Šampionski pršut obitelji Žužić predstavljen u Kašetici primorsko-goranskoj

Prijem 18.05.2022 Ruralni razvoj

Na nedavno održanoj manifestaciji „Dani hrvatskog pršuta“ u Splitu, u jakoj konkurenciji proizvođača iz Dalmacije, Istre, ali i drniškog i španjolskog pršuta, krčki pršut obitelji Žužić proglašen je najboljim u Hrvatskoj. Ovo je njegova druga šampionska titula na ovom natjecanju, a krči pršut ujedno je i prvi hrvatski zaštićeni proizvod na razini Europske unije.

Uz prigodnu degustaciju, na današnjem prijemu u Kašetici primorsko-goranskoj Klaudija Žužić navela je kako je proizvodnja generacijama u obitelji. Još su pradjed i djed Žužić sušili pršute dok je njezin muž, Vjekoslav, nastavio tradiciju, ali i osuvremenio proizvodnju. Danas proizvedu između 1500 i 2000 komada godišnje, ovisno o dostupnost sirovine. Proces traje 18 mjeseci, koliko je potrebno pršutu da dostigne svoju zrelost. Upitana koja je tajna uspjeha, Klaudija je istaknula strpljenje, optimalne uvjete i brigu oko svakog pojedinačnog proizvoda.

Čestitavši na uspjehu, zamjenik župana Vojko Braut rekao je kako će ovo postignuće našu županiju staviti na posebno mjesto gastronomske karte Hrvatske i svijeta. „Oduvijek se priča o istarskom i drniškom pršutu, a sada će se pričati i o krčkom“, rekao je zamjenik.

Proizvodnja Krčkog pršuta ograničena je isključivo na područje otoka Krka, a radi se trajnom suhomesnatom proizvodu od svinjskog buta, bez zdjeličnih kostiju, suho salamurenom morskom soli i začinima, sušenom na zraku bez dimljenja te podvrgnutom procesima sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godine dana. Specifičnost ovog proizvoda proizlazi iz njegovog dugogodišnjeg ugleda te vještine i umijeća proizvođača koji se pri proizvodnji koristi tradicionalnom recepturom.

Krčki pršut blage je arome, tipične za sušeno svinjsko meso sporog i dugotrajnog zrenja, koja može doći do svog punog izražaja obzirom da nije prikrivena mirisom dima. Iako je, tijekom dugog razdoblja koje seže daleko u povijest, polagano stjecao svoj zlatni status, naglom povećanju njegova ugleda tijekom posljednjih pedeset godina pridonio je i razvoj otočnog turizma.

Današnjem prijemu pristvovali su i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, gradonačelnik Krka Darijo Vasilić, resorni pročelnik Mladen Brajan, direktorica TZ Kvarnera i TZ otoka Krka Irena Peršić Živadinov i Majda Šale te ravnatelj CPRR-a Dalibor Šoštarić.

Kvarnerski vinari briljirali na Decanteru osvojivši 12 medalja

Osim uspjeha na Decanteru, vina članova Udruženja Kvarner Wines redovno osvajaju priznanja i na drugim natjecanjima kao što su Kvarner International Wine Trophy, Vinistra, Sabatina, Festival vina Moslavina, Gudovac i mnogi drugi. Ti uspjesi snažno pridonose promociji Kvarnera kao vodeće eno-gastronomske destinacije, ususret 2026. kada će Kvarner biti Europska regija gastronomije.

Župan Lukanović posjetio Gorski kotar: Donacija kombija srednjoškolcima i podrška razvoju Delnica

Župan Ivica Lukanović drugog dana posjeta Gorskom kotaru, Srednjoj školi Delnice uručio je ključeve novog kombi vozila namijenjenog prijevozu srednjoškolaca s područja cijelog Gorskog kotara. Obišao je i radove na uređenju Doma za starije osobe, a potom je sudjelovao i na svečanoj sjednici povodom Dana grada Delnice i blagdana Sv. Ivana Krstitelja te posjetio muzejski postav u Brodu na Kupi.

Župan Lukanović vlasnicima poljoprivrednih gospodarstava najavio ozbiljniju podršku

Župan Ivica Lukanović sa zamjenikom Tonijem Štimcem u sklopu posjeta Općini Fužine obišao je farmu Lužak u Liču koja je organizirala dan otvorenih vrata kojem su se odazvali i drugi nositelji poljoprivrednih gospodarstava koji se bave stočarskom proizvodnjom u Primorsko-goranskoj županiji.

KuHaČa- projekt gastronomske baštine i autohtonih proizvoda

U Kinu Krk održana je završna konferencija projekta „KuHaČa -KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko-goranske županije“ čime je projekt zaključio priču u kojoj se različitim aktivnostima doprinosio bogatstvu kulinarske baštine Primorsko – goranske županije i promociji korištenja autohtonih proizvoda.