Novosti

>

16. 3. 2017

Otvorena riječka podružnica Inštituta za narodnosna vprašanja iz Ljubljane (Enota Reka)

Institut za narodnosna vprašanja - RijekaU prostorima Slovenskog doma KPD Bazovica održano je svečano otvorenje riječke podružnice Inštituta za narodnosna vprašanja iz Ljubljane (Enota Reka).

Inštitut za narodnostna vprašanja (INV) u Ljubljani utemeljen je 1925. godine. Najstariji je i danas jedan od vodećih istraživačkih zavoda te dokumentacijskih centara za etničke i manjinske studije u srednjoj Europi. Bavi se proučavanjem života i migracija pripadnika slovenske nacionalne manjine.

U otvorenje riječke podružnice se krenulo s obzirom na dugu povijesnu povezanost Kvarnera sa slovenskim krajevima te intenzivnu prisutnosti slovenske manjine u našim krajevima, o čemu  svjedoči i društvo koje već 70 godina okuplja Slovence i djeluje u okviru Slovenskog doma KPD "Bazovica".

Prilikom obraćanja župan Zlatko Komadina je istaknuo kako je multikulturalnost i multietičnost važno obilježje ove regije.

"Slovenci su naši sugrađani, ali i dragi susjedi s kojima nas vezuje ne samo geografska blizina već i zajednička povijest, te itekako imamo razloga graditi i razvijati suradnju na mnogim područjima", zaključio je Komadina.

Uz župana Zlatka Komadinu, svečanosti su prisustvovali ministar Ureda Vlade Republike Slovenije za dijasporu Gorazd Žmavc, veleposlanica Republike Slovenije u RH Smiljana Knez, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel te predsjednik Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj Darko Šonc.

ispiši stranicu ispiši stranicu