Novosti

>

22. 11. 2017

Predsjednica u povodu velike obljetnice posjetila Sveučilišnu knjižnicu i gimnazije

Predsjednica RH u posjeti RijeciU povodu 390. godišnjice osnivanja isusovačkog kolegija te gimnazije s knjižnicom, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović sudjelovala je u svečanosti obilježavanja jubileja ustanova koje se smatraju nasljednicima te prve obrazovne ustanove - Prve riječke hrvatske gimnazije, Prve sušačke hrvatske gimnazije i Sveučilišne knjižnice Rijeka.

Predsjednica je prvo obišla Prvu sušačku gimnaziju u Rijeci, gdje joj je predstavljen dio 390 godina duge i bogate gimnazijske povijesti te današnji rad gimnazije, koja je ove školske godine uselila u 1.500 m2 novouređenih prostora.

Predsjednica je svim učenicima i profesorima Prve sušačke hrvatske gimnazije čestitala važnu obljetnicu, a u znak sjećanja na ovu prigodu predsjednici su uručili prvi primjerak posebnog izdanja izvješća tiskanoga povodom 390. obljetnice, koje dokumentima govori o tome koja je prva riječka gimnazija.

U ovoj svečanoj prigodi, temeljem odluke Nastavničkog vijeća, predsjednici je uručena diploma počasne maturantice Prve sušačke hrvatske gimnazije, čime je Kolinda Grabar-Kitarović postala prva počasna učenica ove škole.

Svečana akademija kojom će se proslaviti visoka obljetnica škole održat će se u četvrtak, 23. studenog u 18 sati u gimnazijskoj zgradi, a tim će povodom biti predstavljen "Leksikon istaknutih učenika Gimnazije".

Središnji događaj obilježavanja jubileja Prva riječke hrvatske gimnazije, svečana akademija, održana je danas u HNK Ivana pl. Zajca, u predsjednica Grabar-Kitarović tom je prilikom prisustvovala panel-diskusiji na temu "Obrazovanje - nekad, danas i sutra".

Uz predsjednicu, koja je pohađala Prvu riječku hrvatsku gimnaziju, u panelu su sudjelovali i drugi bivši učenici ove škole - župan Zlatko Komadina te član Povjerenstva za Strategiju obrazovanja Pero Lučin, a raspravi koju je vodio Aleksandar Stanković, pridružio se i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kustić. U sklopu akademije predstavljen je re-print časopisa Kult, u bivšoj državi smatranom ponajboljim školskim časopisom.

"Ova je regija i povijesno gledajući bila okrenuta obrazovanju znajući da je upravo to onaj najvažniji zamašnjak ukupnog razvoja. Premda se danas u Hrvatskoj naveliko polemizira oko obrazovnih sadržaja, često prožeto nepotrebnim ideološkim raspravama, vjerujem da smo nepodijeljeni oko stava da je  upravo obrazovanje naša najbolja i sigurno isplativa ulaznica u društvo razvijenih i demokratskih naprednih zemalja. Upravo su obrazovani kadrovi, stasali u našem srednjoškolskom sustavu i na našem Sveučilištu, nosili razvoj ove regije koja je danas među najrazvijenijima u Hrvatskoj, naša najveća vrijednost je upravo ljudski kapital. Čestitam svim sadašnjim i bivšim profesorima Prve riječke gimnazije i zahvaljujem što ste svoje znanje s puno entuzijazma prenosile na brojne generacije gimnazijalca pripremajući ih da postanu intelektualna  snaga koja nosi razvoj Rijeke i cijele županije", rekao je Komadina povodom 390 godina osnutka Prve riječke hrvatske gimnazije.

Prva riječka hrvatska gimnazija, koja s također smatra sljednicom isusovačkog kolegija, 390. obljetnicu proslavlja bogatim programom – Festivalom književnosti "Rijeka riječi", rock koncertom, projektima danom te zanimljivim događanjem otvorenim za javnost.

Naime, u petak, 24. studenog od 9 do 11 sati u školi će se održati manifestacija "Povratak u srednjovjekovni grad". U  suradnji s Udrugom za oživljenu povijest "Ordo Sancti Viti - Red Svetoga Vida" i Udrugom ljubitelja fantastike "3. Zmaj" iz Rijeke posjetitelji će moći prisustvovati radionicama i prezentacijama i upoznati se sa temama kao što su srednjovjekovni skriptorij, mačevanje i streličarstvo, stari zanati, srednjovjekovni plesovi, tkalački stanovi i slično.

U Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci u četvrtak, 23. studenog u 12 sati, održat će se svečanost obilježavanja 390. godišnjice djelovanja isusovačkog kolegija u Rijeci. Knjige isusovačke knjižnice  temelj su fonda današnje Sveučilišne knjižnice, a ujedno i jedina uglavnom sačuvana isusovačka knjižnica u Republici Hrvatskoj.

Osim što knjige u ovoj zbirci svjedoče o povijesti Rijeke i njezinog visokog obrazovanja, sama zbirka predstavlja ogromno materijalno i kulturno bogatstvo. Čestitavši visoki jubilej predstavnicima Sveučilišne knjižnice Rijeka, predsjednica je obišla izložbu originalnih primjeraka isusovačke zbirke postavljenu u povodu obilježavanja značajnog jubileja, dobivši kao poklon pretisak "Misala hruackog" iz 1531. godine, najznačajnije glagoljske knjige tiskane u riječkoj tiskari Šimuna Kožičića Benje.

Uz predsjednicu Grabar-Kitarović, obilasku Sveučilišne knjižnice te svečanoj akademiji Prve riječke hrvatske gimnazije prisustovao je župan Zlatko Komadina, a obilasku Prve sušačke hrvatske gimnazije zamjenik župana Petar Mamula.

Izvor: Grad Rijeka

ispiši stranicu ispiši stranicu