Novosti

>

17. 10. 2016

Press kolegij: financiranje pomoćnika u nastavi, socijalni projekti i Invest forum

Press kolegijNa današnjem press kolegiju sudjelovali su zamjenica župana Marina Medarić te pročelnici Dragica Marač i Ljudevit Krpan. Teme ovog redovitog susreta s novinarima bile su financiranje pomoćnika u nastavi, socijalni projekti i 5. Međunarodni invest forum.

Zamjenica župana izvijestila je da je na posljednjem Kolegiju Župana utvrđen iznos koji je potreban za pomoćnike u nastavi u sljedećoj školskoj godini. Iz Europskog socijalnog fonda Županiji je dodijeljeno 2.2 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi. Međutim, prema povratnim informacijama iz škola pokazalo se da zahvaljujući ovom programu nastavni proces teče znatno bolje. Stoga je Primorsko-goranska županija dodatnim sredstvima omogućila još 41 pomoćnika u nastavi s iznosom od 781.000 kuna za 15 osnovnih i 8 srednjih škola. Time su zadovoljene potrebe svih škola u našoj županiji i svoj djeci s poteškoćama omogućeni su pomoćnici.

Druga odluka tiče se dodjele sredstava osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan u Puntu. Kako je tamo u izradi školska sportska dvorana, učenici za vrijeme radova moraju pohađati nastavu u slovenskom odmaralištu. Troškovi najma odmarališta ravnopravno dijele Primorsko-goranska županija i Općina Punat, a županijski dio je 32.500 kuna i dodijeljen je školi.

Treća tema bile su izmjene održavanja sportskih objekata u Gorskom kotaru. Za to je u proračunu predviđeno 2.314.000 kuna za ovu godinu, a prvim izmjenama proračuna dodijeljeno je još milijun. Kako je zimska sezona bila slaba, a goranskim općinama su smanjeni proračuni, drugim rebalansom dodijeljeno im je dodatnih 517.000 kuna kako bi svi sportski objekti mogli biti dostupni.

Pročelnica Marač izvijestila je o projektima vezanim uz starije građane i djecu.

Primorsko-goranska županija već tri godine ulaže u unapređenje kvalitete usluga u županijskim domovima za starije osobe. U sklopu Interreg projekta Dom Kantrida je sa slovenskim partnerima dobio projekt "Starost bez granica". Za projekt će se uskoro potpisati sporazum čime će Dom Kantrida dobiti 248.095 eura za opremanje treće kućanske zajednice.

Posebno vrijedi istaknuti podatak da je na natječaj pristiglo 146 prijavljenih projekata, a prošlo ih je samo pet, uključujući i "Starost bez granica".

Marač je izvijestila i da je Primorsko-goranska županija prva županija koja je prije tri godine u proračun ugradila projekt "Županija - prijatelj djece".

"Htjeli smo skrenuti pažnju na to da županija koja ne brine o djeci ne može biti prava županija, ne može koordinirati jedinice lokalne samouprave da bi se uskladili s Konvencijom o pravima djece i da bi stvarali okružje po mjeri djeteta. Naša županija je izdvojila dodatna sredstva za komisiju koja je utvrđivala kriterije za stjecanje statusa prijatelja djece i time pomogla našim općinama iz Gorskog kotara. Prije tri godine u našoj županiji bilo je 8 općina i gradova s tim statusom, a ove godine 4 općine i grada stekli su uvjete za taj status i vjerujemo da će u studenom Čabar, Crikvenica, Lokve i Fužine dobiti taj status", istaknula je pročelnica dodavši da bi time  40% jedinica lokalne samouprave iz naše županije dobili status prijatelja djece.

Županija također već dvije godine financira rad logopeda na području Gorskog kotara, a novost je da će se uskoro potpisati sporazum kojim će sve goranske jedinice lokalne samouprave od početka 2017. godine imati zaposlenog logopeda na puno radno vrijeme.

Pročelnik Krpan najavio je 5. Međunarodni invest forum koji će se održati 21. listopada u Hotelu Royal u Opatiji i pozvao sve investitore na sudjelovanje u radu foruma koji je opisao kao preteču sličnih događanja u Hrvatskoj.

"Ponosni smo da su mnoge naše kolege prepoznale upravo ovaj način komunikacije kao način kako se investicije mogu dobro afirmirati", kazao je Krpan.

Pročelnik je istaknuo da sa ciljem ravnomjernog razvitka naša županija pomaže jedinice lokalne samouprave da svoje razvojne potencijale stave u funkciju građana i investitora. Stoga je u tu svrhu ove godine uloženo 7 milijuna kuna za sufinanciranje projektne dokumentacije i provedbe projekata. 

U četvrtak, 20. listopada u Znanstveno tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci održat će se sastanak regionalnih koordinatora svih županija jadranske Hrvatske na kojem će se raspravljati o mogućnostima ulaganja u zajedničke projekte putem fondova EU, master planovima razvoja prometnog sustava, te zajedničkim razvojnim potencijalima i promociji našeg kraja sa ciljem boljeg života i standarda za građane.

ispiši stranicu ispiši stranicu