Covid

Koronavirus

11.05.2020

Na području čitave Republike Hrvatske od 11. ožujka proglašena je epidemija bolesti COVID19. Riječ je o epidemiji uzrokovanoj korona virusom. Ovdje možete pronaći poveznice na informacije vezane uz postupanja s obzirom na proglašenu epidemiju.

Ovim putem pozivamo sve građane da se pridržavaju svih preventivnih i higijenskih mjera i na taj način pokažu odgovornost u nastojanjima sprječavanja širenja zaraze korona virusom.

Izdvojena ambulanta za prijem i obradu osoba potencijalno zaraženih COVID-19 virusom koja se nalazi ispred zgrade Doma zdravlja PGŽ i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ na adresi Krešimirova 52a, dostupna je od 08 do 20 sati, a dežurne djelatnike možete dobiti putem telefona 091 125 7210 .

Objedinjene informacije i aktualnosti o epdiemiji Korona virusa, preporuke građanima kao i važni telefonski brojevi sada se nalaze na službenoj web stranici Vlade RH.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je informacije i preporuke za putovanja koja možete pronači na linku.

Epidemiološki podaci
Broj oboljelihNovo evidentiraniBroj preminulihBroj izliječenih
Primorsko-goranska županija
32.8002249231.910
Hrvatska
356.3978.034346.520
Svijet
171.528.463– – –3.566.512153.852.377

Izvor: wordolometer/coronavirus (1.6.2021 u 14.30 sati)

BLOK Privici: za uređivanje prebacite prikaz bloka u “edit” mod

Važne obavijesti

Popis laboratorija koji provode testiranje na COVID-19 –> link

Otvaranje izdvojene COVID-19 ambulante u makrocentru na Zametu (11.11.2021.)

U namjeri povećanja dostupnosti zdravstvene zaštite COVID pozitivnim pacijentima, u subotu, 13. studenog 2021. s radom ponovno počinje izdvojena COVID-19 ambulanta u prostorima makrocentra Doma zdravlja PGŽ na Zametu (Bože Vidasa 16a).

Izdvojena ambulanta namijenjena je za pregled COVID-19 pozitivnih pacijenata ili pacijenata sa simptomima koji mogu upućivati na zarazu COVID-19 virusom. Timovi liječnika primarne zdravstvene zaštite će u ambulanti u suterenu zgrade (posebni označeni ulaz sa sjeverne strane zgrade) ordinirati subotom, nedjeljom i blagdanima od 10 do 18 sati.

Pacijenti se u ambulantu primaju isključivo prema prethodnoj telefonskoj najavi na brojeve telefona: 091 251 8545 ili 091 251 8552 ili putem maila: covid.ambulanta@domzdravlja-pgz.hr.

Tijekom radnih dana (od ponedjeljka do petka te radnim subotama), pacijenti se i dalje obraćaju putem telefona i/ili maila prvenstveno svom izabranom liječniku opće/obiteljske medicine u vremenu koje je određeno za preglede.

Iz Doma zdravlja PGŽ još jednom podsjećaju i mole sve pacijente da se prilikom dolaska u ambulantu pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera, te u ambulantu dolaze u dogovoreno vrijeme pregleda uz korištenje zaštitne maske za lice.

Odluka o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Primorsko – goranske županije
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske temeljem zahtjeva Stožera civilne zaštite Primorsko – goranske županije donio je Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Primorsko – goranske županije.
Odluka stupa na snagu 12. srpnja 2021. godine. –> link

Odluke stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske od 27. 05. 2021.
Odluka o ograničavanju okupljanja –> link
Odluka o organizaciji rada u trgovinama i trgovačkim centrima –> link
Odluka o organizaciji javnog prijevoza –> link
Odluka o ograničavanju prijelaza –> link

Odluke o provedbi nastave prema Modelu C (nastava na daljinu) – 24.5. -28.5.
– za osnovne škole –> link
– za srednje škole –>link

Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske prihvatio je sve prijedloge Stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije koje stupanju na snagu od ponedjeljka 26.4.2021. – link.

(23.04.2021.) Prijedlog epidemioloških mjera Stožera civilne zaštite PGŽ Stožeru civilne zaštite RH – link

Odluke o provedbi nastave prema Modelu C (nastava na daljinu) – 26.4. -30.4.
– za osnovne škole –> link
– za srednje škole –>link

Odluke o provedbi nastave prema Modelu C (nastava na daljinu) – 19.4. -23.4.
– za osnovne škole –> link
– za srednje škole –>link

Odluke o provedbi nastave prema Modelu C (nastava na daljinu) – 9.4.2021.
– za osnovne škole –> link
– za srednje škole –>link

KBC Rijeka otvorio Info centar za informacije o Covid pacijentima 9.4.2021.

U cilju kvalitetnije komunikacije s obiteljima oboljelih od COVID-a 19 u KBC-u Rijeka operativan je telefonski COVID Info centar. U Info centru građanima je na raspolaganju komunikacijski tim sastavljen od stručnjaka koji pružaju informacije o stanju pojedinih pacijenata oboljelih od COVID-a 19. Članovi komunikacijskog tima u telefonskom centru u stalnom su kontaktu s koordinatorima bolničkih COVID odjela. Članovi obitelji putem Info centra mogu dobiti podatke na kojoj je lokaciji (COVID odjelu) smješten pacijent, informirati se o njihovom zdravstvenom stanju i prenijeti poruke svojim najbližima.

Poziv prema članovima komunikacijskog tima može se ostvariti svaki radni dan od 8 do 16 sati na brojeve 091/1658 197 i 091/1658 293. Subotom, nedjeljom i blagdanom informacije će u Info centru biti dostupne od 10 – 14 sati.

Redovni kontakt-telefoni za informacije o pacijentima smještenima u KBC-a Rijeka objavljeni na internet stranicama bolnice ostaju i dalje dostupni u navedenim terminima.Također, osobne stvari za bolesnike (rublje, toaletni pribor i dr.) mogu se u bilo koje vrijeme predati na ulazu u odjel. Predmete je potrebno spremiti u najlon vrećicu s jasno označenim imenom i prezimenom pacijenta.

Od sutra na snazi strože epidemiološke mjere u PGŽ (1.4.2021.)

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je danas Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Primorsko-goranske županije. Prihvaćeni su svi prijedlozi Županijskog stožera civilne zaštite, a jedina dopuna odnosi se na vjerska okupljanja na kojima je, za razliku od javnih događanja i okupljanja ograničenih na 10 osoba, odlukom Nacionalnog stožera dozvoljeno prisustvo do 25 osoba. Mjere stupaju na snagu od sutra, 2. travnja i traju do 17. travnja.
Odluku možete pogledati na linku.

Odluka o izmjenama Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Primorsko-goranske županije – link (26.3.2021.)

Stožer civilne zaštite Primorsko – goranske županije predložio Nacionalnom stožeru nove epidemiološke mjere za područje Primorsko – goranske županije – link


Odluke o provedbi nastave prema Modelu C (nastava na daljinu) – 17.3.2021.

– za osnovne škole –> link
– za srednje škole –>link

Telefonski broj službe epidemiologa u pripravnosti za područje PGŽ (23.02.2021.)

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ primili smo obavijest da je mobilni telefon epidemiologa u pripravnosti za područje PGŽ isključivo broj: 091 125 7210. Navedeni broj isključivo služi pozivanju od strane službenih osoba iz civilne zaštite, zdravstva te ostalih interventnih službi, a nije predviđen za javne pozive, čime se omogućava njegova dostupnost za najhitnije kontakte.

Mobilni telefon s brojem 091 1320 403 više nije u funkciji epidemiološke službe, a služio je za prioritetnu komunikaciju epidemiologa u pripravnosti s interventnim službama vraća se prethodnoj namjeni u drugoj službi NZZJZ PGŽ.

Županijski stožer traži da se u PGŽ-u zabrani rad kockarnica i kladionica (12.02.2021.)

Stožer CZ PGŽ uputio je prijedlog Nacionalnom stožeru da donese  Odluku o uvođenju nužne epidemiološke mjere za područje Primorsko – goranske županije koja se odnosi na zabranu rada casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje.Predloženo je da stupi na snagu 15. veljače  2021. te traje do 28. veljače 2021. godine.

Propusnice (20.12.2020.)

Kontakti vezano za propusnice:

UPUTA ZA PRIMJENU Odluke o zabrani napuštanja područja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj nalazi se na linku.

Kontakt točka za građane za
sve upite vezane uz propusnice

e-mail: propusnice@rdd.gov.hr

tel. 0800-80-90

Odluka o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Primorsko-goranske županije (7.12.2020.)

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije uvode se nužne epidemiološke mjere za područje Primorsko-goranske županije koje možete pogledati na linku.

Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite od danas, 22. studenog, na snazi su nove epidemiološke mjere za cijelo područje RH te se primjenjuje do 15. prosinca 2020.

Nužne epidemiološke mjere koje se nalažu su:

• zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu;
• na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 15 osoba;
• na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom;
• na ostalim privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba;
• obveza za sve prodavaonice i trgovine da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prodavaonici sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i strogo pridržavanje ograničenja dopuštenog broja kupaca;
• obveza za sve prodavaonice, trgovine i trgovačke centre da za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca ( sniženja, popusti, predblagdanske nabave i sl.) poduzmu dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi istovremeno boravio veći broj kupaca od dopuštenog i kako bi se osiguralo pridržavanje epidemioloških mjera;
• obustava rada ugostiteljskih objekata vrste noćni klub, noćni bar i disco bar;
• obustava rada casina i automat klubova;  
• obveza za sve ugostiteljske objekte kojima nije obustavljen rad da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem mogućem broju gostiju koji istovremeno mogu biti ugostiteljskom objektu sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i strogo pridržavanje ograničenja dopuštenog broja gostiju;
• sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja i uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a organizatori su obvezni osigurati da se svi natjecatelji i nužno tehničko osoblje koje je prisutno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera;
• javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22,00 sata;
• zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 22,00 sata do 6,00 sati;
• obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar. Protuepidemijske mjere ne odnose se na:

profesionalne umjetničke izvedbe i programe;
kino projekcije;
vjerske obrede;
izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima;
sjednice predstavničkih tijela. 

Na okupljanjima i obredima broj prisutnih osoba se ograničava s obzirom na veličinu prostora, na način da za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje 4 m2 neto površine, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i obvezu da na ulazu o objekt u kojem se okupljanje ili obred održava bude jasno istaknuta obavijest o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti prisutne u objektu.

Organizatori okupljanja obvezni su osigurati da se prostori u kojima se okupljanja održavaju redovito provjetravaju, da na okupljanju ili obredu ne bude prisutno više osoba od dopuštenog broja i da se svi prisutni pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Epidemiološka mjera iz točke III. iznimno se ne primjenjuje na okupljanja koja se organiziraju radi obilježavanja blagdana i neradnih dana sukladno Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj.  

Poslodavci su obvezni:

• zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebno suhi kašalj i kratki dah;
• smanjiti fizički kontakt između zaposlenika, kad god je to moguće;
• uvesti rad od kuće, kad je to moguće s obzirom na narav posla;
• uvesti klizno radno vrijeme gdje je to moguće;
• organizirati rad u smjenama, odnosno skupinama gdje je to moguće;
• smanjiti broj fizičkih sastanaka na najmanju moguću mjeru;
• redovito provjetravati prostore u kojima radnici borave i zadržavaju se.

Otvorena izdvojena COVID-19 ambulanta u makrocentru na Zametu (14.11.2020.)

S ciljem povećanja dostupnosti zdravstvene zaštite oboljelima tijekom trenutne epidemije, u subotu 14. studenog 2020. godine s radom je započela izdvojena COVID-19 zdravstvena ambulanta u prostorima makrocentra Doma zdravlja PGŽ na Zametu (Bože Vidasa 16a). Izdvojena ambulanta namijenjena je pregledu COVID-19 pozitivnih pacijenata ili pacijenata sa simptomima koji mogu upućivati na zarazu COVID-19 virusom.

Timovi opće/obiteljske medicine će u ambulanti u suterenu zgrade (posebni označeni ulaz sa sjeverne strane zgrade) ordinirati subotom, nedjeljom, praznicima i blagdanima od 08:00 do 20:00 sati.

Pacijenti se u ambulantu primaju isključivo prema prethodnoj telefonskoj najavi na brojeve telefona: 091 251 8544 ili 091 251 8545.

Tijekom radnih dana (od ponedjeljka do petka te radnim subotama), pacijenti se i dalje obraćaju putem telefona i/ili maila prvenstveno svom izabranom liječniku opće/obiteljske medicine u vremenu koje je određeno za preglede.

Iz Doma zdravlja PGŽ još jednom su zamolili sve pacijente da se prilikom dolaska u ambulantu pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera, te u ambulantu dolaze u dogovoreno vrijeme pregleda uz korištenje zaštitne maske za lice.

Odluka o poduzimanju mjera u upravnim tijelima Primorsko-goranske županije za sprječavanje širenja epidemije bolesti COVID- 19 i osiguranje uvjeta za redovito obavljanje poslova u upravnim tijelima (09.11.2020.)

Odluka

Stožer CZ PGŽ – Preporuke povodom blagdana Svih svetih (30.10.2020.)

Od 31. listopada do 2. studenoga 2020. godine na području Primorsko – goranske županije očekuje se veći broj posjetitelja groblja povodom obilježavanja blagdana Svih svetih.

Tijekom posjeta i obilaska groblja u vrijeme blagdana, zbog očekivanog većeg broja građana koji će istodobno boraviti i kretati se na prostoru groblja, svi su posjetitelji i na otvorenom prostoru dužni nositi zaštitne maske za lice te se pridržavati međusobnog fizičkog razmaka od najmanje 1,5 metara. Izuzetak mogu biti članovi iste obitelji, ali ne u grupi većoj od četiri osobe.

Kućice za prodaju cvijeća i cvjetnih aranžmana, svijeća i drugih proizvoda trebaju se pridržavati svih propisanih sigurnosnih mjera koje se odnose za djelatnost trgovine. Korisnici javnog prijevoza obvezni su koristiti zaštitne maske za lice na otvorenim prostorima gdje nije moguće osigurati fizičku distancu od najmanje 1,5 metra, kao i u sredstvima javnog gradskog prijevoza.

Komunalna društva jedinica lokalnih samouprava s područja Primorsko – goranske županije trebala bi poduzeti sve mjere i aktivnosti u cilju zaštite zdravlja građana tijekom obilaska groblja za blagdanskih dana.

Sve predviđene mjere i postupci radi zaštite posjetitelja usklađeni su s Preporukama za sigurno održavanje pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni za vrijeme epidemije COVID-19 bolesti koje je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo 27. svibnja 2020. godine.

Pozivamo na punu suradnju sve posjetitelje kao i komunalna društava jedinica lokalnih samouprava kako bi dostojanstveno i u miru obilježili blagdanske dane uz uvažavanje svih preporuka koje imaju za cilj očuvanje zdravlja ljudi tijekom epidemije uzrokovane virusom COVID-19.

Odluka u uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Primorsko-goranske županije (od 5. listopada 2020.)

– obveza pravilnog korištenja maski za lice ili medicinskih maski u svim javnim zatvorenim prostorima (trgovine, banke, pošte, crkve, ljekarne, zdravstvene ustnove i sl.) te u javnom prijevozu osim u slučajevima propisanih ili preporučenih izuzeća;

– na javnim događanjima, manifestacijama i okupljanjima u zatvorenom prostorima može biti prisutno najviše 500 osoba, a na otvorenim prostorima 1000 osoba (iznimno je dopušteno organiziranje javnih događanja, manifestacija i okupljanja s većim brojem osoba ako se za svakog sudionika može osigurati sjedeće mjesto uz minimalni razmak od 2 metra, napravi pisani plan odvijanja događanja, manifestacije ili okupljanja, uspostavi redarska služba i imenuje odgovorna osoba te dobije odobrenje teritorijalno nadležne službe civilne zaštite);

– na svim privatnim okupljanjima i svečanostima (vjenčanja, svadbene svečanosti, sahrane, rođendanske proslave i sl.) može biti prisutno najviše 50 osoba;

– preporuka osobama starije životne dobi i rizičnim skupinama da ne koriste javni gradski i prigradski prijevoz u vremenu od 6.00 do 8.30, osim u opravdanim razlozima:

– preporuka poslodavcima da organiziraju rad od kuće gdje je to moguće;

– preporuka poslodavcima da potiču nošenje maski za lice ili medicinskih maski na radnom mjestu kada je to moguće i epidemiološki opravdano;

– preporuka poslodavcima kod kojih se obavlja rad u zatvorenom prostoru da osiguraju uvjete za održavanje fizičke distance od 2 metra u svim smjerovima uvijek kada je to moguće.

U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije na području neke jedinice lokalne samouprave, stožer civilne zaštite te jedinice lokalne samouprave može broj osoba propisan za javna događanja, manifestacije i okupljanja odnosno privatna okupljanja i svečanosti dodatno umanjiti.

Zadužuju se stožeri jedinica lokalne samouprave za pojačani nadzor pridržavanja propisanih epidemioloških mjera.

Preporuke o postupanju namijenjene poslodavcima s područja Primorsko – goranske županije (28. 09. 2020.)

Temeljem stručnog mišljenja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije, Stožer civilne zaštite Primorsko – goranske županije donio je slijedeće preporuke

Ovisno o broju zaposlenika temeljem Zakona o zaštiti na radu, svi poslodavci trebaju uključiti Koordinatore i Ovlaštenike zaštite na radu i obvezati ih da u ustanovu, tvrtku ili drugu organizaciju, implementiraju i nadziru preventivne i protuepidemijske mjere protiv COVID-19. U slučaju da se neka potencijalno rizična djelatnost ili okupljanje odvija s osobama izvana okvira pravnog subjekta, (poslodavca), potrebno je imenovati osobu odgovornu za operativnu implementaciju i nadzor mjera. Za te aktivnosti imenovane osobe trebaju skupiti i proučiti dokumente, odnosno zakone, pravilnike, odluke, upute i smjernice koje su na snazi za suzbijanje pandemije COVID-19 u Hrvatskoj, te sve što se općenito ili izričito odnosi na njihovu djelatnost, implementirati u rad i funkcioniranje tog subjekta.

Za kompleksnije sustave, okolnosti i uvjete, preporučuje se izraditi i prilagođene radne upute i postupnike konkretno za svaki subjekt ili organizaciju. U navedene postupke uvrstiti i obvezu ne dolaska na posao u slučaju sumnje na bolest, mjerenje i evidenciju tjelesne temperature prije dolaska ili način provedbe mjerenja na ulazu; dezinfekcija ruku; razmak na radnom mjestu i raspored kretanja u zajedničkim prostorima; prozračivanje, klimatizacija i čišćenje i dezinfekcija; nošenje zaštitnih maski za lice i vizira i slično.

U sklopu organizacije posla, potrebno je i razmotriti mogućnost organizacije smjenskog rada kako bi se postigla manja koncentracija ljudi u prostorima gdje se odvija djelatnost te kako bi se omogućilo da da što manje osoba zbog kontakta na poslu završi u izolaciji u slučaju zaraze pojedinog djelatnika. Prema mogućnosti organizirati i urediti redovan rad od kuće za radna mjesta i radnike gdje je to moguće, kao i za situaciju rada iz karantene ili izolacije.

Obveza izbjegavanja izlaganja izvan radnog mjesta mora postati dio pisanih internih preventivnih uputa iza koje stoje ovlaštenici zaštita na radu u ime poslodavca. Epidemiološka anketa treba postati sastavni dio procesa povratka radnika na posao nakon duljeg odsustva zbog odmora, prilikom putovanja i periodički.

U slučaju epidemiološki suspektnog događaja, odgovorne osobe s epidemiološkom službom i liječnicima primarne zdravstvene zaštite svojih zaposlenika koordiniraju daljnje mjere obrade kontakata i dezinfekcije prostora.

NZZJZ PGŽ će pružiti savjetodavnu potporu ne samo iz aspekta epidemiološke službe, nego i redovne ponude iz spektra zaštite na radu koji se odnosi na “Osposobljavanje za rad na siguran način (radnika, ovlaštenika i povjerenika)”, “Ispitivanje fizikalnih i kemijskih čimbenika u radnom okolišu”, “Osposobljavanje za zaštitu od požara”, “Tečaj za efikasnu i pravilnu uporabu pesticida”. Isto tako Zavod provodi i “analize mikrobiološke čistoće objekta”, “implementaciju i sudjelovanje u provedbi mjera za sprječavanje infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi”, “nadzor nad mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije”, “uvođenje i nadzor nad sustavom HACCP-a” i drugo.

PCR testiranje na COVID-19 (Drive in) na osobni zahtjev u sjedištu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ (05.09.2020.)

Uzimanje uzoraka provodi se svakim radnim danom i subotom od 8 do 12 sati ispred glavnog ulaza u sjedište NZZJZ PGŽ.

Cijena testa je 390,00 kn

Rezultati testiranja gotovi su u roku od 48 sati i šalju se putem maila ili se mogu preuzeti osobno na šalteru od ponedjeljka do petka od 7 do 19 sati, subotom od 7 do 15 sati i nedjeljom od 10 do 14 sati

Fizičke osobe:
Prije testiranja potrebno je dostaviti popunjenu narudžbenicu (na linku ispod teksta ili na šalteru) i izvršiti plaćanje na šalteru u prizemlju Zavoda

Pravne osobe:
– Popunjenu narudžbenicu/odobrenje s podacima za testiranje potrebno je poslati na mail adresu narucivanje.poslovni@zzjzpgz.hr
– Testiranje se organizira po dogovoru

PCR test narudžbenica

PCR ENG, PCR ITA, PCR GER,

Svaki 01. i 15. u mjesecu prema podatcima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije određivao bi se 14-dnevni kumulativni broj oboljelih (COVID-19) na 100.000 stanovnika Primorsko-goranske županije, na temelju kojeg bi se područje Primorsko-goranske županije kategoriziralo u 3 stupnja, ZELENI / ŽUTI / CRVENI za područje Primorsko – goranske županije.

Zeleni stupanj – do 16 novooboljelih na 100.000 stanovnika kroz zadnjih 14 dana,
Žuti stupanj – od 16 do 60 novooboljelih na 100.000 stanovnika kroz zadnjih 14 dana,
Crveni stupanj – preko 60 novooboljelih na 100.000 stanovnika kroz zadnjih 14 dana.

Zeleni stupanj – provedba svih važećih odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, te aktualno važećih odluka, preporuka, uputa Vlade RH i nadležnih ministarstava te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a obavezno slijedećih:

obaveza nošenja maski u svim javnim zatvorenim prostorima i u javnom prijevozu uz propisana ili preporučena izuzeća
preporuka o nekorištenju javnog gradskog i prigradskog prijevoza radnim danom od ponedjeljka do petka od 06:00 do 08:30 sati svima izuzev polaznicima odgojno-obrazovnih ustanova i zaposlenicima u svim djelatnostima (predškolska i školska djeca, učenici, studenti i radnici)
obaveza radnika da izvijesti poslodavca ukoliko je u proteklih 14 dana boravio u inozemstvu ili na području Republike Hrvatske gdje je prisutan povećan broj novih slučajeva COVID-19 ili bio u bliskom dugotrajnijem kontaktu bez odgovarajuće primjene zaštitnih postupaka sa dokazano zaraženom osobom

Žuti stupanj – provedba svih važećih odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, te aktualno važećih odluka, preporuka, uputa Vlade RH i nadležnih ministarstava te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a obavezno slijedećih:

obaveza nošenja maski u svim javnim zatvorenim prostorima i u javnom prijevozu uz propisana ili preporučena izuzeća
preporuka o nekorištenju javnog gradskog i prigradskog prijevoza radnim danom od ponedjeljka do petka od 06:00 do 08:30 sati svima izuzev polaznicima odgojno-obrazovnih ustanova i zaposlenicima u svim djelatnostima (predškolska i školska djeca, učenici, studenti i radnici)
obaveza poslodavaca da organiziraju rad od kuće gdje je moguće
obaveza radnika da izvijesti poslodavca ukoliko je u proteklih 14 dana boravio u inozemstvu ili na području Republike Hrvatske gdje je prisutan povećan broj novih slučajeva COVID-19 ili bio u bliskom dugotrajnijem kontaktu bez odgovarajuće primjene zaštitnih postupaka sa dokazano zaraženom osobom
zabrana održavanja svih javnih događaja i okupljanja s više od 100 osoba. Iznimno, za održavanje javnih događaja i okupljanja s više osoba od dozvoljenog treba tražiti dozvolu stožera civilne zaštite jedinice lokalne samouprave uz predočenje pisanog plana provedbe za konkretni događaj primjerenih obveznih i preporučenih posebnih epidemioloških mjera i imenovanje odgovorne osobe
zabrana održavanja svih vrsta privatnih okupljanja (vjenčanja, sprovodi, rođendanske proslave i sl.) s više od 50 osoba. Iznimno, za održavanje svih vrsta privatnih okupljanja s više osoba od dozvoljenog treba tražiti dozvolu stožera civilne zaštite jedinice lokalne samouprave uz predočenje pisanog plana provedbe za konkretni događaj primjerenih obveznih i preporučenih posebnih epidemioloških mjera i imenovanje odgovorne osobe

Crveni stupanj – provedba svih važećih odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, te aktualno važećih odluka, preporuka, uputa Vlade RH i nadležnih ministarstava te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a obavezno slijedećih:

obaveza nošenja maski u svim javnim zatvorenim prostorima i u javnom prijevozu uz propisana ili preporučena izuzeća
zabrana korištenja javnog gradskog i prigradskog prijevoza radnim danom od ponedjeljka do petka od 06:00 do 08:30 sati svima izuzev polaznicima odgojno-obrazovnih ustanova i zaposlenicima u svim djelatnostima (predškolska i školska djeca, učenici, studenti i radnici), osim kod opravdanih razloga
obaveza poslodavaca da organiziraju rad od kuće gdje je moguće
obaveza radnika da izvijesti poslodavca ukoliko je u proteklih 14 dana boravio u inozemstvu ili na području Republike Hrvatske gdje je prisutan povećan broj novih slučajeva COVID-19 ili bio u bliskom dugotrajnijem kontaktu bez odgovarajuće primjene zaštitnih postupaka sa dokazano zaraženom osobom
zabrana održavanja svih javnih događaja i okupljanja s više od 50 osoba. Iznimno, za održavanje javnih događaja i okupljanja s više osoba od dozvoljenog treba tražiti dozvolu stožera civilne zaštite jedinice lokalne samouprave uz predočenje pisanog plana provedbe za konkretni događaj primjerenih obveznih i preporučenih posebnih epidemioloških mjera i imenovanje odgovorne osobe
zabrana održavanja svih vrsta privatnih okupljanja (vjenčanja, sprovodi, rođendanske proslave i sl.) s više od 20 osoba. Iznimno, za održavanje svih vrsta privatnih okupljanja s više osoba od dozvoljenog treba tražiti dozvolu stožera civilne zaštite jedinice lokalne samouprave uz predočenje pisanog plana provedbe za konkretni događaj primjerenih obveznih i preporučenih posebnih epidemioloških mjera i imenovanje odgovorne osobe
preporuka nošenja maski i na svim otvorenim javnim prostorima
propisivanje dodatnih mjera, lokaliziranih i usmjerenih prema suzbijanju teritorijalno ili populacijski ograničenih žarišta na području jedne ili više jedinica lokalne samouprave, gospodarskih subjekata, određene djelatnosti i sl.
preporuka stanovništvu da se smanji mobilnost i reducira putovanje prema drugim županijama i inozemstvu osim kod nužnih potreba

Obavijesti

Primorsko – goranska županija je otvorila e-mail adresu stozer.civilna@pgz.hr i telefonsku liniju 051 / 351-612 za potrebe informiranja javnosti vezano uz epidemiju korona virusom (COVID-19) na području Primorsko – goranske županije.

Od 18.3.2020. otvoren je i novi broj 113 (uz 112) koji služi za sva pitanja vezana uz koronavirus.

Izdvojena ambulanta za prijem i obradu osoba potencijalno zaraženih COVID-19 virusom koja se nalazi ispred zgrade Doma zdravlja PGŽ i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ na adresi Krešimirova 52a, od subote 21. ožujka bit će dostupna od 08 do 20 sati, a dežurne djelatnike možete dobiti putem telefona
091 / 241 – 8215.

ORGANIZACIJA UZROKOVANJA I TESTIRANJA NA COVID-19 ZA POTREBE PUTOVANJA I TURIZMA

S obzirom na znatno povećane potrebe i zahtjeve za PCR testiranjima na COVID-19 kao posljedicu propisa pojedinih država u koje se iz Hrvatske vraćaju turisti ili u koje putuju hrvatski državljani, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ privremeno je povećalo i proširilo kapacitete za uzorkovanje i testiranje kako slijedi:

Sjedište NZZJZ PGŽ, Krešimirova 52a, Rijeka, tel: 051/554-803

– Uzimanje uzoraka vrši se od ponedjeljka do subote, od 8,30 do 16,00 sati ispred glavnog ulaza u sjedište NZZJZ PGŽ.
– Zahtjev za testiranje dostavlja se na e-mail: narucivanje@zzjzpgz.hr najmanje 1 dan prije planiranog uzimanja uzorka. Zahtjev sadržava osobne podatke, kontakt br. telefona i datum za kada je potreban nalaz. Operater centra za naručivanje kontaktira naručitelja usluge koji uplati iznos za testiranje, dostavi potpisanu privolu za testiranje i dostavu nalaza na određeni e-mail te dogovori točno vrijeme i mjesto uzimanja uzorka.
– Iznimno je moguće doći bez prethodne najave u Zavod u sjedištu u vrijeme uzimanja uzoraka, a tada se naplata i potpisivanje privole vrši na licu mjesta prije uzimanja uzorka.

Ispostava MAli Lošinj, Dominika Skopinića 4, MAli Lošinj, tel: 051/233-574, E: senka.stojanovic@zzjzpgz.hr

– Uzimanje uzoraka vrši se od ponedjeljka do petka, od 07,00 do 11,00; poželjna je najava radi naručivanja na navedeni broj telefona.
– Naplata uzorkovanja i potpisivanje privoleza dostavu nalaza e-mailom vrši se na licu mjesta prije uzimanja uzorka.
– Nalazi se dostavljaju mailom (stranka navede u pisanoj privoli svoju točnu e-mail adresu) ili osobno u Ispostavi.

Ispostava Cres, Turion 26, Cres, tel: 051/572-218 E: epid.cres@zzjzpgz.hr

– Uzimanje uzoraka vrši se od ponedjeljka do petka, od 8,00 do 11,00; poželjna je najava radi naručivanja na navedeni broj telefona.
– Naplata uzorkovanja i potpisivanje privoleza dostavu nalaza e-mailom vrši se na licu mjesta prije uzimanja uzorka.
– Nalazi se dostavljaju mailom (stranka navede u pisanoj privoli svoju točnu e-mail adresu) ili osobno u Ispostavi.

Ispostava Rab, Palit 143a, Rab, tel: 051/776-924 E: epidemiologija.rab@zzjzpgz.hr

– Uzimanje uzoraka vrši se od ponedjeljka do petka, od 8,00 do 11,00; poželjna je najava radi naručivanja na navedeni broj telefona.
– Naplata uzorkovanja i potpisivanje privoleza dostavu nalaza e-mailom vrši se na licu mjesta prije uzimanja uzorka.
– Nalazi se dostavljaju mailom (stranka navede u pisanoj privoli svoju točnu e-mail adresu) ili osobno u Ispostavi.

Ispostava Krk, Vinogradska 2b, Krk, tel: 051/221-955

– Uzimanje uzoraka vrši se od ponedjeljka do petka, od 8,00 do 11,00; poželjna je najava radi naručivanja na navedeni broj telefona.
– Naplata uzorkovanja i potpisivanje privole za dostavu nalaza e-mailom vrši se nalicu mjesta prije uzimanja uzorka.
– Nalazi se dostavljaju mailom (stranka navede u pisanoj privoli svoju točnu e-mail adresu) ili osobno u Ispostavi.

Cijena PCR (3 gena) testiranja je 698,21 kn. Nalaz se dostavlja e-mailom jedan dan po uzetom uzorku, a iznimno je moguće podići nalaz i u radno vrijeme ili po dogovoru u prostorijama Ispostave ili NZZJZ PGŽ u sjedištu u Rijeci.

PCR TESTIRANJE NA COVID-19 NA OSOBNI ZAHTJEV NA MIKROBIOLOŠKOM ODJELU NZZJZ PGŽ

Osobe koje se žele podvrgnuti PCR testiranju na COVID-19 iz nazo / orofaringealnog brisa mogu se obratiti na:
e – mail: narucivanje@zzjzpgz.hr ili
broj telefona Call centra +385 51 554 802.

Cijena usluge testiranja je 698,21 kn i plaća se unaprijed.
Upute za plaćanje: narudžbenicu (link na dnu teksta) s potrebnim podacima poslati na e-mail nakon čega će se izdati ponuda s podacima za plaćanje. Po primitku potvrde o izvršenoj uplati i ispunjenom obrascu za slanje nalaza e-mailom, dobit će se termin za testiranje.

Uzimanje i testiranje uzoraka provodi se isključivo po prethodnoj narudžbi. Naručivanje je moguće radnim danom od 7-21 sat i subotom od 7-15 sati.
Uzimanje uzoraka provodi se na za to utvrđenom mjestu pokraj zgrade Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije – parkiralište, Krešimirova 52 a, svakog radnog dana uključujući i subotu.
Nalazi su dostupni sljedeći radni dan, na hrvatskom i engleskom jeziku, dostavljaju se mailom, a po potrebi mogu se preuzeti na šalteru Mikrobiološkog odjela u prizemlju zgrade.

PCR test narudžbenica.

Psihološka pomoć:

Psihijatri:
Tomislav Ahel, dr.med.,spec.psihijatrije – 051 400-650
prof. dr. sc. Elizabeta Dadić-Hero, dr. med., spec.psihijatrije – 051 330-781
Ramiz Bučuk, dr. med., spec. psihijatrije – 051 211-730

Psiholozi:
Mirta Lukežić, prof.- 051 651-632
Daša Bosanac, dipl. pisoholog – prof., klinički psiholog- 051 651-628

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ

Pozivni centar – 051/554-801; 051/554-802; 051/554-803

Epidemiolog u pripravnosti – 091/1257 210

Psihološka pomoć- 091/2030 851; 091/2030 819; 091/1320 408; 091/1320 407

Dentalna zdravstvna zaštita

Od ponedjeljka 30. ožujka 2020. za potrebe hitnih stomatoloških intervencija pacijentima biti dostupne dvije ordinacije:

Rijeka-Studentska 1 – dostupna radnim danima, subotama, nedjeljama i blagdanima od 08 -20 sati (telefonski broj ordinacije je 051 494 896)

Rijeka-Vežica, M.Kontuša 18 – dostupna radnim danima od 08 -20 sati (telefonski broj ordinacije je 051 453-548)

Ljekarne

Sukladno odluci Nacionalnog kriznog stožera RH i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 virusa, ljekarne od ponedjeljka 23.ožujka 2020. do daljnjeg rade po slijedećem rasporedu.

Dom zdravlja PGŽ

S ciljem sprječavanja daljnjeg širenja COVID-19, molimo sve korisnike naših usluga da fizički dolazak u ordinacije svedu na najmanju potrebnu mjeru, uz prethodni kontakt telefonom.

Od dana 24.ožujka 2020. stupio je na snagu novi raspored rada ordinacija opće/obiteljske medicine, a od 25.ožujka 2020 i zdravstvene zaštite predškolske djece, pri čemu će dio timova biti dostupan u ordinacijama, a dio putem telefona i maila.

Preporučuje se da u narednom razdoblju izabrane liječnike pacijenti kontaktiraju putem telefonskih linija i e-maila. Ukoliko liječnik ustanovi kako je potrebno da pacijent ipak dođe u ordinaciju, kontaktirati će tim koji je na zamjeni, te ga uputiti na pregled.

Svi kontakti liječnika opće/obiteljske medicine i pedijatara Doma zdravlja i koncesionara s područja Primorsko-goranske županije nalaze se na internetskoj stranici pod rubrikom KONTAKTI .

Ugovorne stomatološke ordinacije Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Ispostave Rijeka od dana 25. ožujka 2020. raditi će isključivo na adresi Studentska 1 u Rijeci gdje će radnim danima, vikendima i praznicima u vremenu od 8-20 sati primati isključivo hitne slučajeve. Telefonski broj ordinacije je 051 494 896.

Dentalne ordinacije Doma zdravlja Primorsko-goranske županije na ostalim lokacijama Ispostave Rijeka biti će zatvorene, a timovi će biti dostupni putem maila.

Obavljanje specijalističkih pregleda, dijagnostike i ambulantne terapije odgađa se od 24.03.2020. do daljnjeg!

Thalassotherapia Crikvenica do daljnjeg odgađa obavljanje svih specijalističkih pregleda, dijagnostičkih pretraga, pružanje ambulantnih fizikalnih terapija te daljnje naručivanje pacijenata.

Adrese i brojevi turističkih ambulanti

Danas (14. kolovoza 2020.) će se na Lošinju i Cresu organizirati testiranja na COVID-19 za turiste. Testiranja će se vršiti u vremenu od 11.00-14.00 sati u ispostavama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ na sljedećim lokacijama: Ispostava Cres, Turion 26 Cres; Ispostava Mali Lošinj, D. Skopinića 4, Mali Lošinj.

MjestoAdresaKontakt
Turistička ambulanta – OpatijaStubište Dr. Vande Ekl 1Tel.: +385 51 271 227
Turistička ambulanta – CrikvenicaKotorska bbTel.: +385 51 445 185
Turistička ambulanta – NjivicePrimorska bb (hotel Jadran)Tel.: +385 51 846 048
Turistička ambulanta – BaškaUl. Emila Geistlicha 39 (u prizemlju Hotela Corinthia II)Tel.: +385 99 609 407
Turistička ambulanta – Mali LošinjPriko 69Tel.: +385 51 231 804
Turistička ambulanta – RabPalit 143 aTel.: +385 51 776 980
Turistička ambulanta KrkVinogradska 2BTel: +385 99 609-4089

Popis ordinacija obiteljstkih liječnika.

covid

Dobio sam pozitivan nalaz na COVID-19

◦Ostanite kod kuće i fizički se izolirajte od svojih ukućana. Dodatne informacije o kućnoj izolaciji tijekom bolesti COVID-19 možete naći ovdje .

• Obavijestite svojeg izabranog liječnika telefonom ili e-mailom (npr. ako su preopterećene telefonske linije, ako je vikend i Vaš liječnik ne radi i sl.). Liječnik će vam dati upute o izolaciji te po potrebi otvoriti bolovanje.
• Ako ste zaposleni u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi (Domovi za starije i nemoćne), odmah obavijestite svojeg poslodavca odnosno nadležni COVID-19 tim ustanove u kojoj radite, koji će potom kontaktirati teritorijalno nadležnog epidemiologa radi procjene potrebe daljnjeg postupanja unutar kolektiva.
• Ostanite u izolaciji 10 dana, pri čemu je datum obolijevanja nulti dan, a drugi dan bolesti je prvi dan izolacije. Nakon 10 dana izolacije osoba nije zarazna za okolinu i ne treba se ponovno testirati na COVID-19 (izuzetak su teški klinički oblici COVID-19 i imunokompromitirani bolesnici).
• Obavijestite svoje bliske kontakate o svojoj bolesti odnosno pozitivnom nalazu na COVID-19 te ih uputite da se jave svojem izabranom liječniku radi karantene (samoizolacije). Trebaju biti u karanteni 10 dana od zadnjeg kontakta s Vama, npr. ako ste sa osobom bili u kontaktu 5. listopada, tada je osoba u karanteni do 15. listopada, te 16.listopada osoba nastavlja svoje uobičajene svakodnevne aktivnosti (posao, škola i dr.) pod uvjetom da tijekom karantene nije razvila nikakve simptome bolesti.
• Bliski kontakti su sve osobe s kojima ste bili u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti (odnosno od uzimanja brisa ako nemate nikakve simptome bolesti, a nalaz brisa je pozitivan na SARS-CoV-2) pa sve do trenutka Vašeg odlaska u izolaciju.
• Pripremite popis bliskih kontakata za poslati nadležnoj epidemiološkoj službi (nabolje e-mailom) ako joj zatreba.

Podaci o bliskom kontaktu:
• Ime i prezime, adresa, kontakt telefon/mobitel
• opis kontakta (datum, mjesto, vrsta i trajanje kontakta)
• radno mjesto/zanimanje (posebno važno ako se radi o zaposlenima u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi tj. Domovima za starije i nemoćne).

Prijatelj ili kolega s posla mi je javio da ima COVID-19 i da sam njegov bliski kontakt

• Ostanite kod kuće i fizički se izolirajte od svojih ukućana.
• Obavijestite svojeg izabranog liječnika telefonom ili e-mailom (npr. ako su preoptrećene telefonske linije, ako je vikend i Vaš liječnik ne radi i sl.).
• Vaš će liječnik uzeti osnovne podatke o oboljeloj osobi sa COVID-19 čiji ste bliski kontakt radi provjere (uvidom u informatički sustav ili direktnim kontaktiranjem epidemiologa) i po potrebi otvoriti bolovanje.
• Ostanite u karanteni (samoizolaciji) 10 dana od zadnjeg kontakta s oboljelom osobom, pri čemu se dan kada ste zadnji put bili u kontaktu računa kao nulti dan, a sljedeći dan je prvi dan karantene. Npr. ako ste sa oboljelom osobom bili u kontaktu 5.listopada, zadnji dan karantene je 15.listopada, te 16.listopada možete nastaviti sa svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima (posao, škola i dr.) pod uvjetom da tijekom karantene/ samoizolacije niste razvili nikakve simptome bolesti.
• Ako ste zaposleni u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi (Domovi za starije i nemoćne), odmah obavijestite svojeg poslodavca odnosno nadležni COVID-19 tim ustanove u kojoj radite o tome da ste bili u kontaktu za zaraznom osobom te da morate u karantenu na 10 dana.

Odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite

S obzirom na epidemiološku situaciju i mogući prijenos bolesti COVID-19 sve osobe na području Republike Hrvatske obavezne su pridržavati se stroge mjere fizičkog distanciranja, svih propisanih epidemioloških mjera, posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te nužnih epidemioloških mjera propisanih ovom odlukom.

Stroga mjera fizičkog distanicranja nalaže izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metar u otvorenom prostoru.

Nužne epidemiološke mjere koje se nalažu su:

• zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednom mjestu
• na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 30 osoba;
• na pogrebima, posljednim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 30 osoba;
• na ostalim privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 15 osoba;
• sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja;
• javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22:00 sata, osim svadbenih svečanosti koje mogu trajati najdulje do 00:00 sata;
• okupljanja i svečanosti koje se održavaju u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena tog ugostiteljskog objekta utvrđenog odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojom se privremeno uređuje rad i ograničava radno vrijeme ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga;
• obveza dostavljanja obavijesti o održavanju javnih događanja, okupljanja i svečanosti na kojima se očekuje dolazak više od 30 osoba nadležnoj službi civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite;
• obveza vođenja pisane evidencije sudionika na svim javnim događanjima, okupljanjima i svečanostima na kojima je prisutno više od 15 osoba;
• zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 00:00 sati do 6:00 sati;
• obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar;
• obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski prilikom ulaska i boravka na grobljima.

* Obavijest iz točke 8. dostavlja se putem elektroničke pošte županijskog centra 112 najkasnije 48 sati prije održavanja javnog događanja ili okupljanja, a obavezno sadrži: svrhu, mjesto, dan i vrijeme održavanja te podatke o kontakt osobi i navod o očekivanom broju sudioniku.
* Evidenciju iz točke 9. organizatori javnih događanja ili okupljanja obavezni su čuvati najmanje 14 dana.

Ako se utvrdi da je netko od sudionika okupljanja zaražen virusom SARS-CoV-2, organizator okupljanja je obavezan u najkraćem roku, evidenciju iz točke 9., dostaviti teritorijalno nadležnoj službi civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite putem elektroničke pošte županijskog centra 112.

Nužne epidemiološke mjere određuju se u trajanju od 14 dana.

Korona

Osnovne informacije o korona virusu i bolesti COVID-19

Bolest se brzo širi i to izravnim kontaktom sa zaraženom osobom, kapljičnim putem (kihanjem i kašljanjem) te dodirom predmeta i površina koje su izložene virusu.

Trenutno se procjenjuje da vrijeme inkubacije (vrijeme između izlaganja virusu i pojave simptoma) traje između 2 i 12 dana.

Cjepivo trenutno ne postoji. Ne postoji ni posebno liječenje ove bolesti izuzev liječenja simptoma i pružanja njege.

Najvažnije preventivne mjere zaštite su: pranje ruku, izbjegavanje kontakata sa oboljelima, izbjegavanje kontakata sa divljim i domaćim životinjama, korištenje maramica, konzultiranje liječnika prema navedenim uputama.

Na dijagnostiku i testiranje upućuje liječnik ukoliko smatra da je potrebno. On ujedno upućuje osobu i u daljnji postupak vezan uz testiranje.

Upute o pranju i dezinfekciji ruku: ruke treba prati često i temeljito sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Kada sapun i voda nisu dostupni može se koristiti dezinficijens koji sadrži najmanje 60% alkohola. Virus ulazi u tijelo kroz oči, nos i usta, stoga ove dijelove tijela ne treba dirati neopranim rukama.

Rizične skupine su: osobe iznad 65 godina starosti, odnosno osobe s kroničnim bolestima (poput povišenog tlaka, srčanih bolesti, dijabetesa, poremećaja jetre i bolesti dišnih puteva), djeca te pušači.

Kako razlikovati zarazu koronavirusom od prehlade i gripe?

Simptomi zaraze koronavirusom slični su simptomima prehlade i gripe. Provjerite kako prepoznati simptome zaraze i ako sumnjate da ste zaraženi, telefonski kontaktirajte svojeg liječnika ili dežurnu epidemiološku službu.

SimptomPrehladaGripaKoronavirus
povišena tjelesna temperatura rijetkočestoda
kašaljrijetko dasuhi kašalj
kratak dahrijetkodada
opća slabostsrednjedada
glavoboljarijetkodaponekad
bolovi u mišićimablagičestida
kihanječestoponekadne
grloboljačestoponekadponekad
curenje iz nosasrednjeponekadrijetko

Ako sumnjate na zarazu koronavirusom, kontaktirajte svog liječnika ili dežurnog epidemiologa.

Nemojte samostalno odlaziti liječniku ili u bolnicu. Nemojte koristiti sredstva javnog prijevoza.

#ostanidoma

BLOK Privici: za uređivanje prebacite prikaz bloka u “edit” mod

Pitali ste:

“Kada bolesnik od koronavirusa više nije zarazan za okolinu, kada se može vratiti među druge ljude?”

Pozitivan bris sluznice dišnog puta na virus znači da osoba nosi virus i zarazna je (svejedno ima li simptome ili ne). NEGATIVAN nalaz virusa na sluznici (po pravilu bi to trebala biti najmanje DVA uzastopna negativna nalaza u razmaku od 24 sata) i izostanak simptoma bolesti znače dvije stvari:
a – ta osoba je zdrava
b – ta osoba nije zarazna.

Često ste postavljali pitanja oko izdavanja e-propusnica.

Večina odgovora može se pronaći na stranicama Vlade RH vezanim uz koronu.

Mjere i preporuke

Kako bi se spriječilo nekontrolirano širenje zaraze korona virusom, Nacionalni stožer civilne zaštite, Stožer Civilne zaštite PGŽ, Ministarstvo zdravstva RH te Hrvatski zavod za javno zdravstvo redovito izdaju preporuke i mjere građanima.

BLOK Privici: za uređivanje prebacite prikaz bloka u “edit” mod

Mjere i preporuke županijskih zdravstvenih ustanova

Sukladno odluci Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane korona virusom te najnovijim odlukama i preporukama Vlade RH o ograničenju kretanja stanovništva, sve županijske zdravstvene ustanove donijele su mjere i organizirale rad kako bi se osiguralo pružanje usluga, ali i maksimalno zaštitilo pacijente, zdravstvene djelatnike kao i sve zaposlene. Iz Doma zdravlja PGŽ izvijestili su da od sutra, subota 21. ožujka 2020. izmještaju sljedeće ambulante s lokacije Cambierieve: Dežurna pedijatrijska ordinacija te prostorija za uzimanje uzoraka krvi za djecu izmještaju se na novu lokaciju u ulici Cambierieva 7 (prostor bivše dječje oftalmologije). Nova lokacija udaljena je svega 50 metara od trenutne lokacije, a raspored rada ostaje nepromijenjen: subotama, nedjeljama, blagdanima od 08 do 20 sati. Telefonski broj ordinacije je 051 641-045 i 051 336-046. Dežurna stomatološka ordinacija također se izmješta sa sadašnje lokacije (Cambierieva 7) na adresu Studentska 1 u Rijeci, a također će raditi prema dosadašnjem radnom vremenu: subotama, nedjeljama i blagdanima od 08 do 20 sati. Telefonski broj ordinacije je 051 494 896. Dežurna ordinacija obiteljske medicine ostaje u postojećem prostoru (Cambierieva 7) i radi prema dosadašnjem rasporedu: subotama, nedjeljama i blagdanima 8 do 20 sati. Telefonski broj ordinacije je 051 335 588.

Također, obzirom na novonastalu situaciju, svi psihijatri i psiholozi Doma zdravlja PGŽ u svoje redovno radno vrijeme dostupni su za pružanje telefonske psihološke pomoći svim građanima Primorsko-goranske županije. Kontakte psihijatara i psihologa te više informacija o novostima vezanim za mjere opreza i uputama o postupanju možete pronaći na internetskoj stranici Doma zdravlja PGŽ www.domzdravlja-pgz.hr.

Uprava Ljekarne Jadran, sukladno preporuci Hrvatske ljekarničke komore, a kako bi spriječili trenutnu nedostupnost lijekova i drugih proizvoda koje pacijenti u ovom razdoblju pojačanim intenzitetom kupuju u ljekarnama uvode ograničenja u izdavanju za jednog pacijenta:

– do dva pakiranja dezinficijensa, antiseptika, alkohola, gela za dezinfekciju ruku i drugih proizvoda za dezinfekciju kože, površina prostora,
– jedno pakiranje rukavica, maski i sličnog asortimana,
– najviše dvije kutije bezreceptnog lijeka,
– izdati maksimalnu količinu lijeka koji ide na recept za terapiju za mjesec dana.

Poručuju kako su svjesni da će ovakva preporuka na ograničavanje izdavanja možda izazvati negativne reakcije pacijenata, no kažu kako je trenutno situacija takva da se mora preuzeti odgovornost za osiguravanje kontinuiteta isporuke lijekova prema pacijentima za cijelo vrijeme trajanja epidemije.

Iz Thallasotherapije Opatija poručuju da u razdoblju od 23. ožujka do 03. travnja odgađaju pretrage, preglede i fizikalne terapije (ambulante i stacionarne).

Psihijatrijska bolnica Rab do daljnjega je zabranila sve posjete kao i donošenje stvari pacijentima.

Thallasotherapija Crikvenica uvela je mjere obvezne medicinske trijaže svih osoba koje ulaze u bolnicu te pozivaju sve pacijente i korisnike usluga da ne dolaze ukoliko imaju povišenu temperaturu, akutne respiratorne simptome, ukoliko su u posljednjih 14 dana boravili u inozemstvu, bili u bliskom kontaktu s zaraženim osobama.

Nova mjera sigurnosti u svim ljekarnama u RH koja se provodi od danas 21.03.

U ljekarničke softvere ugrađena je funkcija provjere epidemiološkog statusa pacijenata koji su osiguranici HZZO-a upisom MBO broja sa zdravstvene iskaznice. Kako bi spriječili ulazak osoba koji su u samoizolaciji u ljekarnu, na vidljivom mjestu na ulazu u ljekarnu postavljene su obavijesti da svaki pacijent pripremi zdravstvenu iskaznicu. Nakon provjere iskaznice, ako osobi nije dodijeljena mjera samoizolacije, slobodno se pušta u ljekarnu. Kršenja mjere samoizolacije prijavljuje se putem kontakt obrasca koji je pripremio Državni inspektorat na svojim mrežnim stranicama.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.