Predstavljen kruh Frangipane, gastro priča KTR Putovima Frankopana

Info za medije 15.12.2021 Kultura, Turizam

Prvi je kruh nastao slučajno. Oko 2600. godine prije Krista jedan egipatski rob čije se ime izgubilo u povijesnoj prašini, uz vatru je pravio kolačiće od brašna i vode. Uhvatio ga je san, vatra se ugasila, a kolačići su ostali na toplom. Rezultat je poznat, tijesto se diglo, a pečeni kolačići bili su mnogo ukusniji od tankih, tvrdih kakve su jeli do tada. Kratki je povijesni uvod koji je slijedio predstavljanju frankopanskog kruha Frangipane u bivšem klubu Python Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Kruh je osmislio Ranko Lipovšćak, glumaci i obrtnik pekar, vlasnik ekološke pekare Demetra, koji je istražujući izvorne zapise rekreirao recepture sa sastojcima koje su koristili sami Frankopani. Rezultat je zdravi i kvalitetni raženi kruh prepun vitamina, minerala i bogat vlaknima.

Nakon obnove kaštela i utvrda, priča o gastronomiji i kulturi ove velikaške obitelji zaokružuje projekt KTR Putovima Frankopana u jedinstvenu turističku priču, navela je zamjenica župana Marina Medarić koja je istaknula da su uz ratovanje, upravo hrana i blagovanje, bili najvažniji dio njihove svakodnevnice. „Cijenili su vrhunske kuhare, imali kušače hrane, a zapisi upućuju da su bili veliku uživaoci u hrani“, rekla je zamjenica.

Resorna pročelnica Sonja Šišić izrazila je zadovoljstvo što se u priču o Frankopanima uključuje lokalna zajednica, udruge, OPG-ovi, gospodarstvenici i obrtnici s obzirom je to jedan od najvažnijih ciljeva nakon provedbe projekta.

„Ideja je da se prepozna značaj frankopanske baštine i počne koristiti frankopanski brend u osmišljavanju novih proizvoda“, navela je pročelnica i dodala da Frangipane ulazi u sustav komercijalne prodaje i to pod prepoznatljivim vizualnim identitetom županijskog projekta Frankopana, a trenutno se može nabaviti u Bio&Bio i Veronika dućanima zdrave hrane.

Dramskom izvedbom stihova Dragutina Tadijanovića „Na stolu kruh“, Ranko Lipovšćak umjetničkim izričajem naglasio je važnost kruha u našim životima, a chef Andrej Grgć, vlasnik restorana Castrum u Grobniku, pripremio razne gastro delicije s Frangipane kruhom za degustaciju uz frankopansko vino vinodolske Vinarije Pavlomir.

Župan Lukanović primio 14 dobitnika nagrade „Suncokret ruralnog turizma 2025“

U sjedištu Primorsko-goranske županije župan Ivica Lukanović sa suradnicima održao je prijem za 14 dobitnika nagrada „Suncokreta ruralnog turizma 2025.“ s područja Primorsko-goranske županije, čime je još jednom istaknuta važnost ruralnog turizma kao nositelja kvalitete, identiteta i održivog razvoja županije.

Kvarnerski dan turizma 2025. okupio turističke djelatnike cijele PGŽ- najboljima uručena priznanja

U dvorani opatijskog hotela Royal održan je Kvarnerski dan turizma 2025. Na tradicionalnoj svečanosti u organizaciji TZ Kvarnera, predsjednik TZ Kvarnera, župan Ivica Lukanović i direktorica Irena Peršić Živadinov ugostili su turističke djelatnike i institucije s područja Primorsko-goranske županije, a najboljima medu njima uručena su posebna priznanja.

Usvojene odluke o visini turističke pristojbe za 2027. godine

Na temelju članka 15. stavka 1. Zakona o turističkoj pristojbi (,,Narodne novine" broj 52/19,32/20 i 42/20), članka 1. stavka 2. Pravilnika o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe (,,Narodne novine" broj 71/19), članka 28. stavka 1. točke 23. Statuta Primorsko-goranske Županije („Službene novine“ broj 23/09, 9/13, 25/13-pročišćeni tekst, 5/18, 8/18-pročišćeni tekst, 2/20 i 4/21) i članka 84. Poslovnika Županijske skupštine Primorsko-goranske Županije (“Službene novine" broj 26/09, 16/13, 25/13-pročišćeni tekst i 4/21), Županijska skupština Primorsko-goranske Županije, uz prethodno mišljenje lokalnih turističkih zajednica, na 6. sjednici održanoj 4. prosinca 2025. godine, donijela je Zaključak o visini turističke pristojbe za 2027. godinu za općine i gradove na području Primorsko-goranske županije koji se nalazi na poveznici.

Predstavljeno posebno izdanje Pomorskog zbornika posvećeno očuvanju pomorske baštine

U Gradskoj knjižnici Rijeka predstavljeno je posebno izdanje Pomorskog zbornika koje donosi radove s prve hrvatske konferencije posvećene očuvanju i revitalizaciji pomorske baštine, održane u rujnu prošle godine u Rijeci.