Novosti

>

25. 5. 2017

Dodjela nagrada iz fonda za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva Primorsko-goranske županije

Kulturno stvaralaštvo PGŽPrimorsko-goranska županija i ove je godine nastavila dugogodišnju tradiciju poticanja kulturnog stvaralaštva. Na svečanosti na Trgu Lokvina u Kastvu župan Zlatko Komadina dodijelio je nagrade najuspješnijim umjetnicima s područja županije. Svečanosti su također prisustvovali bivši gradonačelnik Grada Kastva Ivica Lukanović i zamjenica župana Marina Medarić.

"Primorsko-goranska županija tradicionalno jednom godišnje okuplja umjetnike koji su prošlu godinu obilježili svojim stvaralaštvom. Ima ih tridesetak i mislim da smo u vrhu hrvatske kulture i to upravo u specifičnim kulturnim aktivnostima kao što su klapsko pjevanje, fotografija, film, književnost, klapsko i zborsko pjevanje, što odražava bogatstvo raznolikosti Primorsko-goranske županije. Red je da tim ljudima zahvalimo i motiviramo ih za daljnji rad", poručio je župan.

"Ovaj kraj je prvi u puno toga, a svake godine brojni laureati u kulturi - glazbenoj, kazališnoj, plesnoj i likovnoj umjetnosti - dokaz su da smo prvi u kulturi", dodao je Komadina.

Ivica Lukanović istaknuo je da je kultura najjači kastavski adut.

"Mi ne prezentiramo samo kulturu, već se ona ovdje i stvara, a upravo je Klapa Kastav živi dokaz tome", rekao je Lukanović poželjevši dobrodošlicu svim nagrađenima i zahvalivši Županiji što kroz sve ove godine pokazuje da njeguje kulturu identiteta ovog kraja.

Voditelj Klape Kastav Saša Matovina zahvalio se u ime nagrađenih Županiji, ali i svima koji podržavaju, prate i pomažu kulturu, rekavši da su ove nagrade rezultat ljubavi, predanosti i odgovornosti umjetnika ovog kraja.

Nagrade iz fonda za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva Primorsko-goranske županije dodjeljuju se za najbolja skupna i najbolja pojedinačna dostignuća ustanovama, udrugama i fizičkim osobama - čije je sjedište odnosno prebivalište na području Primorsko-goranske županije, a koje na manifestaciji državne ili međunarodne razine ostvare nagradu kao najuspješniji u kategoriji za koju su se natjecali (najbolja predstava, najbolja zbirka pjesama, film, tekst, režija, scenska glazba, gluma, kostimografija, scenografija, dramaturška obrada najuspješniji pjevački zbor, klapa, folklorna grupa i slično).

Za dobitnike u različitim umjetničkim kategorijama Županija je ove godine namijenila 165.000 kuna.

Nagrade za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za postignuća na državnoj razini u 2016. godini, dobili su Nisa Hrvatin, Martina Bugarin, Bernardin Modrić, Martina Hrlić-Rogić, Ivan Popeskić, Darko Jurković, Elvis Stanić, Zvjezdan Ružić i Glazbena udruga klapa "Vinčace".

Za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva na međunarodnoj razini dobitnici su Udruga Kanat - Muška klapa Kastav, Igor Popović, Goran Filipec, Ana Vivoda, Aleksandar Tomulić, Plesna grupa Flame, Boris Roce i PZM Josip Kaplan.

ispiši stranicu ispiši stranicu