
Okusi Kvarnera i ove godine u zrakoplovima Croatia Airlinesa
Turistička zajednica Kvarnera, Hrvatska turistička zajednica i Croatia Airlines i ove godine provode zajednički promotivni projekt Okusi Kvarnera. U razdoblju od 1. kolovoza do 30. studenoga 2024. godine u zrakoplovima Croatia Airlinesa posluživat će se posebno osmišljeni obroci, koji se temelje na kulinarskoj raznolikosti kvarnerskog područja u kojoj se isprepliću primorska, goranska i otočna kuhinja.
Croatia Airlines svojim će putnicima u domaćem i međunarodnom prometu, u poslovnom razredu, ponuditi veliki snack box u kojem su kobasica s ružmarinom, zelena pasta od maslina, krekeri sa žlahtinom i kaduljom, keksi sa suhim smokvama i keksi s kestenom. Na letovima kraćim od jedan sat nudit će se mali snack box u čijem su sadržaju kobasica s ružmarinom, krekeri sa žlahtinom i kaduljom te keks s kestenom, dok će se putnicima u ekonomskom razredu nuditi krekeri sa žlahtinom i kaduljom.
Tim povodom u Opatiji je u hotelu Keight Curio Collection by Hilton, održana konferencija za medije i predstavljanje na kojem su o zajedničkom projektu govorili župan Zlatko Komadina, direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa Slaven Žabo i Dubravka Auferber, voditeljica Odjela za udružene i strateške projekte Hrvatske turističke zajednice.
Župan Zlatko Komadina je, pohvalivši projekt, rekao da se bogatstvo i raznolikost zeleno-plave županije prepoznaje u njenoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini, kao i bogatoj gastro i enološkoj ponudi.

„Primorsko-goranska županija putem Turističke zajednice Kvarnera kontinuirano promovira posebnosti naše regije, kako samih destinacija, tako i doživljaja u njima. Vrhunska eno-gastronomska ponuda oplemenjena okusima autohtonih proizvoda našega primorskog i goranskog kraja posebnost je na koju smo posebno ponosni i po kojoj smo nadaleko poznati i prepoznati. O tome svjedoči i titula Europske regije gastronomije koju će Kvarner ponijeti 2026. godine. Do srca naših dragih gostiju svih generacija doći će i ova naša priča okusa i mirisa, kroz koju će moći doživjeti eno-gastronomsko bogatstvo različitosti primorsko-goranskog zavičaja.“
„Drugu godinu za redom ovaj vrlo zanimljiv i uspješan projekt gastro promocije naše županije na aviolinijama Croatia Airlines-a sastavni je dio, ne samo naše dugogodišnje suradnje s hrvatskim nacionalnim prijevoznikom, već i promocija Kvarnera kao Europske regije gastronomije 2026. godine. Vjerujem da će putnici na svom putovanju uživati u specifičnim namirnicama Kvarnera, ali i da će im taj mali „gastro izlet“ biti poticaj da nas posjete i istraže. I ovakvi projekti i načini isticanja gastronomije predstavljaju iskorak i daljnji rad na razvoju gastronomije, posebice sada kad je Kvarner proglašen Europskom regijom gastronomije koja ne podrazumijeva samo promociju nego i zaštitu i promociju lokalne hrane i kulture, održivi razvoj, povećanje kvalitete, povećanje vidljivosti, zatim poticanje međusektorskog povezivanja turizma, poljoprivrede, gastronomije, kulture, obrazovanja, zdravstva i drugih sektora“, izjavila je Peršić Živadinov.
„Drago nam je što će putnici na svim našim letovima u sljedeća četiri mjeseca ponovno imati prigodu uživati u posebno osmišljenim obrocima, koji su inspirirani gastronomijom Kvarnera. Kulinarsko bogatstvo i raznolikost kvarnerskog područja pružili su nam mogućnost za nastavak prošlogodišnje suradnje na gastronomskom predstavljaju ovog dijela Hrvatske, odnosnu pripremu novih obroka u kojima se isprepliću okusi primorske, goranske i otočne kuhinje. Svim partnerima u ovom projektu još jednom zahvaljujem na uspješnoj suradnji i vjerujem da dijelimo zajedničko zadovoljstvo što nastavljamo pridonositi razvoju hrvatskog turističkog proizvoda. Vjerujem da će putnici, pa tako i oni na našoj cjelogodišnjoj liniji Rijeka – Munchen, prepoznati dodatnu vrijednost ovog zajedničkog projekta te da će gastronomsko putovanje Kvarnerom upotpuniti novi doživljaj letenja u našem prvom novom zrakoplovu Airbus 220“, rekao je Slaven Žabo.
„Riječ je o vrlo uspješnom projektu koji je odlično prihvaćen od strane brojnih gostiju i koji u prvi plan stavlja promociju hrvatskog turizma kroz isticanje bogate i raznolike gastronomije naših odabranih regija. Do sada su na ovaj način predstavljeni okusi slavonskih delicija i dalmatinske marende, a kada je u pitanju Kvarner ovo je nastavak lanjskih aktivnosti kada su brojni inozemni, ali i domaći putnici imali priliku uživati u letu uz specifične mirise i okuse ovog kraja. Zahvaljujem se svim uključenim partnerima na odličnoj suradnji i doprinosu u još snažnijem pozicioniranju naše zemlje kao kvalitetne i atraktivne turističke destinacije“, izjavila je Dubravka Auferber, nadodavši kako je cilj ovog projekta promocija gastronomske ponude svih hrvatskih regija.
Projekt Okusi Kvarnera u zrakoplovima Croatia Airlinesa uključuje i širu marketinšku suradnju suradnika na projektu. Tako će vidljivost Kvarnera biti istaknuta kroz interne kanale Croatia Airlinesa kao što su putni časopis, video ekrani u zrakoplovima, newsletter Croatia Airlinesa, oglašavanje na društvenim mrežama i internim medijima, plakatima u poslovnicama tvrtke, kao i na posebnoj web podstranici gastro ponude Croatia Airlinesa. Kako je Kvarner proglašen Europskom regijom gastronomije 2026, suradnja s Croatia Airlinesom iznimna je prilika za predstavljanje putnicima i široj javnosti.
Najavljena 26. regata Fiumanka
U nazočnosti pokrovitelja, sponzora i partnera najavljeno je 26. izdanje međunarodne jedriličarske manifestacije Fiumanka, jednog od najprepoznatljivijih nautičkih događanja na Jadranu, a konferenciji za novinare u ime Primorsko-goranske županije nazočili su župan Ivica Lukanović te zamjenici župana Toni Štimac i Robert Matić.
Creski kaić dobio Interpretacijski centar
Na Trgu Frane Petrića, u nekadašnjoj Solisovoj galeriji, otvoren je mali muzej brodograditeljske baštine i primorske svakodnevice "Creski kaić". Na svečanom otvaranju govorili su predsjednik Jedriličarskog kluba "Reful" Marčelo Damijanjević, gradonačelnik Marin Gregorović i zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić. Svečanost je dio velikog program 180. godišnjice creskog turizma.
Primorsko-goranska županija domaćin partnerskog sastanka projekta CYROS
U sklopu provedbe projekta „CYROS - Provedba, u programskom području, EUSAIR Jadransko-jonske biciklističke rute za održivi turizam“ odobrenog u okviru Programa suradnje INTERREG VI-A Italija - Hrvatska 2021. – 2027., u Rijeci je 8. i 9. svibnja 2025. godine održan četvrti partnerski sastanak i upravljački odbor projekta.
Primorsko-goranska županija uručila ugovore za projekte u turizmu vrijedne gotovo 700.000 eura
Dodijeljeno je ukupno 45 ugovora na temelju tri provedena javna poziva, i to za projekte promocije turizma, projekte razvoja javne turističke infrastrukture i projekte razvoja selektivnih oblika turizma. Gradovima i općinama dodijeljeno je 26 ugovora vrijednih 576.641,96 eura, a turističkim zajednicama 19 ugovora vrijednih 120.000 eura.