Otvorena izložba povodom 25. obljetnice Hrvatsko-turskog društva Rijeka

Manifestacija 30.03.2021 Međunarodna suradnja

U povodu 25. obljetnice djelovanja Hrvatsko-turskog društva Rijeka, na Korzu je otvorena izložba koja prezentira najznačajnije radove Društva. Riječ je o multidisciplinarnom projektu kojim se, kroz izložbu, Riječanima želi pokazati način kako je udruga stvorena i sve čime je u 25 godina pridonijela multietničnosti naše županije, a prikazana je i pomoć Turske nakon potresa u Banovini.

Sama 25. obljetnica društva bila je 30. studenog prošle godine, ali se zbog pandemije sve prolongiralo za ovu godinu.

Prilikom otvaranje izložbe, zamjenik župana Petar Mamula čestitao je godišnjicu te poželio uspješan rad Društvu i u buduće. „Mi u Primorsko-goranskoj županiji se susrećemo s puno udruga kao i manjina koje podupiremo kroz rad vijeća i predstavnika. Drago mi je što su Rijeka i PGŽ, osim sto se diče tolerancijom i različitosti, ujedno i grad i regija prijateljstava. Primorsko-goranska županija će i nadalje stajati kao potpora svima onima koji žele graditi mostove između država i kultura“, rekao je Mamula.

Društvo Hrvatsko – turskog prijateljstva u Rijeci osnovano je u studenom 1995. godine s ciljem da se kroz aktivnosti na kulturnom, znanstvenom, sportskom, gospodarskom, religijskom i društvenom planu promiče prijateljstvo između Republike Hrvatske i Republike Turske. Broji oko 40 članova.

Održana Ljetna akademija Skupštine europskih regija

U suradnji s Vijećem okruga Nordland iz Norveške, Skupština europskih regija (Assembly of European Region – AER) organizirala je ovogodišnje izdanje Ljetne akademije 2024. Riječ je o forumu koji se održava svake dvije godine s ciljem razmjene primjera dobre prakse regionalnog razvoja u Europi. Mjesto održavanja ovogodišnje Ljetne akademije je glavni grad Nordlanda, Bodø, ujedno

Na riječkom Korzu otvorena izložba “Dragi Česi, šaljemo pozdrav iz Hrvatske”

Na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavljena je izložba Dragi Česi, šaljemo pozdrav iz Hrvatske koja govori o pomoći koju je Češka pružila stotinama djece iz Daruvara i okolice ponudivši im utočište dok je u njihovoj zemlji bjesnio rat. Autori izložbe ne zaboravljaju ni na pomoć koja je Česima stigla iz Hrvatske kad su Češku zadesile poplave i tornado.

Veleposlanica BiH u nastupnom posjetu PGŽ i Rijeci

Župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović primili su u sjedištu Primorsko-goranske županije u nastupni posjet veleposlanicu Bosne i Hercegovine Nj. E. Elmu Kovačević-Bajtal u čijoj pratnji je bio i konzul gerant bosansko-hercegovačkog konzulata u Rijeci Jasmin Demir.

Međunarodna konferencija CEEISA-ISA 2024 okupila više od 800 znanstvenika u Rijeci

U Rijeci ovih dana boravi više od 800 sudionika jedne od najvećih međunarodnih konferencija na ovim prostorima – International CEEISA-ISA 2024 Conference s temom Knowing the Global-local: Imagining Pasts, Debating Futures.