Šampionski pršut obitelji Žužić predstavljen u Kašetici primorsko-goranskoj

Prijem 18.05.2022 Ruralni razvoj

Na nedavno održanoj manifestaciji „Dani hrvatskog pršuta“ u Splitu, u jakoj konkurenciji proizvođača iz Dalmacije, Istre, ali i drniškog i španjolskog pršuta, krčki pršut obitelji Žužić proglašen je najboljim u Hrvatskoj. Ovo je njegova druga šampionska titula na ovom natjecanju, a krči pršut ujedno je i prvi hrvatski zaštićeni proizvod na razini Europske unije.

Uz prigodnu degustaciju, na današnjem prijemu u Kašetici primorsko-goranskoj Klaudija Žužić navela je kako je proizvodnja generacijama u obitelji. Još su pradjed i djed Žužić sušili pršute dok je njezin muž, Vjekoslav, nastavio tradiciju, ali i osuvremenio proizvodnju. Danas proizvedu između 1500 i 2000 komada godišnje, ovisno o dostupnost sirovine. Proces traje 18 mjeseci, koliko je potrebno pršutu da dostigne svoju zrelost. Upitana koja je tajna uspjeha, Klaudija je istaknula strpljenje, optimalne uvjete i brigu oko svakog pojedinačnog proizvoda.

Čestitavši na uspjehu, zamjenik župana Vojko Braut rekao je kako će ovo postignuće našu županiju staviti na posebno mjesto gastronomske karte Hrvatske i svijeta. „Oduvijek se priča o istarskom i drniškom pršutu, a sada će se pričati i o krčkom“, rekao je zamjenik.

Proizvodnja Krčkog pršuta ograničena je isključivo na područje otoka Krka, a radi se trajnom suhomesnatom proizvodu od svinjskog buta, bez zdjeličnih kostiju, suho salamurenom morskom soli i začinima, sušenom na zraku bez dimljenja te podvrgnutom procesima sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godine dana. Specifičnost ovog proizvoda proizlazi iz njegovog dugogodišnjeg ugleda te vještine i umijeća proizvođača koji se pri proizvodnji koristi tradicionalnom recepturom.

Krčki pršut blage je arome, tipične za sušeno svinjsko meso sporog i dugotrajnog zrenja, koja može doći do svog punog izražaja obzirom da nije prikrivena mirisom dima. Iako je, tijekom dugog razdoblja koje seže daleko u povijest, polagano stjecao svoj zlatni status, naglom povećanju njegova ugleda tijekom posljednjih pedeset godina pridonio je i razvoj otočnog turizma.

Današnjem prijemu pristvovali su i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, gradonačelnik Krka Darijo Vasilić, resorni pročelnik Mladen Brajan, direktorica TZ Kvarnera i TZ otoka Krka Irena Peršić Živadinov i Majda Šale te ravnatelj CPRR-a Dalibor Šoštarić.

Župan Lukanović u Mrkoplju: investicije i budućnost lokalne zajednice u fokusu

Nastavljajući terenske obilaske županije, župan Ivica Lukanović posjetio je općinu Mrkopalj. Tijekom dana obišao je OPG Francišković u Begovom Razdolju, pogon poduzeća Drvenjača d.d., ordinacije Doma zdravlja i Osnovnu školu Mrkopalj, prisustvovao je otvorenju podružnice Dječjeg vrtića „Snježna pahulja“ te se sastao s načelnikom Općine Mrkopalj.

Župan podržao manifestaciju „100% Zagorsko“

Dvanaesta po redu manifestacija „100% Zagorsko“, u organizaciji Krapinsko-zagorske županije, svečano je otvorena na riječkom Korzu. Riječ je o već tradicionalnom događaju prodajno–izložbenog karaktera, koji donosi bogatstvo autohtonih poljoprivrednih i tradicijskih proizvoda Zagorja u srce Rijeke, a koji je svojim prisustvom uveličao župan Primorsko-goranske županije Ivica Lukanović.

PGŽ pokrovitelj smotre konja autohtone hrvatske pasmine u Krivom putu

Konjički klub „ANA“ iz Senja organizirao je 12. Smotru konja Krivom putu. Ovoj izložbi cilj je unaprjeđenje i očuvanje autohtorne pasmine konja, a u ime supokrovitelja manifestacije Primorsko-goranske županije nazočio je ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Dalibor Šoštarić.

Prezentiran projekt “Hrvatska vinska kuća” – centar vinske kulture smješten u Kraljevici

Projektom Hrvatska vinska kuća, čije se sjedište planira upravo u Dvorcu „Novi grad Zrinskih“, želi se stvoriti nacionalni centar za promociju i razvoj vinogradarstva, vinarstva i kulture vina. Predviđa se uređenje prostora koji bi objedinio degustacijski, izložbeni i prodajni dio, vinoteku te multifunkcionalne prostore za prezentacije i edukacije.