Najave

 • Podjela ugovora poduzetnicima i vlasnicima poljoprivrednih gospodarstva s otoka i priobalja iz Programa provedbe mjera Ruralnog razvoja PGŽ

  U utorak, 23. srpnja 2019. godine, s početkom u 11.00 sati u sjedištu Primorsko-goranske županije (Adamićeva 10, 2. kat), župan Zlatko Komadina sa suradnicima podijelit će poduzetnicima i vlasnicima poljoprivrednih gospodarstva s područja otoka i priobalja, ugovore o bespovratnim sredstvima iz Programa provedbe mjera Ruralnog razvoja PGŽ za razdoblje 2017. - 2020. za 2019. godinu.

  Iznos potpora za poduzetnike je gotovo 1,5 milijun kuna, a za vlasnike poljoprivrednih gospodarstva gotovo 500.000,000 kuna. Potpore će dobiti 31 poduzetnik i 15 vlasnika poljoprivrednih gospodarstva s područja otoka i priobalja.

  Cilj mjera je potaknuti konkurentnost poduzetnika te razvoj poticajnog poduzetničkog okruženja malog gospodarstva na ruralnom području Županije kroz sufinanciranje nabave opreme za proizvodne i uslužne djelatnosti i sufinanciranje pripreme dokumentacije za EU natječaje.

  Također, izravne potpore poljoprivrednim gospodarstvima dodjeljuju se za nabavu opreme i pokretanje proizvodnje, sufinanciranje troškova certificiranja proizvoda i izrade dokumentacije za prijavu na Nacionalni program ruralnog razvoja.

  opširnije >>
 • Redovita tjedna konferencija za novinare PGŽ

  U ponedjeljak, 22. srpnja 2019. godine s početkom u 10.00 sati, u sjedištu Županije (Adamićeva10/II. kat), župan Zlatko Komadina sa suradnicima održat će redovitu tjednu konferenciju za novinare.

  Na konferenciji će biti riječi o odabiru projekata za sufinanciranje temeljem Fonda za Gorski kotar iz Županijskog proračuna za 2019. godinu, rasporedu sredstava za potrebe provedbe projekta „Unije-samoodrživi otok, rasporedu proračunskih sredstava za potpore provedbi aktivnosti iz područja socijalne skrbi i skrbi o mladima u 2019. godini te drugim aktualnostima.

  opširnije >>
 • Izvanredna akcija darivanja krvi

  Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Rijeka, Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje, Erste bankom d.d., Policijskom upravom primorsko-goranskom i Udrugom Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“, organizira izvanrednu akciju darivanja krvi koja će se održati u petak, 19. srpnja 2019. godine od 9.00 do 12.00 sati u prostoru Narodne čitaonice Gradske knjižnice Rijeka (Korzo 24).

  Cilj je osigurati dovoljne količine doza krvi za potrebe odjela transfuzije KBC Rijeka, zbog povećane potrebe za dozama krvi i krvnim pripravcima u ljetnim mjesecima.

  Izjave za medije previđene su u 10.30 sati.

  U znak zahvalnosti svim darivateljima osiguran je obrok u ugostiteljskom objektu „AS".

  opširnije >>
 • Predstavljanje projekta „Preseli se u PGŽ“

  U petak, 19. srpnja 2019. godine s početkom u 12.00 sati, u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održat će se predstavljanje web stranice i promotivnog video filma JU Regionalna razvojne agencije Primorsko-goranske županije „Preseli se u PGŽ – Move to PGŽ“!

  U filmu će 12 istaknutih pojedinaca odgovoriti na pitanje zašto je dobro živjeti u Primorsko-goranskoj županiji. Radi se o ljudima koji dolaze iz različitih dijelova naše županije i različitih društvenih i gospodarskih sektora, a koji su dali velik doprinos u pozicioniranju Primorsko-goranske županije kao raznovrsne, uspješne i privlačne regije. Tom prigodom bit će predstavljeno i obnovljeno izdanje investicijskog kataloga.

  Uzvanicima će obratiti župan Zlatko Komadina i ravnatelj županijske RRA PGŽ Vedran Kružić, a o promotivnom filmu govorit će rektorica Snježana Prijić-Samaržija i arhitekt Bojan Bilić.

  opširnije >>
 • Svečanost početka radova na dogradnji osnovne škole „Dr. Andrije Mohorovičića“ u Matuljima

  U petak, 19. srpnja 2019. godine s početkom u 9.15 sati, prigodnim programom obilježit će se početak radova na dogradnji OŠ „Dr. Andrije Mohorovičića“ u Matuljima (Drage Gervaisa 2).

  Vrijednost ovog projekta je gotovo 12 milijuna kuna, a zajednički ga financiraju Primorsko-goranska županija i Općina Matulji s udjelima od po 50%.

  Ukupan broj učionica povećat će se sa postojećih 16 na 22, čime će se omogućiti rad škole u jednoj smjeni za sve učenike. Cjelokupnim zahvatom postojeća građevina škole povećat će se za 873,90 m2 bruto površine.

  Uzvanicima će se obratiti župan Zlatko Komadina, načelnik Općine Matulji Mario Ćiković i ravnateljica Škole Astrid Massari.

  opširnije >>
 • Prijem djece iz Srebrenice

  U četvrtak, 18. srpnja 2019. godine, u 10 sati, u Salonu Grada Rijeke, Korzo 16/1. kat, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenica župana Marina Medarić primit će djecu iz Srebrenice.

  Klub gimnazijalaca Ivan Merz Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci i Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije organizira 12. godinu u kontinuitetu dolazak djece Srebrenice na naš Kvarner. Ove godine dolazi ukupno 32 djece Srebrenice i njihovi pratitelji (socijalne radnice i terapeuti). Okupljenima će se obratiti i mons. Ivan Devčić, riječki nadbiskup metropolit, Marin Miletić, predsjednik Kluba Ivan Merz i Đudita Franko, ravnateljica Prve sušačke hrvatske gimnazije

  opširnije >>
 • 21. sjednica Županijske skupštine PGŽ

  Na dnevnom redu sjednice je 20 točka, a članovi Županijske skupštine raspravljat će o prijedlogu odluke o pokretanju postupka izrade Plana razvoja Primorsko-goranske županije, kriterijima za određivanje zakupa poslovnih prostora zdravstvenih ustanova, funkcionalnoj integraciji zdravstvenih ustanova radi organiziranja obavljanja djelatnosti hitne medicine na području Primorsko-goranske županije, koncesijama na pomorskom dobru te drugim temama.

  opširnije >>
 • Promocija 50. jubilarnog broja i 15. godina izlaženja magazina "Zeleno i plavo" PGŽ

  Promocija 50. jubilarnog broja i obilježavanje 15. godina izlaženja magazina "Zeleno i plavo" Primorsko-goranske županije održat će se u utorak, 16. srpnja 2019. godine u 11.00 sati na terasi Velikog doma na Platku.

  Tom prilikom osvrnut ćemo se na teme i suradnike koji su obilježili prvih 15 godina lista. Primorsko-goranska županija, jedina je županija u Hrvatskoj koja ima svoj magazin kroz koji promovira posebnosti i ljepote županije, koji ima 4825 pretplatnika i dostavlja se na više od 10 000 adresa, od Korza, cijele Hrvatske do Amerike i Kine.

  opširnije >>
 • Prijem predsjednika Vijeća Autonomne regije Friuli Venezia Giulia

  U ponedjeljak, 15. srpnja 2019. g. s početkom u 11 sati u sjedištu Primorsko-goranske županije (Adamićeva 10/II.), predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić sa suradnicima primit će predsjednika Vijeća Autonomne regije Friuli Venezia Giulia g. Maura Piera Zanina.

  Prijem se održava u okviru jednodnevnog posjeta tijekom kojeg će se predsjednik Zanin osim s predstavnicima Primorsko-goranske županije susresti i s predstavnicima Talijanske unije i Zajednica Talijana te s predstavnicima Istarske županije u Pazinu.

  opširnije >>
 • Redovita tjedna konferencija za novinare PGŽ

  U ponedjeljak, 15. srpnja 2019. godine s početkom u 10 sati, u sjedištu Županije (Adamićeva10/II. kat), predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić sa suradnicima održat će redovitu tjednu konferenciju za novinare.

  Na konferenciji će biti najavljena 21. sjednica Županijske skupštine te će biti riječi o odabiru programa i projekata ravnomjernog razvitka za sufinanciranje iz Županijskog proračuna za 2019. godinu,  rasporedu sredstava za pokroviteljstva, (su)financiranje manifestacija i drugih događaja od općeg značaja za Županiju, financiranju radova na objektima osnovnih škola kojima je Primorsko-goranska županija osnivač te drugim aktualnostima.

  opširnije >>
 • Komemoracija povodom godišnjice stradanja podhumskih žrtava

  U petak 12. srpnja 2019. godine s početkom u 19:30 sati na spomen groblju Soboli, održat će se komemoracija povodom godišnjice stradanja podhumskih žrtava.

  U ime Primorsko-goranske županije komemoraciji će prisustvovati pročelnik Ureda županije Goran Petrc.

  opširnije >>
 • Poduzetnicima i vlasnicima poljoprivrednih gospodarstva iz Gorskog kotara gotovo 1,9 milijuna kuna iz Programa provedbe mjera Ruralnog razvoja PGŽ

  U petak, 12. srpnja 2019. godine, s početkom u 11 sati u Željezničko tehničkoj školi Moravice (Školska 2a, Moravice), župan Zlatko Komadina sa suradnicima dodijelit će poduzetnicima i vlasnicima poljoprivrednih gospodarstva s područja Gorskog kotara, ugovore o bespovratnim sredstvima iz Programa provedbe mjera Ruralnog razvoja PGŽ za razdoblje 2017.-2020. za 2019. godinu.

  Cilj mjera je potaknuti konkurentnost poduzetnika te razvoj poticajnog poduzetničkog okruženja malog gospodarstva na ruralnom području Županije kroz sufinanciranje nabave opreme za proizvodne i uslužne djelatnosti i sufinanciranje pripreme dokumentacije za EU natječaje. Također, izravne potpore poljoprivrednim gospodarstvima dodjeljuju se za nabavu opreme i pokretanje proizvodnje, sufinanciranje troškova certificiranja proizvoda i izrade dokumentacije za prijavu na Nacionalni program ruralnog razvoja te potpore zadrugama za uređenje poljoprivrednih putova.

  Iznos potpora za poduzetnike je gotovo 1,5 milijun kuna, a za vlasnike poljoprivrednih gospodarstva gotovo 500.000,000 kuna.  

  opširnije >>
 • Dan Grada Bakra

  U petak, 12. srpnja 2019. godine, s početkom u 19 sati u Domu kulture „Matija Mažić“ u Bakru, održat će se svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Bakra.

  U ime Primorsko-goranske županije svečanoj sjednici prisustvovat će zamjenik župana Marko Boras Mandić.

  opširnije >>
 • 6. sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije

  U srijedu, 10. srpnja 2019. godine, s početkom u 12 sati u sjedištu Primorsko-goranske županije (Adamićeva 10/II.), održat će se 6. sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije.

  Na dnevnom redu sjednice je Izvješće o stanju sigurnosti u cestovnom prometu na području Primorsko-goranske županije u prvih 6 mjeseci 2019. godine, Izvješće o radu na poslovima održavanja prometnica za 2018. godinu, Izvješće o tehničkim pregledima vozila u Primorsko-goranskoj županiji za 2018. godinu, prijedlog pilot projekta Sustava automatskog nadzora nepoštivanja crvenoga svijetla i druge teme.

  U ime Primorsko-goranske županije sjednici će prisustvovati pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević.

  opširnije >>
 • Obilazak novouređenih prostora Zavoda za psihologiju KBC-a Rijeka

  U srijedu, 10. srpnja 2019. godine, u 12 sati zamjenica župana Marina Medarić u društvu zamjenice ravnatelja KBC-a Rijeka Lidije Bilić Zulle i pročelnice Zavoda Helene Sveško-Visentin obići će novouređene prostore Zavoda za psihologiju KBC-a Rijeka, lokalitet Kantrida.

  Primorsko-goranska županija osigurala je 160 tisuća kuna za uređenje i opremanje senzorne sobe, čekaonice i ambulante Odjela za psihologiju Dječje bolnice  Kantrida, a timu kliničkih psihologa omogućeno je financiranje edukacije i testa ADOS-2 (opservacijski protokol za dijagnostiku autizma) koji predstavlja "zlatni standard" u postupku dijagnostike poremećaja iz spektra autizma u najranijoj dobi.

  opširnije >>
 • Obilazak radova na Centru za posjetitelje o velikim zvijerima i na uređenju objekta za preradu voća i punionicu meda

  U utorak, 9. srpnja 2019. godine, u 11.30 sati župan Zlatko Komadina sa suradnicima obići će radove na budućem Centru za posjetitelje o velikim zvijerima (neposredno uz dvorac Stara Sušica, Karolinska cesta 87, Ravna gora).

  U sklopu ovog projekta obnovit će se i prenamijeniti postojeća ruševna zgrada u Centar za posjetitelje, koji će svoju interpretaciju temeljiti na zanimljivostima o medvjedu, vuku i risu, te Gorskom kotaru, kao njihovom optimalnom staništu. Vrijednost projekta je 8.180.006,45 kuna.

  Tijekom boravka u Staroj Sušici, župan Zlatko Komadina posjetit će i objekt za preradu voća i punionicu meda gdje je u tijeku 2. faza građevinskih radova. Osnovna namjena objekta, kojim će upravljati Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ,  bit će uslužna prerada voća u cilju pokretanja gospodarskih aktivnosti i ulaganja, prvenstveno na području Gorskog kotara. Ukupna vrijednost projekta je oko 4.200.000,00 kuna.

  Oba projekta dio su plana gospodarskog korištenja kompleksa Stara Sušica.

  opširnije >>
 • Osvrt na ostvarene turističke rezultate u prvih šest mjeseci 2019. godine na Kvarneru

  U utorak, 9. srpnja 2019. godine s početkom u 10 u sjedištu Primorsko-goranske županije (Adamićeva 10, 1. kat) župan i predsjednik TZ Kvarnera Zlatko Komadina i direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov održat će konferenciju za novinare. Tema je osvrt će na ostvarene turističke rezultate u prvih šest mjeseci 2019. godine na Kvarneru.

  Iz godine u godinu regija Kvarner u razdoblju predsezone nastavlja s rastom posjećenosti i ostvarivanju sve boljih turističkih rezultata.

  opširnije >>
 • Redovita tjedna konferencija za novinare PGŽ

  U ponedjeljak, 8. srpnja 2019. godine s početkom u 10 sati, u sjedištu Županije (Adamićeva10/II. kat), zamjenik župana Petar Mamula sa suradnicima održat će redovitu tjednu konferenciju za novinare.

  Na konferenciji će biti riječi o prijedlogu Pravilnika o uvjetima i kriterijima za sufinanciranje projekata iz Fonda za Gorski kotar, o funkcionalnoj integraciji zdravstvenih ustanova radi organiziranja sustava hitne medicine na području Primorsko-goranske županije te drugim aktualnostima.

  opširnije >>
 • Znanstveno-stručni skup "420 godina Manastira Gomirje – Srbi u Gorskom kotaru u povijesnoj i suvremenoj perspektivi"

  U subotu, 6. srpnja 2019. godine, u Manastiru Gomirje u 10.15 sati započet će znanstveno-stručni skup „420 godina Manastira Gomirje – Srbi u Gorskom kotaru u povijesnoj i suvremenoj perspektivi“, koji organizira Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“.

  Na skupu će se razgovarati o povijesnim, vjerskim, ekonomskim, političkim i kulturnim aspektima života Srba u Hrvatskoj te posebno u Gorskom kotaru.

  Neke od tema su povlastice pravoslavnoj crkvi i stanovništvu u 17. i 18. stoljeću i pravoslavna općina u Rijeci, Gorski kotar u Drugom svjetskom ratu, iz svakodnevnog života stanovnika Gorskog kotara i ogulinsko-plaščanske zavale između dva svjetska rata i drugo.
  U ime Primorsko-goranske županije, skupu će prisustvovati zamjenik župana Petar Mamula.

  opširnije >>
 • 20. susret umirovljenika Primorsko-goranske županije

  Gotovo dvije tisuće umirovljenika iz cijele Hrvatske okupit će se u Park šumi Golubinjak, u subotu, 6. srpnja 2019. godine, s početkom u 9.30 sati. Tradicionalni 20. susret umirovljenika Primorsko-goranske županije otvorit će zamjenik župana Petar Mamula.

  Susret organizira Matica umirovljenika PGŽ, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije. Uz sportska natjecanja, predviđen je nastup pjevačkih zborova, folklornih i plesnih grupa.

  Uz zamjenika župana, sudionicima će se obratiti i načelnik Općine Lokve Toni Štimac i predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna.

  opširnije >>
 • Potpisivanje Sporazuma o provedbi projekta "Karakterizacija autohtonih vinskih sorti Kvarnera"

  U petak, 5. srpnja 2019. godine s početkom u 11 sati,  u Centru autohtonih proizvoda Primorsko-goranska kašetica (Krojačka 1) zamjenica župana Marina Medarić i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija potpisat će Sporazum o provedbi projekta „Karakterizacija autohtonih vinskih sorti Kvarnera.“

  Cilj projekta je, uz očuvanje autohtonih vinskih sorti Primorsko-goranske županije, povećanje proizvodnje i podizanje novih nasada s autohtonim sortimentom, nove moguće komercijalizacije i promocije te povezivanja sa sektorom turizma i ugostiteljstva.

  U sklopu potpisivanja sporazuma održat će se i prezentacija vrhunskih vina proizvedenih iz autohtonih sorti PGŽ.

  opširnije >>
 • Digitalizirana zbirka „Zaspal Pave“ - čuvar baštine Istre i Hrvatskog primorja

  Zbirka narodnih pjesama Istre i Hrvatskog primorja, koje je sakupio i notno zabilježio Ivan Matetić Ronjgov, „Zaspal Pave“ odnedavno je opremljena u suvremenom ruhu na istoimenoj multimedijalnoj platformi.

   Platforma je nastala u sklopu rada studenata na Odsjeku za kulturalne studije te suradnje Ustanove Ivan Matetić Ronjgov i Laboratorija za istraživanje kulturne složenosti pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

  U četvrtak, 4. srpnja 2019. godine u sjedištu Primorsko-goranske županije (Adamićeva 10/II) u 10 sati predstavit će ju pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, dekanica Filozofskog fakulteta Ines Srdoč Konestra, profesori Diana Grgurić i Benedikt Perak te ravnatelj Ustanove I. M. Ronjgov Darko Čargonja sa suradnicom Doris Brusić.


  opširnije >>
 • 10. godišnjica održavanja izložbe sportske fotografije "Odlučujući trenutak"

  U srijedu, 3. srpnja 2019. godine u 12 sati na riječkom Korzu (ispred Gradske vijećnice, Korzo 16) pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić otvorit će retrospektivnu izložbu povodom 10. godišnjice održavanja izložbe sportske fotografije "Odlučujući trenutak".

  Zajednica sportova Primorsko-goranske županije, kao pokretač natječaja za sportsku fotografiju, skupila je tijekom 10 godina zavidnu arhivu s oko 3500 fotografija. Ovom retrospektivnom izložbom predstavit će se najistaknutije fotografije pristigle na natječaj u proteklih deset godina. 

  Također, bit će predstavljena i Monografija radova kako bi se trajno obilježio fotografski opus nagrađenih radova od 2009. do 2018. godine.

  opširnije >>
 • Svečana akademija povodom 28. obljetnice osnutka 111. brigade ZNG/HV

  U utorak, 2. srpnja 2019. godine s početkom u 11.30 sati, u Omišlju (ispred škole), održat će se Svečana akademija povodom 28. obljetnice 111. brigade ZNG/HV.

  U ime Primorsko-goranske županije Svečanoj akademiji prisustvovat će pročelnik Ureda županije Goran Petrc.

  opširnije >>
 • Izbor najljepše Hrvatice u Malom Lošinju

  Finalno natjecanje izbora Miss Hrvatske za Miss svijeta ove će se godine održati u Malom Lošinju.

  O detaljima samog događaja u utorak, 2. srpnja 2019. godine u 10.30 sati u sjedištu Primorsko-goranske županije (Adamićeva 10, 2. kat) govorit će zamjenica župana Marina Medarić, gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić, direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić – Živadinov, direktorica Direkcije izbora Miss Hrvatske za Miss Svijeta Maja Vračarić i direktor TZ Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

  Izbor organizira Direkcija izbora Miss Hrvatske, a pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Grada Malog Lošinja, TZ Kvarnera i TZ Malog Lošinja.

  opširnije >>
ispiši stranicu ispiši stranicu