
Predstavljen kruh Frangipane, gastro priča KTR Putovima Frankopana
Prvi je kruh nastao slučajno. Oko 2600. godine prije Krista jedan egipatski rob čije se ime izgubilo u povijesnoj prašini, uz vatru je pravio kolačiće od brašna i vode. Uhvatio ga je san, vatra se ugasila, a kolačići su ostali na toplom. Rezultat je poznat, tijesto se diglo, a pečeni kolačići bili su mnogo ukusniji od tankih, tvrdih kakve su jeli do tada. Kratki je povijesni uvod koji je slijedio predstavljanju frankopanskog kruha Frangipane u bivšem klubu Python Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.
Kruh je osmislio Ranko Lipovšćak, glumaci i obrtnik pekar, vlasnik ekološke pekare Demetra, koji je istražujući izvorne zapise rekreirao recepture sa sastojcima koje su koristili sami Frankopani. Rezultat je zdravi i kvalitetni raženi kruh prepun vitamina, minerala i bogat vlaknima.
Nakon obnove kaštela i utvrda, priča o gastronomiji i kulturi ove velikaške obitelji zaokružuje projekt KTR Putovima Frankopana u jedinstvenu turističku priču, navela je zamjenica župana Marina Medarić koja je istaknula da su uz ratovanje, upravo hrana i blagovanje, bili najvažniji dio njihove svakodnevnice. „Cijenili su vrhunske kuhare, imali kušače hrane, a zapisi upućuju da su bili veliku uživaoci u hrani“, rekla je zamjenica.
Resorna pročelnica Sonja Šišić izrazila je zadovoljstvo što se u priču o Frankopanima uključuje lokalna zajednica, udruge, OPG-ovi, gospodarstvenici i obrtnici s obzirom je to jedan od najvažnijih ciljeva nakon provedbe projekta.
„Ideja je da se prepozna značaj frankopanske baštine i počne koristiti frankopanski brend u osmišljavanju novih proizvoda“, navela je pročelnica i dodala da Frangipane ulazi u sustav komercijalne prodaje i to pod prepoznatljivim vizualnim identitetom županijskog projekta Frankopana, a trenutno se može nabaviti u Bio&Bio i Veronika dućanima zdrave hrane.
Dramskom izvedbom stihova Dragutina Tadijanovića „Na stolu kruh“, Ranko Lipovšćak umjetničkim izričajem naglasio je važnost kruha u našim životima, a chef Andrej Grgć, vlasnik restorana Castrum u Grobniku, pripremio razne gastro delicije s Frangipane kruhom za degustaciju uz frankopansko vino vinodolske Vinarije Pavlomir.






Primorsko-goranska županija domaćin partnerskog sastanka projekta CYROS
U sklopu provedbe projekta „CYROS - Provedba, u programskom području, EUSAIR Jadransko-jonske biciklističke rute za održivi turizam“ odobrenog u okviru Programa suradnje INTERREG VI-A Italija - Hrvatska 2021. – 2027., u Rijeci je 8. i 9. svibnja 2025. godine održan četvrti partnerski sastanak i upravljački odbor projekta.
Dobitnice Gorančice monografije “Lič” i “Puhački orkestar Fužine-175 godina”
Monografije “Lič” skupine autora te “Puhački orkestar Fužine – 175 godina” Marinka Jakovljevića dobitnice su ovogodišnje Gorančice, nagrade Novog lista za književnost Gorskog kotara. Među 17 naslova koji su se našli u konkurenciji književnog natječaja za 2024. godinu ova su se publicistička djela istaknula svojom dokumentarističkom vrijednošću kojom su ovjekovječena zbivanja iz kulturnog i društvenog života ovih goranskih mjesta, kao i dugogodišnjim radom i trudom koji su uložili njihovi autori.
Dodijeljene nagrade za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva PGŽ
Želja nam je bila da vas okupimo, da vam zahvalimo na onome što predano radite i kroz što pokazujete kako se voli županija i grad. Vi radite ono što volite. Drago mi je što sam mogao surađivati s vama, rekao je župan Zlatko Komadina laureatima u kulturi Primorsko-goranske županije.
Primorsko-goranska županija uručila ugovore za projekte u turizmu vrijedne gotovo 700.000 eura
Dodijeljeno je ukupno 45 ugovora na temelju tri provedena javna poziva, i to za projekte promocije turizma, projekte razvoja javne turističke infrastrukture i projekte razvoja selektivnih oblika turizma. Gradovima i općinama dodijeljeno je 26 ugovora vrijednih 576.641,96 eura, a turističkim zajednicama 19 ugovora vrijednih 120.000 eura.