Novosti

>

18. 12. 2017

Muzejskoj djelatnosti PGŽ dodijeljene četiri prestižne nagrade

Muzejskoj djelatnosti PGŽ dodijeljene četiri prestižne nagrade Primorsko-goranska županija dobitnik je posebnog priznanja Hrvatskog muzejskog društva za međumuzejsku suradnju, dodijeljenog na današnjoj svečanosti u Muzeju Mimara na kojoj su nagrađeni najuspješniji muzejski projekti za 2017. godinu.

Osim spomenutog priznanja za provedbu projekta "Muzeji zajedno", u Primorsko-goransku  županiju stigle su  još tri nagrade. Prirodoslovni muzej Rijeka nagrađen je za najbolje proveden marketinško-propagandni projekt-izložbu "Divovi Patagonije", a Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja dobitnik je čak dvije nagrade – za međumuzejsku suradnju postava  izložbe "Tržnica – trbuh grada" te nagrade za najbolji muzejski  postav u Memorijalnom centru "Lipa pamti".

Muzeji zajedno naziv je mreže koja okuplja sve muzeje, srodne ustanove i druge subjekte koji se u nekom segmentu bave muzejskom djelatnošću muzeja s područja Primorske goranske županije. Projekt je 2014. godine pokrenula PGŽ uz dva muzeja kojima je osnivač (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka sa svojim muzejskim zbirkama u Kastvu i Dobrinju te Prirodoslovni muzeji Rijeka sa Stalnim postavom u Brodu na Kupi), a inicijativi su se priključili Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Muzej grada Rijeke, sa svojim osnivačem Gradom Rijeka.

U tri godine djelovanja Mreže realizirani su brojni zajednički projekti: usklađeno je radno vrijeme svih muzeja, ustanova i izložbenih prostora koji sada rade i vikendom. Također, uvedena je zajednička ulaznica, pokrenuta promotivna i medijska kampanja, tiskana brošura "Muzeji u Primorsko-goranskoj županiji", osmišljena obiteljska međumuzejska igra "Znalac muzealac". Pokrenuta je i mozaična televizijska emisija "Muzejski trg" - prva ovakva u Hrvatskoj. Prvi put u Hrvatskoj otvoren je zajednički muzejski izložbeni prostor "Muzejski terminal" –u prostoru zračne luke Rijeka, za koji je osmišljen poseban akustični dizajn i u kojem su postavljene umjetničke glazbene instalacije.

ispiši stranicu ispiši stranicu