Službena obilježja

01.01.2020

Službena obilježja Primorsko-goranske županije su Grb, Zastava i Svečana pjesma.

Grb Županije

Grb Županije je na njemačkom štitu, razdijeljen i gore raskoljen, tj. ima gore dva manja polja, a u donjoj polovici jedno veće. U prvom polju (lijevom gornjem) je dvadeset naizmjeničnih crvenih i srebrnih kvadrata, raspoređenih tako, da je prvi u lijevom gornjem kutu crven. U drugom polju (desnom gornjem), srebrn (bijel) utvrđen primorski gradić pred zelenim gorama snježnih vrhova i plavim nebom, nadvišen nadolje prekriženima zlatnom sabljom i srebrnim topuzom. U trećem (donjem) polju, na plavome, tamnosmeđi jedrenjak podignutih bijelih jedara s hrvatskom trobojnicom na krmenom jarbolu, praćen s lijeva i nadvišen zlatnom frankopanskom šestokrakom zvijezdom, sve među liticama prirodne boje u bokovima štita.

Grb Primorsko-goranske županije

Zastava Županije

Zastava Županije je dvobojna sa županijskim grbom u sredini, tako da se središnja točka grba poklapa sa središnjom točkom u kojoj se sijeku dijagonale zastave. Na plavom polju zastave, s gornje i donje strane, na udaljenosti od 1/16 širine same zastave, nalazi se po jedna bijela traka (pruga), široka također 1/16 širine zastave. Omjer širine i dužine zastave jest 1:2.

Zastava PGŽ

Svečana pjesma “Zavičaju tebi”

Autor teksta i glazbe Svečane pjesme Primorsko-goranske županije je Ante Pecotić, obrada Predrag Martinjak/Thomas Burić. Možete je poslušati u mp3 formatu u sljedećim izvedbama.

Spot svečane pjesme “Zavičaju tebi”

Glazbeni spot koji povezuje bogatu prošlost Frankopana s ljepotama zeleno-plave županije je snimljen na osam lokacija Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana – Kaštelu Drivenik, Starom gradu Ledenice, Kaštelu u Krku, Dvorcu Stara Sušica, Manastiru Gomirje, Dvorcu Severin na Kupi, Dvorcu Nova Kraljevica te Franjevačkom samostanu Košljun. Kroz spot se proteže ljubavna priča Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskoga koja govori o svim ženama iz obitelji Frankopan koje su svojom ženstvenošću, ljepotom, snagom, umom i umijećem značajno utjecale na živote svojih muževa, djece, pa i naroda. 

Pjesmu izvodi mlada Mia Negovetić koja u spotu utjelovljuje Anu Katarinu Frankopan. Glumački partner joj je student glume Petar Baljak u ulozi Petra Zrinskoga. Mia Negovetić u spotu nosi pet raskošnih kreacija Jurja Zigmana, posebno izrađenih za tu prigodu. Svaka od kreacija na sebi sadrži zrinsko-frankopanske motive, stoga nalazimo motiv nekadašnje novčanice od 5,00 kuna, portrete Ane Katarine Frankopan i Jelene Zrinski te oproštajno pismo Petra Zrinskoga. U spotu sudjeluju i srednjovjekovne udruge koje se bave očuvanjem frankopanske baštine (Klub prijatelja Grada Trsata, Zrinski-Frankopani Drivenik te Frankopanska straža Grobnik). Režiju i produkciju spota potpisuje kreativni dvojac pod nazivom LUMIERE produkcija. Autor teksta i glazbe je Ante Pecotić, a novi aranžman je izradio Elvis Stanić.

Zavičaju tebi – Mia Negovetić (Matrica)

Zavičaju tebi – Mia Negovetić
Ženski vokal – Vanna
Muški vokal – Marko Tolja
Instrumental
Ženski vokal – Radojka Šverko
Band aid

Notni zapisBLOK Privici: za uređivanje prebacite prikaz bloka u “edit” mod
Privici
Notni zapis


Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.