Novosti

>

30. 1. 2018

Milanu Čubriću posthumno dodijeljena Godišnja pčelarska nagrada Udruženja pčelarskih udruga PGŽ

PGZ U gradskoj vijećnici Grada Kastva održana je svečana sjednica Skupštine Udruženja pčelarskih udruga Primorsko goranske županije na kojoj je posthumno dodijeljena Godišnja pčelarska nagrada UPU PGŽ za 2017. godinu Milanu Čubriću. Na svečanoj sjednici bila je nazočna rodbina pokojnog Milana Čubrića, pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, gđa. Melita Raukar, član Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza, Đuka Petrić, pčelari i mnogobrojni gosti. Nagradu je preuzeo njegov sin Josip Čubrić.

Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije svake godine  dodjeljuje Godišnju pčelarsku nagradu UPU PGŽ istaknutim pojedincima  za izuzetne doprinose u razvoju i promociji pčelarstva i unapređenje pčelarske prakse u Primorsko-goranskoj županiji, te aktivno učešće u realizaciji programskih zadataka UPU PGŽ.

Tako je za 2017. godinu Udruženje donijelo Odluku da se Godišnja pčelarska nagrada UPU PGŽ posthumno dodijeli Milanu Čubriću za izrazite doprinose i postignuća u pčelarstvu. Sudionik je osnivanja prve udruge pčelara – Društvo pčelara Rijeka  za područje tadašnjeg Kotara Rijeka koje je dugo godina bilo jedina pčelarska udruga na području tadašnje Zajednice općina Rijeka, odnosno za pčelare s područja sadašnje Primorsko goranske županije.

Dobitnik je Zlatne plakete Hrvatskog pčelarskog saveza za dugogodišnje djelovanje na razvoju i unapređenju pčelarstva. Milan Čubrić bio je veliki pčelar u najširem smislu te riječi. U duljem vremenskom periodu pčelario je s preko 400 pčelinjih zajednca. Bio je najveći promotor meda od kadulje. Na otoku Cresu imao je dva pčelinjaka. Svoje bogato pčelarsko iskustvo Milan Čubrić susretljivo je prenosio na mlade pčelare početnike, kojima je doslovce bio pčelarski otac i majka. Održao je bezbroj edukativnih predavanja o pčelarstvu i tehnologiji pčelarenja i nikad nije naplatio honorar za predavača. Ostvario je uspješnu međunarodnu suradnju na području pčelarstva. Vrlo uspješna i produktivna suradnja bila je s pčelarima iz tadašnje Čehoslovačke.

Milan Čubrić bio je zagovornik stalnog stručnog educiranja pčelara.

ispiši stranicu ispiši stranicu