Novosti

>

27. 6. 2018

HEP preuzima realizaciju županijskog projekta izgradnje sunčane elektrane na Cresu

HEP preuzima realizaciju županijskog projekta izgradnje sunčane elektrane na Cresu
U sjedištu HEP-a u Zagrebu sutra će biti potpisan sporazum kojim se utvrđuje zajednički interes Primorsko-goranske županije, Hrvatske provincije sv. Jeronima - Samostana sv. Frane u Cresu i HEP-a, za realizaciju projekta izgradnje sunčanih elektrana Orlec Trinket istok i zapad, najavio je to na današnjoj konferenciji za novinare župan Zlatko Komadina.

Dodao je kako s ovim projektom krećemo s ostvarivanjem cilja iz Razvojne strategije PGŽ o korištenju obnovljivih izvor energije. Ravnatelj JU Zavod za prostorno uređenje Adam Butigan rekao je da se  s pripremom ovog velikog energetskog projekta krenulo 2014. godine te da je sada gotova kompletna dokumentacija uključujući i lokacijsku dozvolu.

Potpisivanjem Sporazuma HEP se obvezuje nastaviti s aktivnostima na pripremi izgradnje SE Orlec Trinket - istok te osigurati sredstva za izgradnju i stavljanja u puni pogon elektrane, a početak radova očekuju se slijedće godine. Daljnje aktivnosti na izgradnji elektrane u ime Županije pratiti će Ustanova Regionalna energetska agencija Kvarner, čiji ravnatelj Darko Jardas kaže kako je riječ o najvećoj elektrani u Hrvatskoj jer je najveća do sada izgrađena snage 1 MW, a ova će biti 6 i pol MW. Proizvodit će električnu energiju za 2 tisuće kućanstava, no najvažnija uloga ove sunčane elektrane je sprječavanje "ispada" sustava tijekom ljetnih mjeseci kada je najveća potrošnja struje i najveće opterećenje. HEP vrijednost ove investicije procjenjuje na 45 milijuna kuna.

ispiši stranicu ispiši stranicu