalno ugrožene djece koja žive ispod granice siromaštva, za djecu kojoj roditelji ne mogu priuštiti radost normalnog i sretnog odrastanja, za one brojne riječke mališane koji nisu u mogućnosti razvijati i ispoljiti sve svoje talente i vještine, za mnoge djevojčice i dječake kojima je odlazak u kino i kazalište ili redovito treniranje u sportskom klubu ili bavljenje bilo kojom izvannastavnom aktivnošću luksuz i nedosanjani san... 

  Brudet će kuhati ukupno deset ekipa sastavljene od po tri člana, a činit će ih političari, novinari, sportaši, glazbenici... Ekipu PGŽ predvodi pročelnica UO za školstvo Edita Stilin. Na kraju će svih deset pripremljenih brudeta kušati i ocijeniti poznati, priznati i vrhunski kuhar, naš Riječanin Mate Janković, a potom će porcije biti služene po cijeni od 15.00 kuna.

  opširnije >>
 • Izložba radova djece na rahabilitacijskom ljetnom odmoru

  U Srijedu 22. kolovoza s početkom u 17:00 sati u prostorijama "Fužinarske kuće" F.Račkog 30, Fužine, klub SANUS (Klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti, Split) organizira izložbu djece u sklopu programa rehabilitacijske i psihološke pomoći djeci oboljeloj i liječenoj od malignih bolesti.

  U programu Rehabilitacijska i psihološka pomoć djeci oboljeloj i liječenoj od malignih bolesti i njihovim roditeljima i ove godine organiziran je ljetni odmor za djecu od 13. do 23. kolovoza ove godine, u Fužinarskoj kući u Fužinama, a u sklopu kojega su predviđene brojne sportske aktivnosti i natjecanja, zabavni program i zajednička druženja, psihološke. likovne i literarne radionice, pod nadzorom psihologa, liječnika i volontera. 

  Ovaj  rehabilitacijsko odmor pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, sad već tradicionalno završava postavljanjem izložbe dječjih radova nastalih tijekom radionica.

  U ime Primorsko-goranske županije, izložbi će prisustvovati pročelnica Dragica Marač.

   

  opširnije >>
 • Redovita tjedna konferencija za novinare PGŽ

  U ponedjeljak, 20. kolovoza 2018. godine s početkom u 10.00 sati, u sjedištu Županije (Adamićeva 10/II), župan Zlatko Komadina sa suradnicima održat će redovitu tjednu konferenciju za novinare.

  Na konferenciji će biti riječi o aktualnim događanjima u riječkom „3.maju“, stanju u sustavu hitne medicinske pomoći kao i drugim temama.

  opširnije >>
 • Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine Brod Moravice

  U petak, 17. kolovoza 2018. godine, s početkom u 11.00 sati u Domu kulture u Brod Moravicama (Stjepana Radića 1) održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine Brod Moravice.

  U ime Primorsko-goranske županije svečanoj sjednici prisustvovat će zamjenik župana Petar Mamula.

  opširnije >>
 • Izbor Ružice Vinodola 2018.

  U četvrtak, 16. kolovoza u vinogradima Pavlomir u Novom Vinodolskom s početkom u 20:00 sati održati će se natjecanje za izbor Ružice Vinodola. 

  opširnije >>
 • Svečane sjednice Općinskih vijeća povodom Dana Općine Lokve i Dana Općine Klana

  U četvrtak, 16. kolovoza 2018. godine, s početkom u 13.00 sati u Park šumi „Golubinjak“ (u slučaju lošeg vremena u Domu kulture Lokve) održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine Lokve.

  Istog dana s početkom u 18.00 sati u kinosali u Klani održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine Klana.

  U ime Primorsko-goranske županije sjednicama će prisustvovati zamjenik župana Marko Boras Mandić.

  opširnije >>
 • Sva lica Platka 2018 - summer edition

  Sva lica Platka 2018. – summer edition 2018.

   

  U organizaciji Društva sportske rekreacije Kvarner u subotu, 18.kolvoza, održat će se drugo, prošireno izdanje sportsko-zabavno-turističke manifestacije za sve uzraste „Sva lica Platka“.

  Program se sastoji od od SPORT FESTA koji počinje u 10 sati na parkingu i CHILL FESTA koji se održava od 11 do 18 sati ispred Malog doma Sušak, a sve završava dodjelom medalja i nagrada te zabavom uz bend Dijagnoze u večernjim satima.

                                                         

  Svi zainteresirani još uvijek se mogu prijaviti za sudjelovanje u SportFest programu:

  • Turnir u odbojci na pijesku,
  • Turnir u nogometu
  • Turnir u cageballu
  • Turnir u košarci 3v3
  • Disc-golf
  • Tubing kup
  • Bike đir

   

  Za sudjelovanje možete se prijaviti putem online prijavnica na facebook i web stranici ili na mail: turniri.platak@gmail.com.

   

  Satnicu ChillFest program namijenjen je za sve uzraste, a sadržaj je uistinu raznovrstan:

  • Kutak za opuštajući trenutak (joga, kaduljanje, gong kupka)
  • Chill market – predstavljanje domaćih izlagača različitih proizvoda
  • Sportska radionica za djecu – Igre bez granica
  • Kreativna radionica za djecu – izrada medalja od drva
  • Edukativna radionica za djecu – izrada mossarija
  • Lounge zona za odmor
  • Prezentacijski sportovi: zip-line, slack-line, spikeball
  • Snatch plesna zona
  • Be fit bodyweight i mobilty zona
  • Fat bike - prezentacija

   

  Posjetioci ce imati priliku osvježiti se uz novo,  prvo pravo riječko pivo Tars te degustirati Aura prozvode.

  Detaljnu satnicu i sve ostale informacije o manifestaciji možete pratiti na: http://platak.hr/sva-lice-platka/ te facebook događajima Sva lica Platka #SportFest i #ChillFest ili nas kontaktirati e-mailom na sva.lica.platka@gmail.com.

  Projektom koji je dio Festivala sportske rekreacije PGŽ  te podržan od strane Središnjeg državnog ureda za sport, želi se promicati rekreativni sport, druženje te zabava uz raznovrsne aktivnosti u prirodi za sve uzraste na Platku, kao ideale lokacije za cjelodnevne ljetne sportsko-rekreativne te zabavne sadržaje te stvoriti naviku ljudima da provode slobodne vrijeme u prirodi uz aktivan odmor.

  opširnije >>
 • Završna svečanost međunarodnog volonterskog projekta Eco Heritage Task Force 2018

  U petak, 10. kolovoza 2018. godine s početkom u 21.00 sat u Odgojnom domu Mali Lošinj – podružnica Cres (Jadranski put 15, Cres), sudionici međunarodnog volonterskog projekta Hrvatske matice iseljenika „Eco Heritage Task Force 2018.“ prezentirat će svoj rad i boravak u Primorsko-goranskoj županiji.

  Projekt „Eco Heritage Task Force 2018.“ okupio je mlade (starije od 18 godina) hrvatskog porijekla iz čitavog svijeta, koji su na volonterskoj bazi bili angažirani na očuvanju prirodne i kulturne baštine na lokalitetima Fužine, Lokve i Cres.

  U ime Primorsko-goranske županije završnoj svečanosti prisustvovat će zamjenica župana Marina Medarić koja će podijeliti zahvalnice svim sudionicima projekta.

  opširnije >>
 • Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Skrad

  U Petak, 10. kolovoza 2018. godine s početkom u 11 sati, u Domu Kulture u Skradu održat će se Svečana sjednica GOpćinskog vijeća Općine Skrad.

  Sjednici će u ime Primorsko-goranske županije prisustvovati potpredsjednik Županijske skupštine g. Robert Maršanić

  opširnije >>
 • Otkrivanje Spomen obilježja poginulim braniteljima

  Svečanost otkrivanja Spomen obilježja:

  10:00 okupljanje na Ljubovu

  10:30 početak svečanosti 

  • himna
  • čitanje imena poginulih
  • minuta šutnje
  • Povjesnica VRO "Oluja"
  • Obraćanja / govori
  • Otkrivanje spomen obilježja
  • Polaganje vijenaca
  • Blagoslov

  U ime PGŽ svečanosti će prisustvovati pročelnik Ureda županije Goran Petrc

  opširnije >>
 • POLAGANJE VIJENACA POVODOM DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DANA HRVATSKIH BRANITELJA

  Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u nedjelju 5. kolovoza 2018. godine, održat će se polaganje vijenaca na spomen obilježja prema sljedećem rasporedu:

  u 8 sati, na spomen obilježju na groblju Trsat,
  u 8.30 sati, na Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata,
  u 9.00 sati, u Aleji poginulih branitelja Domovinskoga rata na Centralnom gradskom groblju Drenova,
  u 9.30 sati na centralnom križu Centralnog gradskog groblja Drenova.

  Vijence će položiti delegacija Primorsko-goranske županije predvođena predsjednikom Županijske skupštine Erikom Fabijanićem delegacija Grada Rijeke predvođena zamjenikom gradonačelnika Nikolom Ivanišem i drugi.  

  opširnije >>
 • Manifestacija „Oluja na Kvarneru“

  Manifestacijom kojom će drugu godinu za redom 222 pripadnika spomenutih udruga bakljama osvijetliti Krčki most, obilježit će se Dan domovinske zahvalnosti te vojno redarstvena akcija Oluja. U ime Primorsko-goranske županije kao pokrovitelja manifestacije događaju će prisustvovati župan Zlatko Komadina.

  Ovogodišnje izdanje manifestacije započet će u 18.00 sati u Senju paljenjem svijeća kod braniteljskog murala u Riječkoj ulici na Jadranskoj magistrali. U 19.00 sati uz prigodni glazbeni program započinje okupljanje posjetitelja u uvali Voz na otoku Krku, dok će u 21.00 sati započeti bakljada na samom Krčkom mostu. 

  Nakon bakljade predviđen je vatromet u čast svih hrvatskih branitelja te u spomen na Dan domovinske zahvalnosti, a sam program će se nastaviti nastupom brojnih glazbenika u uvali Voz.

  opširnije >>
 • Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Dobrinj

  U četvrtak , 2. kolovoza 2018. godine s početkom u 18:30 sati, u društvenom domu u Dobrinju održat će se Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Dobrinj povodom Dana općine.

  Svečanoj sjednici u ime Primorsko-goranske županije prisustvovat će Predsjednik Županijske Skupštine Erik Fabijanić.

  opširnije >>
ispiši stranicu ispiši stranicu