Novosti

>

9. 12. 2015

Predstavljanje knjige "Dolje s oružjem" i izlaganje na temu "Djelovanje i život književnice Berthe von Suttner"

Djelovanje i život književnice Berthe von Suttner Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. prosinca i završnice kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", u sjedištu Primorsko-goranske županije održano je predstavljanje knjige "Dolje s oružjem", reprint izdanja iz 1913. godine.

Pročelnik Ureda Županije Goran Petrc ukazao je na značenje Opće deklaracije o ljudskim pravima, kojom su priznata ljudska prava svih ljudi bez ikakvih razlika, a prije svega pravo na život. Temu ljudskih prava Petrc je ocijenio kao uvijek aktualnu, posebice u pogledu suvremenih zbivanja - izbjegličke krize te i one novije hrvatske povijesti kada je zabilježena pojava kršenja ljudskih prava tijekom Domovinskog rata.

Nastojanja da se ljudska prava zaštite, s obzirom na suvremenu tehnologiju i beskrupuloznosti suvremenih politika, s godinama postaju sve teža, rekao je pročelnik Petrc istaknuvši trud Županije u posvećivanju dužne pažnje kako bi ljudska prava bila zaštićena što je više moguće.

Mirovna aktivistkinja i članica Udruge "Vještine" iz Opatije Šuhreta Dumanić predstavila je knjigu te održala izlaganje na temu "Djelovanje i život književnice Berthe von Suttner".
Knjiga "Dolje s oružjem" je sada reizdana, a prije stotinu godina dobila je veliku pozornost (izašla je u 37 izdanja) jer je ukazala na problematiku ljudskih prava, pojasnila je Dumanić.

Najznačajniji dio djelovanja Berthe von Suttner bio je u procesu stvaranja europskog mirovnog nasljeđa. Književnica je promišljala ujedinjenu Europu bez oružja, kao i formiranje međunarodnog tijela koje bi posredovalo kod konflikata, i to u Europi koja je još i prije svjetskih ratova bila spremna za mirovnu kulturu. Te njene ideje su se poslije Drugog svjetskog rata na kraju ipak i ostvarile, istaknula je Dumanić.

Na prezentaciji su prisustvovali savjetnica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja, savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar te članovi Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine, Savjeta za ravnopravnost spolova, predstavnici nacionalnih manjina kao i udruga koja se bave ljudskim pravima.

ispiši stranicu ispiši stranicu