Povjerenstvo za ravnopravnost spolova

» Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije

Županijska skupština Primorsko-goranske županije donijela je 24. lipnja 2015. godine Odluku o imenovanju članova/ica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova. Odluka je objavljena u "Službenim novinama PGŽ" broj 21/15.

Za članove/ice Povjerenstva imenovani/e su:

  1. Kristina Posilović (zamjenica Henriet Bilandžić)
  2. Ivanka Bralić (zamjenica Marijana Koščić)
  3. Gordana Saršon (zamjenica Jasna Mamuza)
  4. Gordana Kovačević (zamjenica Lara Bressan Antonina)
  5. Irene Gregorović-Filipčić (zamjenica Miomira Milovanović)
  6. Milena Kraljević (zamjenica Helena Zagorac)
  7. Jadranka Tomašić (zamjenica Danijela Almesberger)
  8. Sanja Tamarut (zamjenik Marko Mataja-Mafrici)
  9. Ljiljana Mataija-Gulić – koordinatorica za ravnopravnost spolova u Uredu državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji

Mandat članica Povjerenstva traje 4 godine, od 24. lipnja 2015. do 23. lipnja 2019. godine. Na konstituirajućoj sjednici održanoj 23. srpnja 2015. godine za predsjednicu Povjerenstva izabrana je Irene Gregorović-Filipčić, a za potpredsjednicu Jadranka Tomašić.

Djelokrug rada Povjerenstva je provedba Zakona o ravnopravnosti spolova i Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova na području Primorsko-goranske županije.

Od kraja 2013. godine rad Povjerenstva administrativno prati Upravni odjel za socijalnu politiku i mlade.

» Novosti

5.12.2017. - Tematska sjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova posvećena Istanbulskoj konvenciji"

Održana je tematska sjednica "Što nam donosi ratifikacija Istanbulske konvencije?" na kojoj je izlagala Sanja Sarnavka, aktivistkinja za ljudska prava i članica radne grupe za ratifikaciju, te doc.dr.sc. Dalida Rittossa, docentica na Katedri za kazneno pravo Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Na sjednicu su pozvani i predstavnici/ce političkih stranaka u Županijskoj skupštini, saborski zastupnici/ce, civilne udruge, lokalna povjerenstva za ravnopravnost spolova, te mediji.

Opširnije...

3.11.2017. - Regionalna konferencija "Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog"

Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnogU gradskoj vijećnici Grada Rijeka održana je regionalna konferencija "Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog". Sam projekt predstavila je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH, a sve prisutne pozdravili su župan Zlatko Komadina i dogradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Konferencija je bila dio dvogodišnjeg projekta pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske i njezinih partnera – dvaju kazališta, financiranog iz REC (Rights, Equality and Citizenship) programa Europske komisije koji se bavi ekonomskim osnaživanjem žena, odnosno u EU projekta "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života".

Na riječkoj konferenciji bilo je riječi o problemima žena na tržištu rada, njihovoj preopterećenosti u obitelji zbog čega vrlo često trpi njihova karijera, kao i o mogućim preduvjetima za pomirenje profesionalnog i obiteljskog života. Na tom tragu izlagalo je više stručnjaka – na okruglom stolu "Redistribucija obveza u poslovnom i privatnom životu i preduvjeti za njihovo pomirenj"« i na seminaru "Je li samozapošljavanje i poduzetništvo jedna od prilika za usklađivanje poslovnog i privatnog – prednosti/izazovi?"

Opširnije...

20.9.2017. - Tematska sjednica Povjerenstva o prepoznavanju nasilja u obitelji

Održana je tematska sjednica "Kako prepoznati nasilje u obitelji u ordinacijama obiteljske medicine" i "Kako liječnik obiteljske medicine reagira na problem nasilja u obitelji" na kojoj su izlagatelji bili dr.med. Leonardo Bressan, predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine PGŽ-a i Marijana Žunić, voditeljica Odsjeka maloljetničke delikvencije PU Primorsko-goranske županije.

Marijana Žunić iznijela je podatke o nasilju u obitelji i nasilju nad ženama na području naše Županije i o problemima na koje u tom području rada nailazi. Leonardo Bressan održao je izlaganje o iskustvima obiteljskih liječnika te prezentirao anketu koju je proveo među obiteljskim liječnicima (obuhvaćeno je 72 ordinacije liječnika obiteljske medicine).

Opširnije...

15.7.2017. - Povjerenstvo sudjelovalo na modnoj manifestaciji "CITY 45 20" s porukom "U svojoj koži"

U svojoj koži - CITY 45 20Održano je četvrto po redu izdanje modne manifestacije CITY 45 20 koje je oduševilo sve ljubitelje mode u Rijeci i donijelo modnu osebujnost i raznolikost domaće modne scene. Reviju je podržalo i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova PGŽ s porukom “U svojoj koži”, a predstavnice su prošetale pistom i dale jasnu poruku kako je osobno zadovoljstvo u svome tijelu najbitnije i preduvjet uživanju u modi.

Opširnije...

12.7.2017. - Svečano zatvaranje twinning projekta "Podrška ravnopravnosti spolova"

U Zagrebu je održano svečano zatvaranje twinning projekta "Podrška ravnopravnosti spolova" financiranog u sklopu Prijelaznog instrumenta EU pomoći za Republiku Hrvatsku, na kojem su prisustvovale dvije članice Povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽ. Na završnoj konferenciji predstavili su se rezultati projekta i postignuća u promicanju ravnopravnosti spolova.

4.7.2017. - Evaluator projektnih aktivnosti u okviru projekta "Podrška ravnopravnosti spolova", Simo Mannila gostovao na sjednici Povjerenstva

Održana je sjednica Povjerenstva na kojoj je prisustvovao savjetnik iz Finske, Simo Mannila, u funkciji evaluatora projektnih aktivnosti u okviru projekta "Podrška ravnopravnosti spolova", a kao nastavak na sastanak sa gospođom Pirkko Makinen i Europskom poveljom o ravnopravnosti spolova. Napominje važnost nacionalne strategije za ravnopravnost spolova koju treba donijeti, važnost suradnje i važnost potpisivanja Europske povelje. Na sjednici su iznesena sva dosadašnja postignuća, dosadašnja saznanja, iskustva i savjeti, te daljnji koraci i mogući problemi u radu. Također je važno da se i druge potiče na potpisivanje povelje i da se o tematici te vrste više raspravlja.

10.6.2017. - Okrugli stol na temu "Položaj žena u društvu"

U riječkoj gradskoj vijećnici održan je okrugli stol na temu "Položaj žena u društvu" u organizaciji BPW Rijeka (Bussines and Professional woman), na kojem je prisustvovala i predsjednica Povjerenstva i izložila problem ravnopravnosti spolova na nacionalnoj i županijskoj razini. Na okruglom stolu poduzetnicama je dr.sc. Alida Perkov, predsjednica BPW Prvi hrvatski klub Rijeka predstavila inicijativu "Sensi Saperi Sapori" s kojom su BPW Pula sa svojim članicama nastupili u Bariju (Italija) u rujnu, a pilot projekt lansiran je 1. lipnja 2017. godine na Politehnici Pula. SENSI-SAPERI-SAPORI je promotivno predstavljanje subjekata u vlasništvu poduzetnica kroz kulturu i umjetnost, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, i prehrambeno-ugostiteljske-turističke djelatnosti.

29.5.2017. - Gostovanje bivše finske pravobraniteljice Pirkko Makinen na sjednica Povjerenstva

Pirkko Makinen na sjednica PovjerenstvaOdržana je sjednica Povjerenstva na kojoj je u organizaciji Ureda za ravnopravnost spolova prisustvovala bivša finska pravobraniteljica gđa. Pirkko Makinen. Tema je bila Europska povelja za ravnopravnost spolova na lokalnoj razini, koju je u studenom prošle godine potpisala i Primorsko-goranska županija, a po kojoj je preuzeta i obveza na lokalnoj razini raditi na ravnopravnosti spolova u svim segmentima života te napraviti akcijski plan povelje.

Gđa Pirkko Makinen naglasila je da povelja podrazumijeva rješavanje sasvim konkretnih situacija i potreba građana na lokalnoj razini, izdvojila je neke primjere i potrebe, te dala upute kako raditi dalje, navodeći i neke primjere iz svog iskustva. Za izradu akcijskog plana povelje preporučila je uključiti nevladine organizacije i udruge građana, slušanje konkretnih informacija i ideja iz različitih segmenata društva koji znaju probleme i potrebe građana, a isto tako i uključivanje sveučilišta, te je napravila nacrt kako bi se taj plan trebao izrađivati.

Opširnije...

1.4.2017. - Support to Gender Equality-EU Twinning project

Predsjednica i neke od članica Povjerenstva sudjelovale su na događanju na Korzu, povodom širenja ravnopravnosti spolova, a u sklopu Vladinog projekta "Support to Gender Equality-EU Twinning project".

27.3.2017. - Tematska sjednica Povjerenstva "Žene u politici - MIT ILI IZAZOV"

Žene u politici - MIT ILI IZAZOVOdržana je tematska sjednica Povjerenstva "Žene u politici - MIT ILI IZAZOV" s posebnim osvrtom na predstojeće lokalne izbore, na kojoj su prisustvovali članovi drugih lokalnih Povjerenstava, predstavnici političkih stranaka, župan Zlatko Komadina, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, te mediji. Kroz diskusiju i raspravu zaključeno je da bi se sve vezano uz ljudska prava žena i projekata s tom temom trebalo temeljiti na međustranačkoj suradnji, a da više žena u politici treba biti potreba, a ne zakonska obveza.

6.3.2017. - Druženje sa književnicom Milanom Vuković Runjić

Milana Vuković RunjićUsusret Međunarodnom danu žena, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije organiziralo je razgovor i druženje sa književnicom i kolumnisticom Milanom Vuković Runjić. Razgovor s autoricom vodila je članica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Kristina Posilović.

21.2.2017. - Seminar "Podrška ravnopravnosti spolova"

Podrška ravnopravnosti spolovaU okviru twinning projekta "Podrška ravnopravnosti spolova" financiranog iz sredstava EU, a kojeg je Ured za ravnopravnost spolova provodio u partnerstvu s Institutom za zdravstvo i socijalnu skrb Finske, u hotelu "Jadran" u Rijeci održan je jednodnevni seminar na kojem su prisustvovale sve članice i predsjednica Povjerenstva. Cilj seminara bio je jačanje kapaciteta članova i članica županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova za uključivanje perspektive ravnopravnosti građana i građanki u donošenju odluka te jačanje radno-savjetodavne uloge povjerenstava u radu županijskih skupština. Voditeljice seminara su bile finske stručnjakinje Hanna Onwen-Huma i Annamari Asikainen.

26. i 27.01.2017. - Žene u lokalnoj politici

Europska povelja o ravnopravnosti spolova na lokalnoj raziniNa inicijativu i u organizaciji Hrvatske zajednice županija, koordinatora za popularizaciju Europske povelje o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini, u Rijeci je održana dvodnevna panel rasprava i okupljanje žena u lokalnoj i regionalnoj politici kako bi se pozvale političke stranke i zainteresirane žene da više participiraju u lokalnoj politici.

Domaćini tematskog panela "Žene u lokalnoj politici" bili su Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, zamjenica župana Marina Medarić, ujedno i panelistica, predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽ Irene Gregorović Filipčić, voditeljica Kabineta župana Ermina Duraj, dok je predstavnica Međimurske županije bila zamjenica župana Sandra Herman, uz Josipu Carević, predsjednicu Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije.

Opširnije...

28.11.2016. - Primorsko-goranska županija pristupila Europskoj povelji o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini

Europska povelja o ravnopravnosti spolova na lokalnoj raziniŽupan Zlatko Komadina potpisao je 28. studenog 2016. godine Europsku povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini koja potpisnicu obvezuje da će sudjelovati u svim aktivnostima koje ženama omogućuju ista prava kao i muškarcima.

25.11.2016. - Svjetski dan borbe protiv nasilja nad ženama

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova PGŽPredsjednik Županijske Skupštine Erik Fabijanić sudjelovao je danas na prigodnom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Podsjetio je da je danas punih 35 godina od obilježavanja ovog datuma te izrazio zadovoljstvo što je Skupština Primorsko-goranske županije na jučerašnjem zasjedanju jednoglasno izglasala pristupanje PGŽ Europskoj povelji o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini.

Opširnije...

21.9.2016. - Održana tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽ

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova PGŽDanas je u sjedištu Primorsko-goranske županije održana tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽ. Sjednica je bila posvećena Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 22. rujna, a raspravljalo se o oblicima pružanja besplatne pravne pomoći ženama žrtvama obiteljskog nasilja.

Opširnije...

16.3.2016. - Predstava "Sve o ženama"

Dan borbe protiv nasilja nad ženamaKUD Primorka iz Krasice na poziv Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko -goranske županije poklonio nam je povodom Dana žena izvrsnu predstavu " Sve o ženama" Mire Gavrana. Glumice predivne, publika prezadovoljna s osmijehom na licu....samo riječi hvale!

27.11.2015. - Tihi prosvjed - Rijeka PROTIV nasilja prema ženama!

Dan borbe protiv nasilja nad ženamaDana 25. studenog obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama. Tim povodom ispred Gradske ure održan je tihi prosvjed riječkih udruga.

Protest su organizirali Udruga PaRiter, SOS telefon – Rijeka, U.Z.O.R., Udruga Lori, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije, Ri Rock, Rijeka Tatoo Expo...

Polusatnim tihim prosvjedom udruge su poslale jasnu poruku NE nasilju prema ženama te pozvale na hitnu ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji (Istanbulska konvencija).

27.11.2015. - Tematska sjednica "Zajedno možemo više protiv nasilja nad ženama"

Foto: Roni BrmaljŽupanijsko povjerenstvo za ravnopravnost poslova održalo je 24.11.2015. godine tematsku sjednicu pod nazivom "Zajedno možemo više protiv nasilja nad ženama" povodom obilježavanja 25. 11.  Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Tematskoj sjednici su uz članice Povjerenstva  prisustvovali predstavnici Županijskog suda u Rijeci, Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci,  Policijske uprave Primorsko-goranske, Centra za socijalnu skrb Rijeka, udruge U.Z.O.R., udruge SOS telefon - grad Rijeka i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, te predstavnika lokalnih medija.

Na sjednici je iskazana potreba za preciziranjem zakonske regulativu u području nasilja u obitelji kao bi se počinitelji nasilja mogli efikasno sankcionirati, a uz to je potrebno i poduzimanje napora u smjeru pomoći žrtvama nasilja u ostvarivanju njihovih prava.

22.09.2015. - Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

22. rujna, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježit će zajedno Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i udruga "PaRiter" na način da će na poznatim lokacijama riječkih stepenica i po kvakama kafića istaknuti promidžbeni materijal (naljepnice i slično) sa sadržajem koji upućuje na prisutan problem nasilja nad ženama.

Na stepenicama na 5 lokacija u Rijeci kod Bonavie, Trsatske stube, Sportska dvorana Zamet, na Kampusu kod Filozofskog fakulteta i kod prolaza Marije Krucifikse Kozulić sa tekstom "Svaka 3. žena padne niz stepenice", a na kvake kafića – oznake za kvaku sa tekstom "Kvaka nije šaka".

Centralno obilježavanje bilo bi 22. rujna 2015. godine na stepenicama kod hotela "Bonavia" u 11.00 sati, gdje bi bile prisutne članice Povjerenstva i predstavnice udruge PaRiter. Predviđa se davanje kratkih izjava Katarine Mikulić, predsjednice Udruge i Marinelle Matejčić, aktivistice u Udruzi, te predsjednice Povjerenstva Irene Gregorović Filipčić i članice Kristine Posilović na ovu temu.

Download
Letak 1 - Dan borbe protiv nasilja nad ženama
Letak 2 - Dan borbe protiv nasilja nad ženama

16.06.2015. - 47. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova

U Cresu se 16. lipnja 2015. godine održala 47. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, na poziv Odbora za ravnopravnost spolova Grada Cresa. Sjednica je održana u gradskoj vijećnici Grada Cresa, uz domaćinstvo gradonačelnika Cresa i njegovih suradnika. Na sjednici se raspravljalo o statusu i položaju žena na otocima naše Županije.

opširnije>>29.05.2015. - VII. Koordinacija županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova

U Splitu se 29. svibnja 2015. godine održala VII. Koordinacija županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova u organizaciji Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH na temu suzbijanja nasilja nad ženama.

opširnije>>

Zaključci

25.05.2012. - Tematska Sjednica "Kako prepoznati spolnu diskriminaciju u praksi i kako se od nje zaštititi"

28. svibnja 2012. godine u prostorima PGŽ, Adamićeva 10 / II kat, održati će se temetska sjednica povjerenstva sa temom "Kako prepoznati spolnu diskriminaciju u praksi i kako se od nje zaštititi" a na kojoj će kao gost predavač sudjelovati pravobraniteljica za ravnopravnost spolova gospođa Višnja Ljubičić i zamjenik pravobraniteljice Goran Selanec. Pozivamo Vas da se pridružite

Download
Poziv za tribinu

8.3.2012. Sretan Dan žena!
Žene... imate snagu i mudrost podnositi teškoće, skrivati životne udarce, znate što je sreća i dajete sve za obitelj i ljubav... zato ne zaboravite koliko vrijedite. Sretan vam Dan žena!


 

01.12.2011. Dan borbe protiv zlostavljanja obilježen i na Korzu
Je li dosta roza boje za djevojčice i plave za dječake - upitala se predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Irene Gregorović-Filipčić na riječkom Korzu na kojem je jučer obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Djecu, kako kaže, treba odgajati tako da pokazuju osjećaje i da dječaci smiju plakati i osjećati.

- Na taj način kad odrastu neće svoje frustracije iskazivati u nasilju nad ženama - kaže Gregorović-Filipčić ističući da je u ovoj godini u Primorsko-goranskoj županiji zabilježen pad kaznenih djela nasilja nad ženama u odnosu na proteklu kad ih je bilo 66. Dojučerašnji broj upola je manji i iznosi 30.

Statistike, međutim, nisu ohrabrujuće kad se uzme u obzir veća slika. Tako se godišnje u Hrvatskoj u prosjeku dogodi između 15.000 do 20.000 slučajeva nasilja u obitelji, a to je tek jedan oblik nasilja nad ženama. Statistike kažu da je svaka treća žena u svijetu bila žrtvom nekog oblika muškog nasilja. U velikoj Britaniji godišnje je silovano 80 tisuća žena dok je u Francuskoj svaki treći dan ubijena jedna žena.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenog 2011. godine, članice Povjerenstva za ravnopravnost spolova na štandu ispred Radio Rijeke dijelile su promidžbene materijale s ciljem osnaživanja svijesti javnosti o važnosti borbe protiv nasilja nad ženama i osude nasilja nad ženama.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u svojim lecima upućuje žene na njihova prava u slučaju nasilja, na obveze institucija (policija, sudstvo, zdravstvo) te se daje popis institucija i civilnih udruga na području Primorsko-goranske županije kojima se mogu obratiti i koje im mogu pružiti potrebnu pomoć.

Obilježavanju se pridružila i Sekcija žena u Sindikatu pomoraca Hrvatske, koja se zalaže za bolji status žena pomoraca, ali i onih koje rade na kopnu u nacionalnoj i međunarodnoj plovidbi.

Potporu obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama dale su i osobe iz javnog života s područja Primorsko-goranske županije, među kojima i potpredsjednik Županijske skupštine Đanino Sučić, mr.sc. Iva Josipović, predstavnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Primorsko-goranske županije, članovi Županijske skupštine, Duško Jelinčić i dr.

(B. Č. / Novi list)

23.11.2011. Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
Akcija će se odvijati 25.11.2011. godine, s početkom u 11,00 sati, na štandu ispred Radio Rijeke gdje će se dijeliti promidžbeni materijali (letci, kalendari, blokići).

U 11,15 sati planirana je tiskovna konferencija.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije svojim akcijama želi osnažiti svijest javnosti i osuditi nasilje nad ženama. Letci koji će se dijeliti zainteresiranim riječanima upućuju žene na njihova prava u slučaju nasilja, na obveze institucija (policija, sudstvo, zdravstvo) te se daje popis institucija i civilnih udruga na području Primorsko-goranske županije kojima se mogu obratiti i koje im mogu pružiti potrebnu pomoć.

Obilježavanju će se pridružiti Sekcija žena u Sindikatu pomoraca Hrvatske.

Isto tako akciji će nazočiti i osobe iz javnog života s područja Primorsko-goranske županije.

9.11.2011. Tiskovna konferencija "Za više žena u Hrvatski sabor"
10. studenog 2011. godine u 10,00 sati, u Rijeci, Adamićeva 10/II. Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i predsjednica Irene Gregorović-Filipčić pozivaju vas na tiskovnu konferenciju pod naslovom "Za više žena u Hrvatski sabor".

19.9.2011. Okrugli stol Povjerenstva za ravnopravnost spolova
U srijedu, 21.9.2011. godine, u 11 sati, u Konferencijsko-izložbenoj dvorani Transadrie d.d. Rijeka, Riva Boduli 1, održat će se Okrugli stol povodom 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv naselja nad ženama.

Tema će biti "Uklanjanje nasilja nad ženama u kontekstu Nacionalne politike za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2011.-2015. godine". Uvodno izlaganje održat će Irena Sarta, savjetnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH.

Cilj Okruglog stola je senzibilizirati javnost i podržati sve mjere i aktivnosti na uklanjanju nasilja. Bit će prikazan glazbeni video spot Zdravka Tomića, "Pjesma o Maji", koji je namijenjen svim ženama žrtvama nasilja.

19.9.2011. Tiskovna konferencija Povjerenstva za ravnopravnost spolova
U utorak, 20.9.2011. godine, u 10 sati, u sjedištu Primorsko-goranske županije, Adamićeva 10/II. u Rijeci, održat će se tiskovna konferencija Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Teme uključuju predstavljanje novog saziva Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, obilježavanje 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i prezentaciju glazbenog video spota "Maja".

 

1.8.2011. Konstituirajuća sjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova

Na konstituirajućoj sjednici novog saziva županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova za predsjednicu je ponovno izabrana Irene Gregorović Filipčić, koja je tu dužnost obavljala i u prethodnom četverogodišnjem mandatu. Također, Sanji Drakulić opet je iskazano povjerenje za mjesto potpredsjednice Povjerenstva, koje ukupno čini devet članova, među kojima su i predstavnici sindikata i nevladinih udruga. Tom je prigodom predsjednik Županijske skupštine Ingo Kamenar pohvalio dosadašnji rad Povjerenstva, jednim od najaktivnijih u Hrvatskoj.

- Povjerenstvo će nastaviti provoditi aktivnosti u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova, a s ciljem postizanja jednake nazočnosti žena i muškaraca u svim područjima javnog i privatnog života, njihovog jednakog statusa i jednake mogućnosti za ostvarivanje svih prava, kao i jednaku korist od ostvarenih rezultata, rečeno je tom prigodom. (S. P.)

14.6.2011. godine, u Konferencijskoj izložbenoj dvorani "Transadria" Rijeka, Riva Boduli 1, održat će se sastanak Povjerenstava za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije.

Sastanak se saziva da bi se novoosnovana povjerenstva što bolje upoznala sa zakonskim propisima, mehanizmima za provođenje politike ravnopravnosti spolova, a dobiva se i prilika za međusobno upoznavanje, dobivanje odgovora na postavljena pitanja, razmjenu iskustava i umrežavanje.

Sastanku će nazočiti:
- Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Gordana Lukač - Koritnik,
- Sandra Bedeniković savjetnica i Ina Volmut pomoćnica predstojnice Vladinog ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helene Štimac Radin
- predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Marinko Dumanić.

8.3.2011. Sretan Dan žena!
Žene... imate snagu i mudrost podnositi teškoće, skrivati životne udarce, znate što je sreća i dajete sve za obitelj i ljubav... zato ne zaboravite koliko vrijedite. Sretan vam Dan žena!


2.3.2010. Tiskovna konferencija Županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova
U četvrtak, 3. ožujka 2011. godine, s početkom u 10.30 sati, u sjedištu Županije (Adamićeva 10/I), održat će se tiskovna konferencija Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Teme konferencije uključuju novu Nacionalnu politiku za promicanje ravnopravnosti spolova i strategiju zaštite od nasilja u obitelji.
više2.3.2010. IV. Koordinacija županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova
Predsjednica i potpredsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova na poziv Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova nazočile su IV. Koordinaciji županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova u Vukovaru od 25.-27. siječnja 2011. godine.

Neki od prijedloga i zaključaka uključuju unaprjeđenje položaja žena u sportu, jačanje zaštite žena i muškaraca od nasilja na radnom mjestu, obvezu upisivanja zlostavljane djece u vrtiće, uvođenje školskog obrazovanja o spolnom odgoju i ravnopravnosti spolova te jačanje povjerenstava za ravnopravnost spolova u županijama.

više

7.12.2010. Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova obilježit će Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
U srijedu, 8. prosinca 2010. godine u 11,00 sati, u sjedištu Primorsko-goranske županije, Rijeka, Adamićeva 10/II, Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova, predsjednica Irene Gregorović-Filipčić i ASP Udruga za Aktivno Socijalno Posredovanje, Cres, predsjednik Mile D. Janković pozivaju vas na tiskovnu konferenciju. Teme tiskovne konferencije su "Da li je batina iz raja izašla?" (predstavljanje projekta mobilnog savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja) iZakon o mirovinskom osiguranju - diskriminacija svih žena koje nikada neće biti saborske zastupnice.

 

22.11.2010. Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova obilježit će Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Cijela akcija odvijat će se na štandu ispred Radio Rijeke s početkom u 11,00 sati gdje će se dijeliti promidžbeni materijali (letci, kalendari i majice).

U 11,30 sati planirana je tiskovna konferencija kojoj će se pridružiti i župan Zlatko Komadina sa suradnicima.

Nakon toga u zrak će biti pušteno 27 crnih balona u znak sjećanja na žene - žrtve nasilja koliko ih je u Hrvatskoj ubijeno tijekom 2010. godine.

Podsjećamo, na području Primorsko-goranske županije aktivno djeluje Povjerenstvo za ravnopravnost spolova koje svojim akcijama želi osnažiti svijest javnosti i osuditi nasilje nad ženama. Letci koji će se dijeliti zainteresiranim riječanima upućuju žene na njihova prava u slučaju nasilja, na obveze institucija (policija, sudstvo, zdravstvo) te se daje popis institucija i civilnih udruga na području Primorsko-goranske županije kojima se mogu obratiti i koje im mogu pružiti potrebnu pomoć.

Download
Letak

04.03.2010. Kamo sreće da nam treba samo cvijeće
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije i Ženska akcija Rijeka (ŽAR) povodom Dana žena 8. ožujka 2010. godine organizira na štandu ispred Radija Rijeke u 11,00 sati susret s građankama pod nazivom "Kamo sreće da nam treba samo cvijeće" s namjerom otvaranja javnog prostora za propitivanje smislenosti proslave Dana žena kroz uobičajeno 'osmomartovsko' darivanje cvijeća.

Umjesto toga, želimo da ovaj susret bude dijalog između naših sugrađanki i nas kroz otvoreno pisanje poruka koje će se izvjesiti na štriku za sušenje robe, a koje ćemo naknadno uobličiti u proglas.

Pozivamo naše sugrađanke da se odazovu i napišu svoju poruku kako da utječemo svi zajedno na bolji položaj žena!

Download
Letak

26.11.2009. Županija se sustavno bavi problemom obiteljskog nasilja
U borbi protiv obiteljskog nasilja Španjolska se služi i označavanjem nasilnika čipom. Nakon što se u toj zemlji nasilniku izrekne zabrana pristupa žrtvi, određuje mu se da sa sobom mora nositi elektronički čip za praćenje. Španjolska je također formirala i posebne sudove za obiteljsko nasilje. Možda bi i Hrvatskoj takve mjere u borbi protiv nasilja u obitelji bile potrebne. Kod nas je u prvih devet mjeseci ove godine prijavljeno 14 tisuća slučajeva obiteljskog nasilja, a kad znamo da jedan prijavljeni slučaj znači još pet neprijavljenih onda dolazimo do podatka o 70 tisuća slučajeva obiteljskog nasilja. U 95 posto slučajeva kod nas su žrtve žene, a u 5 posto žrtve su muškarci, poručila je Irene Gregorović-Filipčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije - sa štanda na riječkom Korzu kojim se, promidžbenim materijalima protiv nasilja nad ženama, ovo županijsko Povjerenstvo pridružilo obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Posjetom štandu mišljenje o obiteljskom nasilju jasno je izrazio i župan Zlatko Komadina s dožupanicom Nadom Turinom Đurić te mr. Ivom Josipović iz županijskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. "Tko misli biti čovjek, mora se i ponašati kao čovjek", poentirao je župan Komadina poručujući da se PGŽ problemom obiteljskog nasilja bavi sustavno, u sklopu svoga akcijskog plana, podupirući programe niza institucija, kao i nekih civilnih udruga koje se tim problemom bave.
(Preneseno iz Novog lista)

16.11.2009. 25. studeni - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
25. studenog 2009. godine obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama na Korzu ispred Radio Rijeke u vremenu od 11 do 12 sati. Informirajte se o pravima žena, obvezama policije i pravosudnih tijela te mogućnostima dobijanja pomoći u sljedećim materijalima.

Download
Opće informacije
Letak
Poziv

01.04.2009. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova PGŽ-a pokrenulo kampanju za više žena u lokalnoj politici
Uz seksizam prisutan u političkoj sferi, svjedoci smo da su za ravnopravnost spolova svi deklarativno, a u strankama je stanje takvo da se žene moraju boriti za svoje mjesto, naglašeno je na jučerašnjem tematskom okruglom stolu.

30.03.2009. Javni poziv svim predlagateljima kandidacijskih listi za lokalne izbore 2009. godine
Pozivamo političke stranke i druge ovlaštene predlagatelje kandidata i kandidatkinja za izbor članova i članica predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave da sukladno zakonu o ravnopravnosti spolova poštuju načelo ravnopravnosti i vode računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama.

Download
Javni poziv
Letak "Više žena u lokalnoj politici"

 

Povezani dokumenti
ispiši stranicu ispiši stranicu