Novosti

>

23. 6. 2016

Konferencija za novinare na temu aktivnosti lokalnih savjeta mladih u općinama i gradovima PGŽ


Konferencija za novinare na temu aktivnosti lokalnih savjeta mladih u općinama i gradovima PGŽ
U sjedištu Primorsko-goranske županije predstavnici Savjeta mladih Primorsko-goranske županije održali su konferenciju za novinare na kojoj su predstavili rezultate analize aktivnosti lokalnih savjeta mladih u općinama i gradovima Primorsko-goranske županije. Savjet mladih PGŽ savjetodavno je tijelo Županijske skupštine Primorsko-goranske županije kojem je jedan od bitnih ciljeva ostvariti sudjelovanje mladih te stvarati mreže između generacija, kako bi se zajednički mogli rješavati aktualni problemi i izazovi koje mlade osobe očekuju u budućnosti.

Zadnjih nekoliko mjeseci Savjet je provodio terenska istraživanja o postojanju i aktivnostima lokalnih savjeta mladih u općinama i gradovima PGŽ kako bi se detektirali problemi s kojima se suočavaju mladi prilikom izbora za članove savjeta mladih u jedinicama lokalne samouprave.

O rezultatima istraživanja izvijestio je predsjednik Savjeta Kristijan Čarapić koji je naglasio kako je jedan od bitnih ciljeva istraživanja bilo utvrđivanja pravog stanja na terenu, a predmet istraživanja bila je dostupnost i transparentnost podataka, ispunjavanje zakonskih obveza koje su propisane Zakonom o savjetima mladih, učestalost djelovanja te utvrđivanje jesu li savjeti uopće osnovani. Utvrđeno je da od 36 jedinica lokalne samouprave u PGŽ, njih 16 još uvijek nije ispunilo obvezu i osnovalo savjet mladih.

Analiza pokazuje kako glavni razlog neosnivanja savjeta mladih leži u nejasnim i neujednačenim uvjetima kandidature budući da svaka lokalna samouprava potražuje različite dokumente koji se moraju priložiti prijavi što otežava uspjeh kandidacijskog procesa. Drugi veliki problem je u tome što mladi nisu dovoljno informirani o radu savjeta kao i mogućnostima  participiranja u donošenju i kreiranju odluka. Pri tom je otežavajući faktor i to što pojedine jedinice lokalne samouprave prilikom donošenja odluka koje direktno utječu na život i interese mladih uopće ne konzultiraju vlastiti osnovani savjet mladih.

Kao konstruktivan odgovor na ovakve rezultate istraživanja, Savjet mladih PGŽ izradit će strategiju koja će sadržavati prijedloge i načine rješenja poteškoća s kojima se susreću mladi pri kandidacijskom procesu za izbore članova za savjete mladih na području PGŽ. Strategija će sadržavati i smjernice o načinima informiranja mladih o ulozi i ciljevima savjeta mladih te načinu ostvarivanja utjecaja na kreiranje za mlade bitnih odluka. Ta strategija je samo dio cijele slagalice, rekao je Čarapić te najavio bitan segment terenskog rada u vidu suradnje sa čelnicima jedinica lokalne samouprave i organizacije tribina na kojima bi se mladi mogli informirati o ulozi savjeta mladih, svojim mogućnostima, pravima i slično.
Robert Medvedec , član Savjeta mladih PGŽ,  kratko se osvrnuo na školsku godinu 2016./2017. i deficitarna zanimanja za koja školski programi traju dvije ili tri godine, a koji su prošle školske godine imali popunjenost od 79%.

Zbog učestalog problema nezainteresiranosti učenika za deficitarna zanimanja, 2007. godine Primorsko-goranska županija je pokrenula projekt stipendiranja učenika koji se odluče upravo za te školske programe, a u stipendiranju sudjeluju i resorno ministarstvo  te Obrtnička komora. Broj stipendista i stipendija iz godine u godinu bilježi rast, a razlog za to je i veoma brzo pronalaženje posla u struci nakon završetka školovanja.

ispiši stranicu ispiši stranicu