Projekt CLAUSTRA +

CLAUSTRA Interrag

Projekt je financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 1.779.988,15 €, dok će se projekt provoditi u trajanju od 1. kolovoz 2017. – 31. siječanj 2020.

Nositelj projekta je Javni zavod Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine, a partneri su Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika, Narodni muzej Slovenije, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Hrvatski restauratorski zavod, Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka i TZ Kvarnera. Projekt Claustra+ usmjeren je očuvanju i valorizaciji rimskog obrambenog sustava Alpium Iuliarum, koji se proteže od Kvarnera do Posočja, a obuhvaća skup aktivnosti za razvoj turističkog proizvoda CLAUSTRA.

Uključuje pripremu smjernica za razvoj i nacrt promocije, oblikovanje kulturno-turističke rute, sustavnu promociju proizvoda te razvoj i izvedbu bogatog programa za posjetitelje (prekogranični javni događaji, iskustvena vodstva). Za razvoj cjelovitog proizvoda i stabilno upravljanje kulturno-turističkom rutom uspostaviti će se prekogranični konzorcij CLAUSTRA koji će združiti sve važne dionike i povezati lokalne gospodarske subjekte.

Drugi skup aktivnosti namijenjen je povećanju privlačnosti destinacije CLAUSTRA. To će se postići putem aktivne zaštite i obogaćene prezentacije arheoloških ostataka. Svrha je pomoći uspješnijem turističkom razvoju programskog područja te stvoriti jednu od najprivlačnijih destinacija u ovom dijelu Europe, koja će se moći mjeriti sa srodnim destinacijama u inozemstvu, poput Hadrijanovog zida u Engleskoj ili njemačkog limesa.
ispiši stranicu ispiši stranicu