Novosti

>

17. 2. 2017

Primanje predstavnika međunarodne organizacije Depaul International

Depaul International - Ian BradyU sjedištu Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina primio je izvršnog direktora međunarodne karitativne organizacije Depaul International, Iana Bradyja u pratnji sestre Veronike Mile Popić, predsjednice Udruge Depaul Hrvatska te ujedno članice Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog iz Rijeke.

Povod susreta bila je suradnja inicirana između organizacije Depaul International, Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog i Udruge Depaul Hrvatska na proširenju dosadašnjeg djelovanja Dnevnog centra za siromahe i beskućnike Kuća utočišta.

Organizacija Depaul International osnovana je u Ujedinjenoj Kraljevini prije više od 25 godina, a svoje je djelovanje postepeno proširila s Engleske i Irske na šest saveznih država istočne obale SAD-a, te u Europi na Francusku, Ukrajinu, Slovačku i Rumunjsku.

Temeljni cilj organizacije jest skrb za beskućnike kroz poboljšavanje kvalitete njihova života i iznalaženje trajnih rješenja kojima će im se omogućiti dostojanstven život. Primorsko-goranska županija prva je županija u Republici Hrvatskoj na čije je područje organizacija odlučila proširiti svoje djelovanje.

"Nadamo se bliskoj suradnji s Družbom sestara milosrdnica. Ovo je moj četvrti posjet Hrvatskoj i moram reći da me se iznimno dojmio rad kojim se Družba bavi u nastojanjima da pomogne beskućnicima u Rijeci. Bilo mi je zadovoljstvo razgovarati sa županom Komadinom o načinima na koji bismo zajednički mogli dodatno unaprijediti postojeće usluge. Iz onoga što sam vidio u Rijeci mogu potvrditi da postoji snažno opredjeljenje za rješavanje problematike siromaštva i beskućništva, a usluga koju Družba pruža u Dnevnom centru najviše je kvalitete, tako da mogu samo reći da se ovdje odrađuje izvrstan posao", istaknuo je Brady.

Osvrnuvši se na postojeći sustav socijalne skrbi u Hrvatskoj, župan Komadina je rekao: "Po hrvatskim zakonima zaduženi su gradovi i općine, odnosno država, za socijalnu skrb, ali mi u Županiji nastojimo umrežiti sve institucije i udruge koje se bave ovim pitanjima, kao i naše vjerske zajednice u mrežu suradnje jer smatramo da je dostupnost važna jer nisu samo beskućnici u urbanim područjima nego i u ruralnim područjima - Gorski kotar, otoci - i smatramo, a u tome smo se složili s gospodinom Bradyjem, da niti jedna osoba nema razloga da prespava na otvorenom, niti da nema barem jedan topli obrok dnevnom samo treba prepoznati situaciju u kojoj se nalazi".

Kao dokaz navedene tvrdnje župan Komadina podsjetio je na nedavni slučaj Josipa Vrkića objavljen u medijima. Župan se također osvrnuo na niz preventivnih programa koje je Županija uspostavila, kao što su primjerice programi za liječenje alkoholizma, ovisnosti o drogama, te je spomenuo da pored postojećeg Dnevnog centra Kuća utočišta, Županija sufinancira i prihvatilište Ruže svetog Franje te Oaza, a dodatno osigurava sredstva za kućanske zajednice, kao i smještaj u stanovima u vlasništvu Primorsko-goranske županije na području Gorskoga kotara s ciljem reintegracije i resocijalizacije osoba.

ispiši stranicu ispiši stranicu