Novosti

>

4. 6. 2018

Otvoren Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Krka

Otvoren Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Krka
Župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić, uz partnere na projektu i brojne goste, otvorili su Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Krka u sklopu projekta Mala barka 2. Interpretacijskom centru pridružio se i jedan ploveći eksponat - obnovljena tradicijska barka "Paolina", tipa bragoc, koja se pridružila dosadašnjim obnovljenim tradicijskim barkama pasari "Bodulki" i gucu "Bodulu".

Svečanost je započela na Trgu Pjanka, a nakon otvorenja i obilaska Interpretacijskog centra obišla se i  tradicijska barke bragoc "Paolina" na Ribarskom mulu u Krku koja je porinuta u more u nedjelju.

Smješten u staroj jezgri Grada, novi Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Krka, u kojem je na suvremen i interaktivan način prikazana i interpretirana duga i bogata pomorska tradicija ovoga kraja ,izradio je dizajner Sanjin Kunić na temelju elaborata muzeološkog koncepta izrađenog od strane Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Centar se  sastoji od maketarnice, opremljene radionice i izložbenog prostora koji sadrži izloške koje je u svojoj galeriji i radionici "Leut" posjetiteljima Krka do sada predstavljao poznati i nagrađivani krčki brodomaketar i kolekcionar Željko Skomeršić.

Ukupna vrijednost uređenja ovog IC je  1.000.000,00 kuna, u čemu je sudjelovao i Grad Krk i Županija, a dio je osiguran iz sredstava EU.

Projekt Mala barka 2 - provodi se u cilju očuvanja i prezentacije pomorske baštine sjevernog Jadrana. Projektom se na području slovenskog Primorje, Istre i Kvarnera štiti postojeća materijalna i nematerijalna pomorska baština kroz mjere uređenja interpretacijskih centara, obnovu tradicijskih plovila, stvaranje zajedničke baze pomorske baštine, sustavnu edukaciju djece i mladih kroz osnivanje Akademije tradicijskih pomorskih vještina, održavanje edukativno-pokaznih interpretacijskih manifestacija, uspostavu virtualnog muzeja i dr.

Župan Zlatko Komadina nakon otvaranja Interpretacijskog centra  sudjelovao je i na svečanoj sjednici gradskog vijeća  Grada Krka u povodu Dana Grada.  


ispiši stranicu ispiši stranicu