Novosti

>

14. 3. 2016

Župan Zlatko Komadina o govoru mržnje u hrvatskom javnom životu

Press kolegij PGŽNa današnjem press kolegiju župan Zlatko Komadina prokomentirao je sve učestaliji govor mržnje u javnom životu Hrvatske, a pročelnici Dragica Marač i Ljudevit Krpan istaknuli su projekte u socijali te razvojne projekte.

Sramotan govor mržnje u javnom životu

Župan Zlatko Komadina naveo je nekoliko nedavnih događanja koja su znak da je govor mržnje u Hrvatskoj uzeo maha. Spomenuo je incident u kojem su članovi HSP-a pozvali oporbene političare da se "bace u Savu" i današnje razbijanje ploče s natpisom "Josip Broz Tito" društva "Josip Broz Tito" na riječkoj tržnici te poručio da bi obnašatelji vlasti, u ovom slučaju HDZ, trebali" vratiti u bocu duhove iz HSP-a koje su pustili".

Na upit novinara župan se složio da bi na govor mržnje tijela i organi Republike Hrvatske trebali reagirati, ali je istaknuo i da smatra da se takvi incidenti događaju u suglasju s vladajućima. "Imam dojam da je desnica izabrala još goru desnicu da bi odvratila pažnju od drugih zbivanja u RH. Tako da kad imate goreg od sebe vi ste fini", zaključio je Komadina.

Župan je također istaknuo da se takav govor širi i u kampanjama političkih stranaka. Nedopustivo je, rekao je Komadina, s bilo koje strane ljude nazivati pogrdnim imenima bez obzira radi li se o Ivi Baldasaru koji je predsjednika SDP-a nazvao Goebbelsom ili drugim članovima SDP-a koji protivnike prikazuju životinjama.

"Sve to skupa nije slučajno. Odgovornost je osoba u javnom životu da vode računa o izrečenoj javnoj riječi jer to slušaju i gledaju kroz društvene mreže i načine komuniciranja pogotovo mladi ljudi. Šaljemo potpuno krive poruke pa se događa i nasilje u hrvatskom društvu. Mislim da je zadnji čas i krajnje vrijeme da se prekine s takvom retorikom", poručio je župan.

Približavanje socijalnih usluga korisnicima

Naša županija je pridruženi partner u projektu doma Kantrida "Starost bez granica" kroz prekograničnu suradnju gdje je dom Kantrida partner domu za starije osobe iz Kopra. Pridruženi partneri su Općina Kozina, naše nadležno ministarstvo i Županija.

Važno je naglasiti da se taj prekogranični projekt naslanja na županijske strateške prioritete iz područja socijalne skrbi. Tako će se upravo ovim projektom dobiti sredstva za razvijanje i opremanje sustava "halo pomoći" koji dom Kantrida već niz godina nudi korisnicima. Također bi se krenulo i u opremanje još jedne kućanske zajednice.

"Sve to je na tragu naših nastojanja da socijalne usluge približimo korisnicima, da one budu što je moguće kvalitetnije i u skladu s propisima EU kojima starost mora biti dostojanstvena kao i svaka druga životna dob", rekla je pročelnica Marač.

Pročelnica je istaknula i financiranje programa u socijalnoj skrbi i samozapošljavanja mladih. U protekle dvije godine županija je znatno unaprijedila financiranje programa udruga, što se vidi i u interesu udruga koje se javljaju na taj natječaj iako su uredbama o financiranju udruga postroženi kriterij gdje se formalno puno traži od prijavitelja.

Tijekom 2014. i 2015. godine udrugama je dodijeljeno 630.000 kuna, a ove 1,4 milijuna. Ta sredstva ove godine dobit će udruge koje se bave sprečavanjem nasilja u obitelji, beskućnicima, osobama s invaliditetom i marginaliziranim skupinama.

Pomoć jedinicama lokalne samouprave u dobivanju bespovratnih sredstava

U okviru svog redovnog rada Županija od početka godine intenzivno prati natječaje. Gotovo sva upravna tijela, ili neke od njihovih institucija, počela su temeljem županijske razvojne strategije kandidirati svoje projekte za bespovratna sredstva.

Županija je osigurala 2,35 milijuna kuna za sufinanciranje razvojnih projekata jedinica lokalne samouprave i dodatnih 1,2 milijuna kuna za sufinanciranje projektne dokumentacije koja će jedinicama lokalne samouprave i i njihovim komunalnim društvima poslužiti za kandidiranje prema sredstvima EU.

"Ti natječaji su u tijeku i ovom prilikom pozivam kolege iz općina i gradova da se prijave na natječaj kako bi im pomogli da dobiju sredstva. Osim toga, naša uloga je da kolegama iz slabije razvijenih JLS pomognemo pri apliciranju na bespovratna sredstva. To činimo kroz organizirani help desk, ali važno je istaknuti da je Ministarstvo regionalnog razvoja otvorilo dva natječaja, a PGŽ će potpuno besplatno pomoći svojim JLS u prijavi na natječaje", istaknuo je pročelnik Krpan.

ispiši stranicu ispiši stranicu