Novosti

>

20. 9. 2017

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova: obiteljsko nasilje u Hrvatskoj i PGŽ u porastu

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova PGŽU Primorsko-goranskoj županiji, ali i u cijeloj Hrvatskoj, raste broj kaznenih djela obiteljskoga nasilja, a u padu je broj prekršajnih djela. To znači da je nasilje sve žešće i češće, što dokazuje i podatak da je lani u Hrvatskoj ubijeno 15 žena, najviše u posljednjih nekoliko godina.

Ove je godine na području naše županije 378 prekršajnih prijava, što je za 15 manje nego lani, ali su zato u porastu kaznena djela - čak ih je osam više, a ukupno ih je 19, navela je Marijana Žunić iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Čak polovina mladih djevojaka i mladića smatra da ima pravo udariti partnera ili partnericu, a sve je veći broj muškaraca koji prijavljuju žene zbog psihičkog zlostavljanja. Podaci su to s današnje sjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Primorsko-goranskoj županiji. 

Obiteljski liječnik je među prvima koji nasilje primijeti, a po zakonu ga mora prijaviti policiji. Međutim, kako ističe predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine za PGŽ dr. Leonardo Bressan, nerijetko žrtve same odbijaju da liječnik prijavi nasilje. "Bježe od toga, što zbog srama, što zbog straha, jer nitko ne stane u njihovu zaštitu, sustav ne brine o njima", upozorava dr. Bressan. 

Tekst: Blanka Uzelac / Radio Rijeka

ispiši stranicu ispiši stranicu