U Kašetici predstavljen brend Hram okusa, proizvodi od kopnenih puževa iz hrvatskih farmi

Press konferencija 10.10.2024 Ruralni razvoj

Proizvodi od kopnenih puževa Hram Okusa dio su priče o obiteljskom poduzetništvu koja je započela prije punih 60 godina. Branko i Alma Cvjetković, otac i majka sadašnjih mladih vlasnika obrta AgRuLogic, upoznali su se 1980. godine, a prva zajednička večera bili su im upravo puževi.

“Šaljivo možemo reći da su puževi, poznati afrodizijak, možda zaslužni za ovu uspješnu obiteljsku priču”, navodi Anđela Cvjetković prilikom predstavljanja brenda „Hram okusa – proizvodi od kopnenih puževa“ u Kašetici primorsko-goranskoj kojoj je prisustvovao i ravnatelj Centra za ruralni razvoj PGŽ Dalibor Šoštarić.

Priča se nastavlja 1990. godine kada obitelj Cvjetković pokreće prvu farmu kopnenih puževa u Hrvatskoj, a od 2000. godine s njima u suradnji kooperantski je svoje poduzetničke poduhvate započelo daljnjih 169 farmi.

“Naši puževi često su bili “glumci” u animiranim filmovima Zagrebačke škole crtanog filma, Gibonnijevom spotu “Ko si, da si”, te brojnim kulinarskim showovima. Puževi su prisutni uz bok čovjeku od pamtivijeka; nađeni su na ognjištima u špiljama pračovjeka gdje su bili jedan od prvih menija obroka čovjeku. Inspirirali su filozofska gledišta, gdje spiralna puževa kućica sugerira sigurnost, te umjetnike, arhitekte i pisce, među kojima i Luisa Sepúlvedu”, navodi Anđela i dodaje kako je u današnje vrijeme uzgoj puževa postao nužan zbog ekološki kompromitiranih staništa i sve veće potražnje.

“Tehnologija uzgoja uključuje kompletan biološki ciklus na otvorenom, što osigurava prirodan i kvalitetan proizvod, poštivanje prirode ove spore i uporne životinjice, a pruža mu idealne uvjete i svježu ispašu. Uz garantirani otkup mnoge obitelji u Hrvatskoj stječu dodatne prihode od ove zanimljive djelatnosti. Obrt AgRuLogic Lazara Cvjetkovića već 20 godina otkupljuje puževe, prerađuje ih i plasira kvalitetne proizvode za restorane i hotele.

Prerada puževa je minuciozan ručni posao, a puž je namirnica koja može zahtijevati čak i do 8 sati obrade prije nego što se može poslužiti na stolu. Kako bi se olakšao ovaj proces, Hram Okusa nudi kuhane puževe u staklenkama te smrznute proizvode, među kojima su najomiljeniji oni na burgundski način sa začinskim maslacem.

Naši proizvodi prvenstveno su namijenjeni ugostiteljima, ali i privatnim kupcima. Uz puževe u staklenkama i zamrznute, nudimo i već pripremljene Puževe a’la bourguignonne. Tu su i tailor made proizvodi za specijalizirane trgovine ili ugostiteljske objekte, poput istarskih kobasica s puževima ili puževa u šugu na istarski.

Naši kupci su renomirani restorani nositelji oznaka kvalitete svjetskoga glasa, hotelske kuće, male konobe diljem Hrvatske, vinarije i agroturizmi od jadranskih otoka do krajnjeg sjevera zemlje. Puževi su također popularni na manifestacijama kao što su tradicionalna 50 godina stara Festa delle ciocche u Galižani, Bobolo fest u Livadama ili posljednja među njima Spužarica u Vrgorcu.

Puževi su visokonutricionistički vrijedna namirnica: s malo masnoća, visokim udjelom proteina i aminokiselina, lako su probavljivi i izuzetno zdravi”, zaključuje Cvjetković te ističe kako bi predstavili ovu namirnicu, do narednog proljeća izgraditi prostor za prezentaciju u Matuljima i liburnijski Agro-etno park koji će na jednom mjestu objediniti prikaz tradicijskog krajobraza i vrijedne autohtone sorte s ovoga područja.

Predstavljen projekt “Hrvatska vinska kuća” – Kraljevica postaje novi centar vinske kulture

U Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i ribarstva u Zagrebu održan je radni sastanak na kojem su predstavnici Primorsko-goranske županije i Grada Kraljevice predstavili projekt „Hrvatska vinska kuća“, ambiciozan projekt nacionalnog značaja vrijedan 6 milijuna eura koji objedinjuje povijest, tradiciju i suvremeno vinogradarstvo svih hrvatskih vinskih regija.

Održan Stručni skup iz područja lovstva za županijske službenike

Stručni skup iz područja lovstva, organiziran u suradnji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i Zadarske županije, održan je u Biogradu na Moru od 13. do 15. 10. 2025. godine. Skup je okupio službenike zadužene za poslove lovstva iz svih hrvatskih županija i bio je prilika za razmjenu iskustava i informacija te jačanje suradnje s naglaskom na kontinuirani profesionalni razvoj.

Otvoren Sajam autohtonih proizvoda Primorsko-goranske županije

Med i pčelinji proizvodi, mesne delicije, proizvodi od voća, prirodne kozmetike i lavande i još brojni drugi domaći proizvodi nude se Riječanima i njihovim gostima na Sajmu autohtonih proizvoda Primorsko-goranske županije.

PGŽ obilježava Svjetski dan zaštite životinja na Platku i u Dječjoj kući

U subotu, 4. listopada, povodom Svjetskog dana zaštite životinja, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i KRASA (Koordinacijske radne skupine za zaštitu životinja) na Platku i u Dječjoj kući u Rijeci provode se raznovrsne aktivnosti edukativnog, zabavnog i humanitarnog karaktera.