Putovima Frankopana

14.05.2020

Tko je ima, kulturna baština njemu je na ponos. A Primorsko-goranska županija ima se čime ponositi. Jedan od najboljih dokaz tomu je baština hrvatske velikaške obitelji Frankopan koja je od početka 12. do druge polovice 17. stoljeća na području županije ostavila brojna svjedočanstva svoga utjecaja i moći.

Da bi zaštitila njeno kulturno naslijeđe na svom području, Županija je od 2005. do 2021. vodila projekt Putovima Frankopana. Riječ je sanaciji, obnovi i vraćanju života u sačuvana frankopanska zdanja, što se odvijalo u nekoliko faza.

Na kulturno-turističkoj ruti Putovima Frankopana možete se uživo upoznati sa 17 kaštela, utvrđenih gradova, kula i dvoraca te tri sakralna objekta. Ako ste skloni otkrivanju priča koje osvajaju nepoznatom i neobičnom poviješću, ruta je za vas odličan izbor. Zdanja na toj ruti mnogi doživljavaju kao prava vremenska vrata kroz koja se stiže u neki drugi, davni svijet. Nama dalek i egzotičan, a opet nekako blizak. Kao da je i u njemu riječ uvijek i samo o ljudima.

Ruta se proteže kroz tri područja, tri cjeline, sve prateći raznovrsnost njihova krajolika. Te su cjeline: otok Krk, Gorski kotar i Vinodol. Pitate se – toliko je mogućnosti izbora, pa otkuda krenuti, kojim putem? Krenuli iz Gorskog kotara, Vinodola ili s otoka Krka, odabrali najprije morske dionice, pa onda gorske ili obrnuto – svejedno je. Ruta je tako zanimljiva da ste na njoj uvijek na dobrom putu!

Multimedija

U sklopu projekta zaštitite kulturnog nasljeđa obitelji Frankopan na području Primorsko-goranske županije pripremljeni su mnogobrojni multimedijalni materijali:

Frankopan monografija

Foto Monografija

Fotomonografija Putovima Frankopana

Filmovi

Frankopan

Zvučne slikovnice

Više na internet stranicama projekta Putovima Frankopana i na youtube kanalu.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.