Predstavljen kruh Frangipane, gastro priča KTR Putovima Frankopana

Info za medije 15.12.2021 Kultura, Turizam

Prvi je kruh nastao slučajno. Oko 2600. godine prije Krista jedan egipatski rob čije se ime izgubilo u povijesnoj prašini, uz vatru je pravio kolačiće od brašna i vode. Uhvatio ga je san, vatra se ugasila, a kolačići su ostali na toplom. Rezultat je poznat, tijesto se diglo, a pečeni kolačići bili su mnogo ukusniji od tankih, tvrdih kakve su jeli do tada. Kratki je povijesni uvod koji je slijedio predstavljanju frankopanskog kruha Frangipane u bivšem klubu Python Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Kruh je osmislio Ranko Lipovšćak, glumaci i obrtnik pekar, vlasnik ekološke pekare Demetra, koji je istražujući izvorne zapise rekreirao recepture sa sastojcima koje su koristili sami Frankopani. Rezultat je zdravi i kvalitetni raženi kruh prepun vitamina, minerala i bogat vlaknima.

Nakon obnove kaštela i utvrda, priča o gastronomiji i kulturi ove velikaške obitelji zaokružuje projekt KTR Putovima Frankopana u jedinstvenu turističku priču, navela je zamjenica župana Marina Medarić koja je istaknula da su uz ratovanje, upravo hrana i blagovanje, bili najvažniji dio njihove svakodnevnice. „Cijenili su vrhunske kuhare, imali kušače hrane, a zapisi upućuju da su bili veliku uživaoci u hrani“, rekla je zamjenica.

Resorna pročelnica Sonja Šišić izrazila je zadovoljstvo što se u priču o Frankopanima uključuje lokalna zajednica, udruge, OPG-ovi, gospodarstvenici i obrtnici s obzirom je to jedan od najvažnijih ciljeva nakon provedbe projekta.

„Ideja je da se prepozna značaj frankopanske baštine i počne koristiti frankopanski brend u osmišljavanju novih proizvoda“, navela je pročelnica i dodala da Frangipane ulazi u sustav komercijalne prodaje i to pod prepoznatljivim vizualnim identitetom županijskog projekta Frankopana, a trenutno se može nabaviti u Bio&Bio i Veronika dućanima zdrave hrane.

Dramskom izvedbom stihova Dragutina Tadijanovića „Na stolu kruh“, Ranko Lipovšćak umjetničkim izričajem naglasio je važnost kruha u našim životima, a chef Andrej Grgć, vlasnik restorana Castrum u Grobniku, pripremio razne gastro delicije s Frangipane kruhom za degustaciju uz frankopansko vino vinodolske Vinarije Pavlomir.

Grad Grobnik dobio prvi Centar kreativnosti i popularizacije znanosti u Hrvatskoj

povijesnoj zgradi nekadašnje područne škole u Gradu Grobniku, danas je svečano otvoren Centar kreativnosti i popularizacije znanosti – Grad Grobnik, prvi takve vrste u Hrvatskoj. Ovaj inovativni projekt, koji objedinjuje znanost, obrazovanje, kulturu i baštinu, nastao je kao odgovor lokalne zajednice na zatvaranje škole te kao prilika za novo poglavlje u službi znanja i razvoja. Otvorenju je nazočio zamjenik župana Robert Matić.

Proglašeni pobjednici foto natječaja za kolovoz, tema za rujan “dozrela je jesen, krenuli smo u školu, rekreiramo se šetnjama uz more ili u parku”

Kolovoz je udarni mjesec turizma, a istodobno označava i završetak tog dinamičnog razdoblja rekreativnih aktivnosti. Kraj kolovoza najavljuje jesenske obaveze i ritmove: početak školske godine te povratak većine radnika na njihova ustaljena radna mjesta.

Župan podržao manifestaciju „100% Zagorsko“

Dvanaesta po redu manifestacija „100% Zagorsko“, u organizaciji Krapinsko-zagorske županije, svečano je otvorena na riječkom Korzu. Riječ je o već tradicionalnom događaju prodajno–izložbenog karaktera, koji donosi bogatstvo autohtonih poljoprivrednih i tradicijskih proizvoda Zagorja u srce Rijeke, a koji je svojim prisustvom uveličao župan Primorsko-goranske županije Ivica Lukanović.

Otvoren Liburnia Film Festival

Na Ljetnoj pozornici u Opatiji svečano je otvoren Liburnia Film Festival, najstariji festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj na kojem će tijekom pet festivalskih dana biti prikazan 31 film, od čega 18 naslova u konkurenciji za osam festivalskih nagrada. Otvaranju je nazočila pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije Alessandra Ban.